İTALYA’DAN… Kitap mı? Ben okumuyorum

Piemonte Orientale Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nce yapılan bir araştırma orta okul ve lise öğrencilerinin ‘kitap okumadığı’ gerçeğini ortaya koydu. Lorenzo Fischer ve Maria Grazia Fischer’in İtalya’da altı büyük kentte 3 bin öğrenciyle yürüttüğü araştırmaya göre, 2007 yılında 100 öğrenciden 14’ünün hiç kitap okumadığı anlaşıldı..

Fischer çifti araştırma için Torino, Milano, Bologna, Emilia Romagna, Roma, Napoli ve Palermo şehirlerindeki orta öğrenim ve lise gençliği ile görüştü. Araştırmadan çıkan en temel sonuç, kitap okumaktan hoşlanmayan ve okumadıklarını dile getiren gençlerin sayısının on yıl öncesine oranla ikiye katlanmış olması.

Her iki araştırmacı, “Bu durum gerçekten vahim ve kaygı verici” diyor ve ekliyor, “2007’de 100 öğrenciden 14’ü kitap okumuyor, oysa 1997’de her 100 öğrenciden 6’sı kitap okumuyordu.”

Butun bu olumsuz tabloya karşın ailelerin gerek kültür gerekse eğitim düzeyi on yıl öncesine oranla yükseldi. Örneğin 1997’de üniversite mezunu velilerin oranı yüzde 25’e ulaşmıyordu. Oysa bugün üniversite bitirmiş babaların oranı yüzde 20’den yüzde 24’e, annelerin ise yüzde 16’dan yüzde 24’e tırmandı.

1997 yılında anne-babaların eğitim düzeyi biraz daha düşük olmasına karsın, bu aileler yılda  9-12 kitap okuyan bu nedenle “iyi okur” kabul edilebilecek bir çocuğa sahipti. Bugüne baktığımızda aileler kültürel açıdan daha donanımlı olsalar da, çocukları kitap okumaktan hoşlanmıyor.

Fischer çifti bu durumda şu yorumda bulunuyor, “Şaşırtıcı olan ailelerde  kültür ve eğitim düzeyinin yükselmesi gençlerin okuma sevgisini keşfetmelerinde belirleyici bir unsur değil”

Araştırmadan yansıyan bir başka veri kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla daha çok okudukları. Ama “okumak hoşuna gidiyor mu?” sorusuna “hayır” yanıtı verenlerin sayısı her yıl biraz daha artıyor.

Düşünmemiz gereken, kaygı veren de bu nokta. Çünkü bugün ilköğretim okullarının dördüncü ve beşinci sınıflarına giden çocuklar da kitap okumuyorlar. Aslında sorun ilkokul düzeyinde başlıyor. Çocuklara kitap okuma sevgisini aktaracak, araştırma yapma heyecanını verebilecek bir öğretmen yoksa zaten çocuk okul çatısı altında kitaplardan uzaklaşıyor. Bugünün teknolojik olanaklarını ve interneti kullanmak hiç şüphesiz pratik bir tercih. Ama internet havuzunda yararlı ve yararsız olanı ayırt edebilmek için çocukların ve gençlerin öncelikle okumayı bilmeleri gerekiyor. 

Bugünün çocukları teknoloji ile çok erken tanıştıkları ve kuşatıldıkları için,  yaşamlarında  her şeyin video oyunlarında olduğu gibi çok hızlı gerçekleşmesini istiyorlar. Bir çoğu sabırısız. İtalya’da birçok okulda laboratuar kapsamında yer alan satrancı bile video oyunu gibi oynuyorlar. Böylesi bir ortamda çoğu kitap okumak istemiyor, kitapları bir yana bıraksak artık çizgi roman okumaya bile sabırları yok. Zaten Piemonte Orientale Üniversitesinin araştırmasına göre 1997’de gençlerin yüzde 47’si en azından çizgi roman okuyordu, bugün çizgi roman okuyanların oranı ise yüzde 28. Çizgi romanın kapağını açmayanlar on yıl önce yüzde 19 iken, bugün ise yüzde 33.

Gerçekten de kaygı verici değil mi?

648930cookie-checkİTALYA’DAN… Kitap mı? Ben okumuyorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.