Talat: AB metni kabul edilemez

Talat, makamında düzenlediği aylık olağan basın toplantısında son gelişmeleri değerlendirdi.


Talat, ”COREPER’de oy hakkı olan ve ne yazık ki her şartta kendisini destekleyen Yunanistan’ın varlığını da bir avantaj olarak kullanan Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türkünü hiçe sayan bir yaklaşımla, Kıbrıs Türklerinin haklarını doğrudan doğruya Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde erozyona uğratma politikası gütmüştür ve COREPER’de son anlaşılan metin bu bakımdan Kıbrıs Türkü açısından kötü bir metindir. İyi bir metin değildir” diye konuştu.


Rum yönetiminin uzun zamandan beri, AB üyeliği avantajını kullanarak, Kıbrıs sorununun zeminini değiştirmeye ve AB kuralları çerçevesinde çözmeye çalıştığını ve çözüm çabalarını, uzun yıllarda oluşan BM parametrelerinin dışına çekmeye çalıştığını kaydeden Talat, Rum yönetiminin COREPER toplantısında ortaya koyduğu tutumun da bu yönde olduğunu belirtti.


Rum yönetiminin, ”şu anda normal olmayan Kıbrıs’ın yapısının Türkiye tarafından tanımasını” talep ettiğini ifade eden Talat, ”Kıbrıs bölünmüştür. Bölünmüşlüğün sorumlusu Kıbrıs Rum yönetimidir” dedi.


Rum yönetiminin COREPER’de Kıbrıs Türkünü hiçe sayan bir yaklaşım ortaya koyduğunu belirten, Talat, COREPER’de üzerinde anlaşmaya varılan metnin ”2 temel unsur nedeniyle iyi bir metin olmadığını” vurguladı. Talat, bunların, ”(Kıbrıs)’ın tanınmasının Türkiye’nin AB süresine bağlanması ve tek taraflı olarak sadece Türkiye’nin Rum tarafına kısıtlamaları kaldırılmasının öngörülmesi” olduğunu söyledi.

682570cookie-checkTalat: AB metni kabul edilemez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.