Talat: Müzarekereler uzun sürmez

Kıbrıs'ta 11 Eylülde başlaması öngörülen müzakerelerin yöntemini belirlemek amacıyla bugün Lefkoşa'daki ara bölgede bir araya gelen Talat ve Kıbrıs Rum yönetim lideri Dimitris Hristofyas, görüşmenin başında BM Genel Sekreteri Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer ile birlikte açıklama yaptılar.


Cumhurbaşkanı Talat, BM'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde 4 yıllık bir sessizlikten sonra bir çalışma azmi ve kararlılığıyla müzakerelere başladıklarını belirtti. "Biz sıfırdan başlamıyoruz, dolayısıyla bu müzakerelerin çok uzun sürmeyeceğini umuyorum" diyen Talat, 1960 garanti ve ittifak anlaşmalarının devam etmesi gerektiğini vurguladı.


Talat, "İki taraftan biri diğeri üzerinde yasal üstünlük kurmaya kalkmasın. Garantörlükler korunsun" dedi. Talat, bu çok yönlü soruna çözüm bulmanın tarihi sorumlulukları olduğunu belirterek, "Amacımız bölünmüş olan adayı, iki toplumun yaşadığı ortak bir varlık haline getirmek" dedi.


Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ise AB'nin tam üyesi olduklarını belirterek, "çözümün AB çerçevesinde olması" gerektiğini söyledi.


"Herkesin Kıbrıs'ın toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir" diyen Rum lideri, "artık bu sorunu çözme zamanının geldiğini" ifade etti. "Biz tek devlet üzerinden çözüm bulunmasını istiyoruz" diyen Hristofyas, BM ile tam bir işbirliği içinde olacaklarını sözlerine ekledi.


Downer da bugünün Kıbrıs için tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, Kıbrıs sorununun çözümünde iyimser olmak için bir sürü neden bulunduğunu söyledi.

710230cookie-checkTalat: Müzarekereler uzun sürmez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.