Talat ve Hristofyas yarın görüşecek

Hristofyas’ın Rum yönetimi liderliğine seçilmesinin ardından ilk kez bir araya gelecek Talat ve Hristofyas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in Lefkoşa ara bölgedeki ikametgahında saat 10.00’da buluşacak.


Hristofyas’la görüşmesinde Talat’a, BM ve AB’yle müzakerelerden sorumlu özel temsilcisi Özdil Nami eşlik edecek.


KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas’la görüşmeye hazırlık kapsamında, bugün öğleden sonra Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi parti temsilcileriyle görüşecek.


Rum lideri Hristofyas da dün Rum siyasi parti liderleri ve BM Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ülkenin Güney Kıbrıs büyükelçileriyle görüştü.


İLK GÖRÜŞMEDEN BEKLENTİ YÜKSEK


Kıbrıs Türk tarafının, Talat-Hristofyas görüşmesinden beklentisi yüksek. İki liderin yapacağı ilk görüşmeye büyük önem veren Türk tarafı, görüşmeden, “önlerini görmeye yarayacak verileri elde etmeye” çalışacak.


Kıbrıs sorununun yeni süreçte alacağı şeklin Talat-Hristofyas görüşmesinde ortaya çıkmasını da bekleyen Türk tarafı, Rum tarafındaki liderlik değişiminin politik tutum değişikliği anlamına gelip gelmediğini, yeni liderliğin, 8 Temmuz sürecini eski lider Tasos Papadopulos gibi bir oyalama süreci olarak ele alıp almayacağını ve Kıbrıs sorununa nasıl bir çözüm arayışı peşinde olduğunu bu görüşmede öğrenmeye çalışacak.


HRİSTOFYAS’IN KIRMIZI ÇİZGİLERİ


Rum basın haberlerine göre, Rum tarafı görüşmeye 8 Temmuz anlaşması teziyle gidecek. Hristofyas’ın görüşmeye “kırmızı çizgilerle” gideceğini yazan Rum basını, bunları ana başlıklarıyla şöyle sıraladı:


“8 Temmuz anlaşmasının hayata geçirilmesi, Annan planına hayır, askerlerin derhal çekilmesi, hakemliğin ve boğucu takvimlerin kabul edilmemesi, iki bölgeli ve iki toplumlu federasyona ilerlenmesi…”


İki liderin cuma günkü görüşmeye zıt fikirlerle gideceğine işaret eden Rum basını, “Cuma günkü görüşme, olumlu mesajlar mı vereceği, iki tarafı ayıran uçurumu mu teyit edeceği açısından belirleyici öneme sahip görülüyor” yorumunu yaptı.


LOKMACI KAPISI


Talat-Hristofyas görüşmesinde, 2005 yılından beri açılması gündemde olan, ancak Rum tarafının önşartları yüzünden açılamayan Lefkoşa’daki Lokmacı Kapısı (Ledra caddesi) konusu da ele alınacak.


Görüşmede, büyük olasılıkla, kapının açılması konusunda anlaşmaya varılması ve görüşmenin ardından bunun ilan edilmesi bekleniyor.


Rum tarafı, Lokmacı’nın açılması için askerlerin bölgeden çekilmesini, devleti simgeleyen sembollerin kaldırılmasını istiyor. Türk tarafı ise diğer kapılardaki prosedürün Lokmacı’da da geçerli olacağını belirtiyor. Türk tarafı, daha önce bölgeye yaptığı üst geçidi, Rumların bunu kapının açılmasına “engel” olarak göstermesi üzerine kaldırmıştı.


AÇIK GAZETE: Lütfen aşağıdaki linkteki Kıbrıs anketimize katılınız
https://acikgazete.com/index.php

707070cookie-checkTalat ve Hristofyas yarın görüşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.