Tate Galerisi’nin Kur’an korkusu

İngiltere’nin önde gelen kavramsal sanatçılarından John Latham’ın ‘Tanrı büyüktür’ adlı, Müslüman, Hristiyan ve Müsevilerin kutsal kitapları, Kuran, İncil ve Talmud’u kalın camdan yapılmış bir camekan içinde sergilediği işi Tate Britain’ın yetkilileri tarafından geri çekildi.

Geçtiğimiz hafta Tate’de başlayan Latham sergisinde yer alması gereken eser, Tate yetkililerinin, politik ve dini olarak çok nazik bir konuyu içermesi nedeniyle veto edildi.

‘Tate Britain’ yetkilileri, ‘zor bir karardı’ diye açıkladıkları bu vetoyu, 7 Eylül’de Londra’da yapılan bombalı saldırılar ve içinde yaşadığımız politik atmosfer nedeniyle aldıklarını belirttiler. Ancak, ne polise ne de Britanya Müslümanlar Konseyi’ne , bu konuda danışmadıklarını da itiraf ettiler.

84 Yaşındaki John Latham, sergilemek istediği işinin anti-islamik olmadığını söyleyerek, Tate yöneticilerini, korkaklık ve bu yasaklarıyla teröristlerin istediklerini yapmakla suçladı.

‘Liberty’ (Sivil toplum ve özgürlükler kuruluşu) yöneticisi Shami Chakrabarti’de, sanatçıyı destekleyerek, konuşma özgürlüğünün giderek daha fazla sınılandırıldığına dikkat çekti.

Sanat yaşamı neredeyse yarım yüzyılı bulan Latham, işlerinde sık sık kitap kullanır. Bunlar arasında en bilineni şüphesiz, Clement Greenberg’in “Sanat ve Kültür” adlı kitabının sayfalarını tek tek çiğnedikten sonra, onları deney tüplerine koyarak kütüphaneye geri yolladığı işidir.

1114950cookie-checkTate Galerisi’nin Kur’an korkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.