Tarihi yapıda izinsiz inşaat yapan üniversiteye suç duyurusu!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Burdur’da Osmanlı döneminden kalma 400 yıllık tarihi konakta Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından geçtiğimiz Mart ayında başlatılan izinsiz inşaat çalışması durdurularak sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldı.

Burdur kent merkezinde, Pazar Mahallesi 348/30 parselde yer alan 17. Yüzyıldan kalma tarihi konak, Taş Oda adıyla anılıyor.1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınan tarihi yapı, 1988’de restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından kültürel amaçla kullanılması için 2013 yılında Burdur Valiliği tarafından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne devredilmişti. Üniversite tarafından geçtiğimiz Mart ayında başlatılan inşaat çalışması sırasında Taş Oda’nın avlu duvarında tahribat yapılmıştı. Vatandaşların konuyla ilgili başvurularının ardından Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu görevlileri inceleme yapmış ve izinsiz inşaat çalışmasının durdurulması sağlanmıştı. Yapılan izinsiz uygulamalar sökülerek tarihi yapının avlu duvarı eski haline getirilirken ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

Burdur’un simge yapılarından biri olan Taş Oda, Osmanlı dönemi geleneksel Türk evlerinin özelliklerini taşıyor. Yaklaşık bin metrekarelik bir alana sahip olan iki katlı tarihi yapının üst katı etnografya müzesi olarak kullanılırken alt katı ve avlusu ise MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından kahvaltı salonu ve kafeterya olarak hizmet veriyor.

400 YILLIK TARİHİ YAPIDA İZİNSİZ İNŞAAT TEPKİ ÇEKMİŞTİ

MAKÜ’nün geçtiğimiz Mart ayında Taş Oda’nın avlusunda ve bahçe duvarlarında başlattığı inşaat faaliyetinin izinsiz olduğu ortaya çıkınca bölgede yaşayan vatandaşlar Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak bilgi talebinde bulundu. Koruma Kurulu izni olmadan başlatıldığı ortaya çıkan inşaat çalışmasını gündeme getiren haberimizin ardından faaliyet durdurulmuştu.

KORUMA KURULU: ‘İLGİLİ KURUMLAR UYARILDI’

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü, vatandaşların konuyla ilgili başvurusuna verdiği yanıtta, “İzinsiz uygulamaların durdurulması yönünde ilgili kurumlar uyarılmış olup, 2863 sayılı yasa ve bağlı mevzuat kapsamında işlemler devam etmektedir” bilgisine yer verildi.

RESTORAN YAPMAK İÇİN KAPI AÇILDI, BRİKETLE DUVAR ÖRÜLDÜ

Taş Oda’nın avlusuna bitişik olan bina MAKÜ tarafından kiralanarak tarihi evin avlusuna bakan duvarında bir kapı açılmıştı. Duvarları briket ile yükseltilen tarihi evin avlusunda ise kiralanan bina ile paralel hizmet verecek şekilde üzeri kiremitle yan cepheleri ise açılır kapanır cam ile kapatılan yeni bir mekân inşa edildiği belirtilmişti.

İZİNSİZ UYGULAMA SÖKÜLEREK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun uyarısının ardından Taş Oda’nın briketle yükseltilen avlu duvarı sökülerek eski haline getirildi, restoran olarak kullanılacağı belirtilen yandaki binada açılan kapı yeniden duvarla kapatıldı. İzinsiz uygulamayla ilgili sorumlular hakkında ise suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

TARİHİ KONAĞIN AVLUSUNA BAKAN BACALAR DA SÖKÜLMELİ

MAKÜ yönetiminden konuyla ilgili bir açıklama yapılmaması dikkat çekerken, tarihi Taş Oda’ya bakan bina duvarındaki metal bacaların da kaldırılması isteniyor. Restoran bacalarının da izinsiz olduğu öne sürülürken Burdur Belediyesi yetkililerinin konuyla ilgili gerekli işlemleri yapması talep edildi.

MAKÜ YÖNETİMİNE KEYFİ UYGULAMA TEPKİSİ

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren bölge sakinleri MAKÜ yönetiminin tarihi yapıda kurul izni olmadan başlattığı keyfi uygulamaya tepkili. İzinsiz inşaat faaliyeti ve kamu kaynağı kullanılarak yapılan harcamalarla ilgili sorumlular hakkında gerekli idari ve adli soruşturma yapılması gerektiğini dile getiren vatandaşlar, yapılan yanlışın bedelinin sorumlularca karşılanmasını talep etti.

Aynı yapıda 2016 yılında da basit onarım adı altında çeşitli müdahaleler yapılmış, yasal mevzuat ihlal edildiği gerekçesiyle adli soruşturma başlatılmıştı.

 

2519570cookie-checkTarihi yapıda izinsiz inşaat yapan üniversiteye suç duyurusu!
Önceki haberÇocuklar koronavirüs aşısı olmalı mı?
Sonraki haberSon anket: Saray İttifakı seçmeni tavır değiştirdi!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.