Tarihi korumak için böyle yapılmış!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – AKP Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, Kadirli Alacami’de yapılan restorasyonun yapıyı korumaya yönelik olduğunu söyledi…

AKP Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, Kadirli ilçesindeki 1800 yıllık geçmişe sahip tarihi Alacami’de yapılan ve büyük tepkiyle karşılanan restorasyonu savunarak, “Kültür varlığımız, Kadirli Ala Cami’deki yapılan restorasyon çalışmalarında açığa çıkan mozaiklerin ve yapı malzemelerinin korunabilmesi için iddia edildiği gibi bahse konu örtü yapının kaybolan unsurlarını tamamlamaya yönelik değil, tamamen koruma amaçlıdır” dedi.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan Alacami’de 2014 yılında başlatılan restorasyon çalışmasının ardından ortaya çıkan manzara büyük tepki çekti. Geç Roma döneminde bazilika olarak kullanılan, Bizans döneminde ise kilise eklenen yaklaşık 1800 yıllık geçmişe sahip yapı, 15. yüzyılda Dulkadiroğulları Beyliği döneminde eklenen mihrap ve minare ile camiye dönüştürüldü.

TARİHİ YAPIDA UYGULANAN RESTORASYON TEPKİLERE NEDEN OLDU

Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Tuba İnşaat Taahhüt Tic. San. Ltd. Şti. Adlı özel bir firmaya ihale edilen ve yaklaşık 8,5 milyon lira sözleşme bedelli belirlenen restorasyon çalışması kapsamında tarihi yapının üzeri minarenin görünümünü de etkileyecek şekilde metal ve plastik malzeme ile kaplandı. Tarihi yapının dokusunu bozduğu gerekçesiyle tepkiyle karşılanan restorasyon çalışmasıyla ilgili haberimizin ardından konu TBMM’nin de gündemine geldi.

CHP MİLLETVEKİLİ BAHA ÜNSAL: ‘BU YAPILAN TARİHE İHANETTİR’

TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde söz alan CHP Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Kadirli ilçesindeki 1800 yıllık Alaami’de restorasyon rezaleti yaşandığını belirterek, “Seçim bölgem Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan, Alaüddevle Mescidi olarak da bilinen Ala Caminin restorasyon çalışması sonrası ortaya çıkan durum tek kelimeyle rezalettir. Caminin restorasyonunda metal malzeme kullanılmıştır. Taş yapı olan cami orijinal hâlinden çok farklı bir yapıya dönüştürülmüştür. Bu yapılan, tarihe, kültüre ve ülkeye ihanettir. Buradan yetkilileri göreve çağırıyorum ve kültür mirasımızın hak ettiği değeri görmesini istiyorum” diye konuştu.

AKP’Lİ DURMUŞOĞLU: ‘KORUMAK İÇİN POLİKARBONLA KAPLANDI’

AKP Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ise Alacami’deki restorasyonu savunarak tarihi yapının üzerinin koruma amacıyla polikarbonla kaplandığını söyledi. Meclis Genel Kurulunda söz alarak tepkilere yanıt veren Durmuşoğlu, Alacami’nin 1924’ten sonra metruk halde terk edildiği görüşünü savunarak şunları söyledi: “Bu önemli kültür varlığının geri kazandırılması amacıyla Vakıflar İdaresince Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onaylı projeler doğrultusunda 2014 yılında restorasyon işine başlanmıştır. Restorasyon sırasında açığa çıkarılan mozaiklerin ve yapı elemanlarının güneş, yağmur ve doğa koşullarından etkilenmemesi, aynı zamanda yapının nefes alabilmesi gerekliliği dikkate alınarak konusunda uzman bilim adamlarının görüşleri alınarak Koruma Kurulu kurul kararları üzerine polikarbon malzemeli örtü oluşturulmuştur. İddia edildiği gibi bahse konu yapıdaki örtü, yapının kaybolan unsurlarını tamamlamaya yönelik değil, koruma amaçlıdır. Projenin yakın zamanda tamamlanmasıyla yaklaşık bir asırdır kapalı olan Ala Cami yeniden ibadete açılacak, Roma, Bizans, beylikler ve Osmanlı dönemlerinin izleri gezilip görülebilecektir.

1800 YILLIK YAPININ RESTORASYONUNDA DAMACANA ÜRETİMİNDE KULLANILAN MALZEME

Alacami’nin restorasyonu sırasında tarihi yapıyı koruyacağı iddiası ile üzerine örtülen polikarbon, plastik su damacanalarından konserve ambalajlarına, otomotivden yapı sektörüne birçok alanda kullanılıyor. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayının üzeri de yapılan restorasyon sırasında benzer bir plastik malzemeyle örtülerek tepkilere neden olmuştu. 1950’li yıllardan itibaren geliştirilen ancak kullanımı son 20 yılda yaygınlaşan polikarbon ürünlerin binlerce yıllık geçmişe sahip olan tarihi yapılarda kullanımı geçmişin ruhunu yok ediyor.

2358510cookie-checkTarihi korumak için böyle yapılmış!
Önceki haber2020 BÜTÇESİ ÜZERİNE BAZI NOTLAR (II)- Halkın üzerindeki vergi yükü daha da artacak
Sonraki haberDolardaki artış Türkiye’nin ormanlarını vurabilir!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.