Taksim Camisi ibadete açıldı

Cami, Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığından bu yana “gözde projesi” ve onun başbakanlığı döneminde planlanan ilk halinden çok daha büyük bir alanda inşa edildi.

Erdoğan, açılış töreni öncesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hayırlı cumalar” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın paylaşımında Taksim Camii de yer aldı.

Beşi yer altında dokuz katlı olarak inşa edilen caminin alanı 17 bin metrekareye yakın.

Biri 30 metre yükseklikte 12 kubbesi ve iki minaresi olan camide aynı anda 2 bin 250 kişinin, kapalı ve açık alanlarıyla birlikte toplam 4 bin kişinin namaz kılabileceği belirtiliyor. Caminin, 600 araçlık otopark kapasitesi de var.

Erdoğan, adının gittikçe daha fazla duyulmaya başladığı 1994 başında, Mart ayındaki yerel seçimler için Refah Partisi’nden İstanbul Belediye Başkanlığı adaylığını açıkladığında, Taksim’de bir binanın çatı katından kameralara meydanı göstermiş ve “Burası Taksim Camii için 20 yıl önce düşünülmüş olan bölgedir, 20 yıl kadar öncesine dayalı bir konuşmadır bu. İnşallah buranın temelini atmak bize nasip olur” demişti.

Aynı yıl, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra TRT’de Reha Muhtar’ın programına çıktığında ise Muhtar’ın “Neden İstanbul’un altyapı sorunları yerine Taksim Camii’ni gündeme getiriyorsunuz?” sorusuna tepki gösterip, “Bir defa Taksim Camisini sizin konuştuğunuz kadar ben konuşmuyorum, basın konuşuyor. Kurulmuş bir vakıf var. Dernek getirdi teklifini yaptı, projeyi büyükşehir geçirdi, benim buna ayırdığım bir vakit filan söz konusu değil. Yoksa Taksim Camii beni şu anda bağlayan bir konu değildir” yanıtını vermişti.

Ardından da tartışmaların büyümesine sebep olan açıklamasını bir kez daha yapmıştı:

“Ben olmasından yanayım. Ben buna para tahsis etmiyorum ki, vatandaş yapacak bunu.”

Bu tartışmalar Erdoğan’ın sözleriyle alevlendikten 20 yıl sonra, Erdoğan Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı seçildi ve Taksim Camii bir kez daha gündeme geldi.

Belediye Başkanlığı döneminde yargı kararları sebebiyle başlatamadığı projeyi Erdoğan, cumhurbaşkanlığı döneminde, Taksim Meydanı’yla ve Gezi Parkı’yla ilgili tartışmalar sürerken başlattı. Caminin inşaatı, anayasa değişikliği referandumu öncesinde, Şubat 2017’de başladı. Ece Göksedef / BBC Türkçe

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56987490

2517600cookie-checkTaksim Camisi ibadete açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.