Talat: Çözüm BM çerçevesinde olacak

BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la 45 dakika olarak planlanan, ancak bir saat süren görüşmeden sonra basına açıklama yapan Talat, “Annan’la kapsamlı ve çok olumlu bir görüşme yaptıklarını” ifade ederek, “Genel Sekreter Annan’ın konuya gösterdiği ilginin ve Kıbrıs sorununun çözümünün BM çerçevesinde olacağını ifade etmesinin oldukça önemli olduğunu” söyledi.


Annan ile görüşmeyi kendisinin talep ettiğini kaydeden Talat, Kıbrıs dosyasının tümüyle BM çerçevesine alındığını belirterek, şunları söyledi:


“Sayın Genel Sekreter Annan’la görüşmemiz, öldürülmeye çalışılan BM bütünlüklü çözüm planını, başka bir deyişle Annan planını da yeniden gündeme getiren bir görüşme olmuştur. Ruhu itibariyle de ortaya konulan görüşler itibariyle de çok olumlu bir görüşme olmuştur.”


Talat, “Annan ile yaptığı görüşmenin aynı zamanda Güvenlik Konseyi’ne de bir uyarı niteliğinde olduğunu” bildirdi.


KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın birikiminden sonuna kadar yararlanılması gerektiğini belirterek, görüşme sırasında kendisine “Kıbrıs sorununun çözümü konusunda akil adam olarak görev yapmaya devam etmesi önerisinde bulunduğunu” söyledi.


AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin son açıklamasına ilişkin bir soru üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Talat, “Açıklamayı görmeden, bilmeden konuşmak istemiyorum. Kıbrıs sorununu çözmek bu kadar kolay olsaydı çoktan çözülürdü. Ancak biz zaten Kıbrıs sorununu çözmeye hazırız. Bunun için bize bir davet yapılmasına da gerek yoktur. Biz çözüm için girişimlerimizi samimiyetle yapıyoruz ve elimizden geleni yapmaya da her zaman hazırız. Ne kadar çabuk çözülürse o kadar işimize gelir. Ve bu sorunun çözümünü de samimiyetle istiyoruz” diye konuştu.


BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la bugün yaptığı görüşmenin Kıbrıs sorununun hala BM platformunda olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirten Talat, “Kıbrıs dosyası hiçbir zaman AB tarafına gidemez. Buna bir kere bizim onayımız yoktur bu bir. İkincisi, AB’nin Kıbrıs sorunuyla ilgilenecek ve çözebilecek bir kapasitesi de yoktur” dedi.



 

694410cookie-checkTalat: Çözüm BM çerçevesinde olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.