Tahliye operasyonu başladı

Halep’te Şii milislerin ateşi sonrası sivilleri taşıyan ilk konvoy yeniden yola çıktı

Halep’te İran komutasındaki Şii milislerin sivillerin bulunduğu araçlara açtığı ateş sonrası duran sivil konvoy yeniden harekete geçti. Şii milislerin konvoya ateş açması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti. Rusya, Suriye’nin Halep kentinden 5 bin muhalif ve ailelerinin tahliye edildiğini duyurdu. Rusya, ABD’yle Halep konusunda yürütülen görüşmelerin askıya alındığını da duyurdu.

İran komutasındaki Şii milislerin Suriye’nin Halep kentinden yola çıkan sivil konvoya ateşi sonrası 4 kişi yaşamını yitirdi. Saldırı sonrası geri dönen konvoyun yeniden harekete geçtiği belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı 5 bin muhalif ve ailelerinin Halep’in doğusundan tahliye edildiğini açıkladı. Rusya tahliye operasyonunu insansız hava araçlarıyla takip ettiğini duyurdu.

BM Halep’ten 50 bin kişinin tahliye edileceğini bildirdi.

ÇOCUK, KADIN VE YARALILAR TAHLİYE EDİLDİ

Reuters haber ajansı Suriyeli yetkililere dayandırdığı habere göre, Halep’in doğusunda ilk konvoyda 951 kişi tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında çocuk, kadın ve yaralılar olduğu belirtildi.

Suriye’de İran komutasındaki Şii milisler ve rejim ordusunun kuşatmasındaki doğu Halep’ten çıkan ilk konvoy, muhaliflerin kontrolündeki İdlib kırsalında yer alan Raşidin bölgesine ulaştı.

Rus TASS haber ajansının haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov ABD’yle Halep konusunda yürütülen görüşmelerin ise askıya alındığını duyurdu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de Halep’teki tahliyelerle ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan açıklama yaptı. Kızılhaç’tan yapılan açıklamada, Halep’te muhaliflerin elinde bulunan bölgede ateşkes sonrası 200 yaralının tahliye edildiği belirtildi. Kızılay Başkanı Kerem Kınık ilk etapta 90 yaralının Türkiye’ye getirileceğini açıkladı. Kınık, İdlib’de 10 bin çadırlık kamp kurulacağını da söyledi.

Kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere otobüslere bindirilen sivillerin bulunduğu araç konvoyu, Ramuse semtine hareket edip rejim güçlerinin kontrol noktasına yaklaşarak beklediği sırada Şii milislerin saldırısına uğramıştı. Saldırı sonrası 4 kişi hayatını kaybetti.

Rusya Halep’teki tahliyelerle ilgili açıklama yapmıştı. Rusya Halep’teki tahliyelerin İdlib’e yapılacağını, Rus askerlerin tahliyeye eşlik edeceğini açıklamıştı. Tahliye konvoyunda 20 otobüs ve 10 ambulans yer alıyordu.

Tahliyelerin başlamasının ardından bir açıklamada da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan gelmişti. Kalın, “İdlib ve Türkiye’de tüm önlemleri aldık, kardeşlerimizi bekliyoruz” demişti.

ANLAŞMA GECE SAĞLANDI

Suriyeli muhalifler ve Esad güçleri ateşkes için dün gece anlaşmıştı. Hizbullah’a bağlı medya kuruluşları da yoğun müzakerelerin ardından anlaşmaya varıldığını doğrulamıştı. Hizbullah’a yakın kaynaklar dün gece pürüzler olduğunu iddia ediyordu ama bu durum aşılmıştı.

2039310cookie-checkTahliye operasyonu başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.