Taliban’da kaçan Afgan sığınmacılar nereye gidecek?

Taliban’ın Afganistan’ın tamamına yakınının kontrolünü ele geçirmesiyle birlikte binlerce Afgan ülkeden kaçmak için çabalıyor.

Halihazırda 2,2 milyon Afgan komşu ülkelerdeyken ülkeden ayrılmaya çalışan insan sayısı da giderek artıyor. Devam eden çatışmalar ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle Afganistan sınırları içinde 3,5 milyon kişi de evsiz kaldı.

Taliban, Afganistan’ın tüm sınır kapılarındaki geçiş noktalarını kontrol ediyor. Öte yandan, Afganların ülkeyi terk etmelerini istemediklerini de söylediler. Sınırlardan yalnızca tüccarların veya geçerli seyahat belgelerine sahip olanların geçişine izin verildiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Cuma günü yaptığı bir açıklamada, “Afganların büyük çoğunluğu ülkeyi normal kanallardan terk edemiyor. Bugün itibarıyla tehlikede olabilecek insanların ülkeden net bir çıkış yolu yok” dedi. Ancak bazı sığınmacılar ise ülkeden çıkmanın yollarını bulmayı başardı.

Taliban’ın Kabil’in kontrolünü ele geçirmesinden kısa bir süre sonra birkaç bin Afganın Pakistan’a geçtiği söylenirken, yaklaşık 1500 Afganın da Özbekistan’a girdiği ve sınıra yakın yerlerde çadırlarda yaşadığı bildiriliyor.

Kabil Havalimanı’nda ise binlerce Afgan, yabancı ülkelerin vatandaşlarını ülkeden çıkarmak için yaptığı tahliye uçuşlarını yakalamaya çalışıyor.

Cuma günü bir NATO yetkilisi, 18 binden fazla insanın havalimanından ülkeyi terk ettiğini söyledi. Ancak bunlardan kaçının Afgan uyruklu olduğu net değil.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58298969

2542850cookie-checkTaliban’da kaçan Afgan sığınmacılar nereye gidecek?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.