Tahran ve KKTC

Geçen hafta ünlü Newsweek dergisinde bir yazı okumuştum.
Yazının başlığı “Tahran Nükleer Teknoloji Elde etmeye Çalışıyor”, tarihi 20 Ekim 2009 ve yazarı da Mark Hosenball idi.

Yazı bana çok ilginç geldi.
“Uzun bir müddet Orta Doğu’daki casusluk faaliyetlerinin ve entrikaların kavşak noktası olan Kıbrıs, günümüzde İran’nın nükleer programının araştırılmasında dikkat çeken bir rol oynamaktadır.” cümlesi ile başlayan bu yazının ilk paragrafı “Avrupalı istihbarat teşkilatları ve kanun uygulayıcı kuruluşları tarafından elde edilen raporlara göre, şüphe altındaki İranlı satın alma şirketleri, atom bombası tasarlamak ve imal edebilmek için gerekli olan batı teknolojisi parçaları satın alabilmek amacıyla politik olarak ikiye bölünmüş bu Akdeniz adasında kurdukları kukla şirketleri kullanmaktadırlar. ” şeklinde sona ermekte.

Sonra da Bay Hosenball, “Bu kukla şirketlerin bazıları, gevşek ve kayıtsız mali kuralları nedeni ile kötü şöhret yapmış ve Türkler tarafından yönetilen bir yerleşme bölgesi olan Kuzey Kıbrıs’ta üslenmiş olup, yeterlilikleri çok sıra dışı olan ve bilinen kullanım alanları içinde atom silahları imal etmek de bulunan parçalar ve bilgisayar programları sipariş etmektedirler.” cümlesi ile de KKTC’nin tanımını yapmış yazının ikinci paragrafında. Tanımlamaktan ziyade fırsat bu fırsat deyip kötülemiş bizleri ve devletimizi.

Hiç aklına gelmemiş bu yazıyı kaleme alan yazarın Sırpların ve Rusların kara paralarının Rum tarafında aklandığı, beyaz kadın ticaretinin Rum tarafında yapıldığı ve Asya-Avrupa uyuşturucu kaçakçılığının Rum tarafı üzerinden gerçekleştirildiği. Aklına gelmediği içinde hiç değinmemiş veya konu dışı bulmuş anlaşılan.

Bu tür karalama haberlerini Rum Hükümeti para veya menfaat karşılığı zaman zaman birçok ülkede yandaş veya zayıf karakterli kişilere yazdırmaktadır.
Çok değil daha birkaç ay evvel İngiltere’de yayınlanan bir bulvar gazetesinde, bir İngiliz ailesinin kız çocuğunun, Girne’de yolda annesi ve babası ile yürürken güpegündüz kaçırıldığını yazmıştı. “Halen de bulunamadı ve hayatından da şüphe ediliyor” gibi dramatik bir de not düşmüştü altına. Maksat KKTC’yi ve Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayanları karalamak ve şaibe altında bırakmaktı.
Sonradan polisimizin yaptığı açıklamaya göre söz konusu bulvar gazetesindeki haberde isimleri verilen kişilerin asla KKTC’ye giriş yapmadıkları çıkmıştı ortaya.
Çıkmıştı da, gazetedeki yalan haberi okuyup, beynine “KKTC insanların kaçırıldığı ülke” bilgisini yerleştirmiş İngilizlerin hangisinin bu açıklamadan haberi olmuştu acaba. Tam “Çamuru at izi kalsın” taktiği uyguladılar açıkça.

Bir başka benzer haber de Ukrayna’daki bir gazetede çıkmıştı. Bu gazete de aynen yukarıdaki yazar gibi KKTC tanımını kullanmaktan kaçınmış ve Rum ağzı ile Kıbrıs’ın Kuzeyi kelimelerini kullanarak hayali ve gerçek olmayan kanun dışı bir olayı sanki yaşanmış gibi yazmıştı. Amaç Kıbrıslı Türkleri ve KKTC’yi kötülemek, Ukrayna halkının beyninde bizlerle ilgili kötü imaj yaratmaktı.
Başardılar da. Eminim Ukraynalı okuyucu bu yalan habere inanmış ve belleğinde bizleri kötü insanlar sınıfına sokmuştur.

Kalemi bir türlü KKTC yazamayan veya Kıbrıslı Türkler sözlerini dahi kullanmaktan kaçınan bay Hosenball, belli ki Rumlardan bir menfaat alarak bu yazıyı kaleme almış. Amacı açık ve net. Newsweek gibi saygın bir derginin sayfaları arasında Rum propagandası yapmak ve bizleri dünya üzerinde, İngilizce dilini iyi bilen, çağdaş, Newsweek gibi saygın bir dergiyi okuyacak düzeydeki entelektüel olan çeşitli milletten üst düzey kişilere kötülemek, beyinlere kötü olarak imajımızı kazımak.

Lütfen vaktiniz olunca, yazının yazarı Mark Hosenball’ü bu yazıdaki taraflı tutumu ve “Kıbrıs’ın Kuzeyi” ile ilgili gerçek dışı yorumunu protesto eden elektronik bir mesaj yazınızı ve aşağıdaki e-mail adresine ([email protected]) gönderiniz veya bir zarfa koyup aşağıdaki posta adresine postalayınız.

E-mail adresi: [email protected]
Posta adresi: Newsweek, 395 Hudson St., New York, NY 10014, USA

İngilizce’yi bir protesto mektubu yazacak kadar iyi bilemeyen okuyucularımın lütfen aşağıdaki metni aynen kopya edip, altına adlarını ve soyadlarını ekleyip e-mail veya posta ile göndermelerini rica ederim.

I protest Mark Hosenball, for his opprobrious characterization of Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) using the unfair wording “Turkish-run enclave notorious for lax financial regulation” which is not true and the illusive story about the Iranian front companies specifically based in TRNC, to secure the necessary equipment and computer software for the development of atomic weapons in Iran, in his article titled “Tehran Seeking Nuclear Technology”, dated October 20, 2009.
With my kindest regards

Prof. Dr. Ata ATUN
http://www.ataatun.com

658250cookie-checkTahran ve KKTC

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.