Talat-Hristofyas yine görüşecek

Kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatmayı amaçlayan görüşme, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un BM kontrolündeki ara bölgede bulunan konutunda saat 11.00'de yapılacak.


Bu arada Talat'ın BM ve AB ile müzakerelerden sorumlu temsilcisi Özdil Nami ile Rum yönetimi liderliği komiseri Yorgo Yakovu, yarınki görüşmenin biçimini belirlemek amacıyla bugün saat 16.00'da bir araya gelecek.


KKTC Cumhurbaşkanı Talat, hazırlıklar çerçevesinde bugün siyasi parti temsilcileriyle görüşecek.


ERÇAKICA'NIN AÇIKLAMASI


KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Talat ile Hristofyas arasında yarın yapılacak görüşmenin konusunun, tam teşekküllü çözüm müzakerelerini başlatmak olduğunu söyledi.


Erçakıca yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafının Rum basınını kullanarak kendi isteklerini dayatma gayretine girdiğini belirterek, bunun görüşme sürecine zarar verici bir davranış olduğunu vurguladı.


Kıbrıs Rum basınının görüşmenin gündemi konusunda spekülatif haberler yayımladığını, Kıbrıs Rum tarafının çeşitli düzeydeki sözcülerinin de bu haberleri doğrular nitelikte demeçler verdiğini kaydeden Erçakıca, liderler görüşmesinin gündeminin 21 Mart anlaşmasında belirlendiğini ve 23 Mayıs açıklamasıyla teyit edildiğini belirtti.


Erçakıca, "Bu görüşmenin konusu, çalışma gruplarının ürettiği sonuçları kullanarak tam teşekküllü çözüm müzakerelerini başlatmaktır. Tam teşekküllü çözüm müzakerelerinin 21 Marttan sonraki üç ay içinde başlatılması ise anlaşma gereğidir" dedi.


Buna karşın yarın yapılması beklenen toplantının liderler düzeyinde olması nedeniyle, liderlerden birinin toplantıda başka konuların da ele alınmasını istemesinin olağan sayılması gerektiğini ifade eden Hasan Erçakıca şöyle devam etti:


"Ne var ki Kıbrıs Rum tarafı, Rum basınını da kullanarak kendi isteklerini Kıbrıs Türk tarafına dayatma gayretine girmiştir. Görüşme süreci içinde Cumhurbaşkanımız Mehmet Ali Talat'a veya onun temsilcisi olarak Sayın Özdil Nami'ye iletmedikleri istemlerini basın aracılığıyla gündeme getirmeye çalışmaları, görüşme sürecine zarar verici bir davranıştır."

708720cookie-checkTalat-Hristofyas yine görüşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.