Talat: Tecrit olsak da KKTC var

Cumhurbaşkanı Talat, 38. Geleneksel İskele Festivali’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, festivalin güzel geçeceğine inandığını ifade ederek, festivale katılan yabancı halk dansları ekiplerine dikkat çekti. Yabancı ekiplerin, Meksika, Hindistan, İsrail, Belarus ve Türkiye’den geldiğine işaret eden Talat, bunun da “tecrit altında olsak da varız” manasına geldiğini vurguladı.


Talat, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir gerçektir ve vardır. Bütün kurumlarıyla, bütün oluşumlarıyla, demokratik düzeniyle dünyada birçok başka ülkeye örnek teşkil edebilecek ölçüde vardır ve fonksiyonlarını yürütmektedir” diye konuştu.


Kıbrıs Rum tarafıyla kıyaslandığında KKTC yönetiminin daha demokratik, çağdaş ve dünyalı olduğunu vurgulayan Talat, Güney Kıbrıs’ta fanatizm ve aşırı milliyetçiliğin yükseliş göstermeye başladığına dikkat çekti ve Güney Kıbrıs’a geçerken dikkatli olmaları konusunda halkı uyardı.


“İZOLASYONLAR ARTIK ANLAMSIZ”


Kıbrıs Türk halkının referandumdaki iradesiyle dünyayla aynı frekansı paylaşabildiğini ve tecridin bir anlamı olmadığını kanıtladığını belirten Talat, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin çok açık şekilde ifade ettiği gibi gereksiz kısıtlamalar ve izolasyonun Kıbrıslı Türklere uygulanması artık tamamen anlamsızdır ve gereksizdir” dedi.
Talat, bunu anlatmaya devam ettiklerini belirterek, bunun için de birlikte, el ele ve gönül gönüle tüm kurumlarla çalıştıklarını söyledi.


İzolasyonların kaldırılmasına yönelik girişimlerinin Rum tarafınca engellendiğini kaydeden Talat, Güney Kıbrıs’ta milliyetçi duyguların yükselişe geçtiğine dikkat çekti ve halkı dikkatli olmaya çağırdı.


Talat, özetle şunları söyledi: “Daha geçtiğimiz günlerde bir mimarımızın güneye geçişinde reva gördüğü muamele buna örnek. Sanki büyük bir kaçakçılık, büyük bir cinayet suçlusuymuş gibi hapishaneye konması ve iki yıla varıncaya kadar hapis cezasıyla yargılanması, Rum tarafının artık iyi niyetten iyice yoksun hale geldiğini ortaya koymaktadır. O nedenle Kıbrıs Türk halkına çağrıda bulunmuştum, bir kez daha buradan yinelemek istiyorum; Güney Kıbrıs’ta fanatizm, aşırı milliyetçilik büyük bir yükseliş gösteriyor. Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Türk insanların güneye geçerken bütün bu gerçekleri bilerek son derece dikkatli olmaları gerekiyor. Bu uyarıyı bir kez daha yapmak istiyorum, çünkü bugün ortaya çıkan gelişme, özellikle mimar Osman Sarper’in yargılanmasıyla ilgili gelişme bu söylediğimi bir kere daha önemli hale getiriyor.”


Festivalin açılışına, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da katıldı.


KKTC’nin en köklü festivallerinden biri olan Geleneksel İskele Festivali, Larnaka’da başladı ve 1974 Barış Harekatı’ndan sonra İskele’de devam etti.

690980cookie-checkTalat: Tecrit olsak da KKTC var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.