Talabani ve ABD memnun…

TALABANİ KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI


Talabani’nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Kuzey Irak’taki PKK’ya karşı yönelik kara harekatından sonra Türkiye’ye geri döndüğüne ilişkin haberleri memnuniyetle karşıladığı açıklandı.


Irak Cumhurbaşkanlığı Bürosu yayımladığı açıklamada Talabani’nin, ”Türk Kuvvetlerinin çekilmesinin Türk Hükümetinin askeri harekatın sınırlı ve kısa süreli olduğu yönündeki açıklamalarının dürüstlüğünü kanıtladığını söylediği” ifade edildi.


Açıklamada, Türkiye’nin bu kararının, bu sorunla ilgili soğukkanlılığa dayalı ve akılcı siyaset izlemenin yararını doğruladığı kaydedildi.


Açıklamada, Talabani’nin, ”iki ülkenin kardeş halkı arasındaki siyasi, iktisadi, kültürel ve güvenlik alanındaki ilişkileri güçlendirmek, terör tehlikesini ve başı bozuk şiddet olaylarını ortadan kaldırmak amacıyla iki değerli lider olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la çalışmak için, Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kendisine Türkiye’yi ziyaret etmesi yönünde yapmış olduğu daveti büyük bir şevkle yerine getirmeyi arzuladığı” belirtildi.


“TÜRKİYE KARARI KENDİSİ ALDI”


ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, Türkiye’nin, kuzey Irak’taki sınır ötesi operasyonunu, ABD’nın etkisinden dolayı değil, kendi askeri ve siyasi değerlendirmelerinin sonucu olarak sona erdirdiğini söyledi.


Sözcü Casey, günlük brifinginde Türkiye’nin harekatı sonuçlandırmasının, Başkan George W. Bush ve Savunma Bakanı Robert Gates’in açıklamaların ardından geldiğinin hatırlatılması ve Washington’un genel yorumunun sorulması üzerine, “Türklerin, en başında bize ve Iraklılara dile getirdikleri operasyonun kapsam ve süre açısından sınırlı olacağı yönündeki sözlerini yerine getirmelerinden memnunuz. Türkler, (harekat süresince) zaten niyetlerinin hep bu olduğunu belirtiyordu” dedi.


Casey, “Türkiye, bu kararı bildiğim kadarıyla kendi askeri ve siyasi değerlendirmelerinin sonucu aldı, bizim herhangi bir eylemimize yanıt olarak değil” diye konuştu.


“Terör örgütü PKK’nın, Türkiye ABD ve Irak için problem olarak kalmayı sürdürdüğünü” ifade eden Casey, “Bunu çözümlemek ve PKK’nın hepimize yönelttiği tehdide son verebilmek için Türk ve Irak hükümetleriyle çalışmayı sürdürmek istiyoruz” dedi.

1056070cookie-checkTalabani ve ABD memnun…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.