Tayip Temel: Kürt sorununun çözüm reçetesi Dolmabahçe Mutabakat metnidir

Dolmabahçe Mutabakatı’nın 6. yılına dair demeç veren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, “Bugün yapılması gereken çözüm reçetesi olan mutabakat metnine yeniden dönmektir” dedi.

Türkiye’nin özellikle 40 yılına damgasını vuran Kürt sorununun çözümüne dair bu zamana kadar atılan en önemli adım, 28 Şubat 2015’de İmralı Heyeti ve devlet heyeti arasında imzalanan Dolmabahçe Mutabakatı oldu. Ancak imzalanan mutabakat, sonrasında reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, aradan geçen 6 yılda yaşananlara dikkat çekerek, “Bugün yapılması gereken çözüm reçetesi olan mutabakat metnine yeniden dönmektir” dedi.

“BARIŞ YERİNE SAVAŞ TERCİH EDİLDİ”

Mezopotamya Ajansından Berivan Altan’a konuşan Temel, “Dolmabahçe Mutabakatı’nın açıklanmasından sonra Erdoğan’ın zaman geçirmeden bunu tanımadığını ilan etmesi, hatta kameraların karşısında canlı olarak açıklanan bu metnin varlığını inkar etmesi, bu süreçten iktidarı için gerekli faydalanmayı sağlamadığının göstergesiydi. Aslında Dolmabahçe’de açıklanan sürdürülen tüm sürecin en sade sonucuydu. Tarihi tartışma ve görüşmelerin nihayete ve sonuca ulaşacağı yeni dönemin başlangıcıydı. AKP yani iktidar kendi bekasını ve geleceğini barışta değil, savaşta gördü. O yüzden barış yerine savaşı tercih etti. Bu sefer tercihi yapan hükümetti, yani Erdoğan’ın kendisiydi” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE’NİN HANGİ SORUNUNA KAYITSIZLIK VARDI”

Mutabakatta yer alan 10 madde için; “Silah yerine siyaset, eşit yurttaşlık hakkı, yasakçı yasaların iptali ve değişimi, bölgesel ekonomik kalkınma, infaz yasasının düzenlenmesi, kadın, kültür ve ekolojik kıyımına son verilmesi, kimlik ve ana dil hakkı tüm sürecin sonunda anayasal düzenleme öngörüyordu” diyen Temel, şunları ekledi:

“Şimdi bu maddelere bakıldığında, Türkiye’nin hangi sorununa kayıtsızlık var? Hangisine çözüm istenmiyor ortada? Bu yüzden Sayın Öcalan 2019’daki avukat görüşmesinde de ‘Bizlerin İmralı’daki duruşu 2013 Newroz bildirgesinde belirttiğimiz ifade tarzının daha da derinleştirerek ve netleştirerek sürdürme kararlığındadır’ açıklamasında bulundu. Devlete, oradan bakmalısınız çağrısını yaptı.”

“ÇATIŞMA İLE ÇÖZÜM OLMAZ”

Dolmabahçe Mutabakatı Türkiye halkları için bir fırsat iken, bugün yaşanan sonuçların ise Kürt sorununda çatışma ile çözüm olamayacağının bir kez daha açığa çıktığına işaret eden Temel, “Türkiye’de demokratik dönüşüm ve çözümün temel argümanları mutabakat metninde yer alıyor. Bugün yapılması gereken çözüm reçetesi olan mutabakat metnine yeniden dönmektir” dedi. EVRENSEL (Tayip Temel fotoğrafı: MA)

2496740cookie-checkTayip Temel: Kürt sorununun çözüm reçetesi Dolmabahçe Mutabakat metnidir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.