Tarihi anıtı bu hale getirmek için kaç para harcandı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Kumluca’daki restorasyon faciasını Bakan Kurtulmuş’a soran CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, bu iş için kaç para harcandığı sorusuna yanıt istedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, “Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol ile Antalya’nın Kumluca İlçesi’ndeki Rhodiapolis’in ören yerinin işletmesi Kumluca Belediyesi’ne devredildiği ve yapılan protokol ile 1892’de keşfedilen ve 2006 yılında başlatılan arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılmaya başlanan antik kentin Kumluca Belediyesi tarafından işletilmesi, gişe gelirinin ise restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarında kullanılması öngörüldüğü bilinmektedir” dedi.  
 
ANTALYA KUMLUCA’DAKİ RESTORASYON FACİASI MECLİS’E TAŞINDI
Kumluca’nın yaklaşık 2,5 kilometre kuzeyinde yer alan tepede kurulan ve Likya uygarlığının önemli kentlerinden biri kabul edilen Rhodiapolis’te Akdeniz Üniversitesi tarafından yürütülen kazılarda M.S II. yüzyılda yaşadığı belirlenen ünlü hayırsever Opramoas’ın adına inşa edilen anıtın, önemli buluntulardan biri olarak kayıtlara geçirildiğini kaydeden Kara, “Kumluca Belediyesi’nin ören yerinin çevre düzenlemesi, karşılama merkezi ve restorasyon çalışmaları yapmak üzere 2014 yılında Bitlis-Tatvan merkezli Er-Bil İnşaat A.Ş isimli şirketin ihale karşılığında restorasyon çalışmalarına başladığı bilinmektedir” ifadelerine yer verdiği önergesinde,Rhodiapolis kaç yılında yapılan sözleşme ile Kumluca Belediyesi’ne devredilmiştir? Rhodiapolis’in restorasyonu için 2014 yılında çıkıldığı bilinen ihaleye kaç firma katılmış? Bahse konu Er-Bil İnşaat A.Ş ihaleyi hangi bedelle almıştır? Söz konusu şirket ile yapılan anlaşma gereği restorasyon ne kadar sürede bitirilecektir? Şu an ne aşamadadır?” sorularına yanıt verilmesini istedi.
‘RESTORASYONDA SURİYELİ İŞÇİLER Mİ ÇALIŞTIRILDI?’
Söz konusu şirketin restorasyon çalışmaları kapsamında Suriyeli işçileri çalıştırdığı iddialarının doğru olup olmadığını soran CHP’li Kara, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’tan ayrıca şu sorulara da yanıt vermesini talep etti: “Restorasyon sürecinde çalışan işçilerin başında restorasyon ile ilgili uzman kişilerin bulunmadığı iddiası doğru mudur? Restorasyon çalışmaları Bakanlığınızca teftiş edilmiş midir? Çalışmaların antik kentin dokusunu bozduğu iddiaları doğru mudur? Rhodiapolis antik kentinde çalışmaların durdurulduğu iddiası doğru mudur? Bunun sebebi nedir?
‘HATALARI TESPİT EDEN BİLİM KURULUNUN RAPORUNA NE OLDU?’
Antik Kentin restorasyonu esnasında Opramos Anıtı’nı kapsayan kısımda yanlışlıkların tespit edildiği doğru mudur? Doğru ise bu yanlışlıkları tespit eden bilim kurulu kimlerden oluşmuştur? Bu bilim kurulu raporunu hangi tarihte hangi makamlara iletmiştir? Bu rapor doğrultusunda alınan önlem/kararlar nelerdir?
‘RESTORASYON FİRMASININ TECRÜBESİ NEDİR?’
Opramos Anıtı’nın restorasyonundaki hata kime aittir? Hataya sebebiyet veren kişi ya da kurumlar için yapılmış/yapılacak işlemler nelerdir? Restorasyonun hatalı ve yavaş ilerlemesinde Er-Bil Şirketi’nin kusuru nedir? Şirkete karşı yapılan işlemler nelerdir? Şirkete ihale verilmeden önce şirketin antik kentlerin ya da tarihi mekânların restorasyonu ile ilgili geçmiş tecrübeleri incelenmiş midir? Şirketin restorasyon alanındaki başarı ya da başarısızlıkları nedir? Er-Bil İnşaat A.Ş adlı şirket kime/kimlere aittir?
‘RESTORASYON İÇİN KAÇ PARA HARCANDI?’

Restorasyon için önergenin verildiği tarihe kadar harcanan para ne kadardır? Restorasyonda oluşan bu zarar kimden hangi yöntemle tahsis edilecektir? Restorasyonun tamamı için planlanmış harcama ne kadardır? Bu harcamalar kimler tarafından hangi oranlarda karşılanmaktadır?”

2126270cookie-checkTarihi anıtı bu hale getirmek için kaç para harcandı
Önceki haberAraplar için yapılan betonlaşma, Arapları bile çileden çıkardı!
Sonraki haberIrak: Türkiye petrolde Bağdat’ı muhatap alacak
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.