TCT-UK’den Konsey’e yanıt: Polemik yerine hizmetten yanayız

Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (Konsey) ile ortak festival çalışmaları sonuçsuz kalan Turkish Cypriot Trust UK (TCT-UK), yaptığı toplantıda toplumun birliği için çabalarına Konsey çatısındaki bazı dernek temsilerinin ve işadamlarının da tanık olduklarını belirterek, Konsey’in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak talihsiz olarak nitelediler. Turkish Cypriot Trust UK, her şeye rağmen önümüzdeki yıl tek festival kapısının da aralık olduğunu belirttiler.

Konsey ve TCT-UK ortak festival yapma görüşmeleri olumsuz sonuçlanmasını engellemek için Kıbrıslı Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Muhammet Yaşarata, “İngiltere Kıbrıs Türklerine Tek Festival Çağrısı” başlıklı yaptığı açıklamaya Konsey tepki göstermiş, çatısındaki 28 derneğin festivali Konsey’in yapma kararı aldığını açıklamıştı.

“POLEMİK YERİNE HİZMETTEN YANAYIZ”

TCT-UK, geçen perşembe akşamı Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında iki oluşum arasındaki polemikleri sonlandırmak istediklerini ve enerjilerini topluma hizmete için harcamak istediklerini açıkladı. Basın toplantısında TCT-UK adına Ertanç Hidayettin, Nafiya Horozoğlu ve Türkay Hadji Filipou konuştu ve TCT-UK basın bildirisi dağıtıldı.

TCT-UK adına konuşan Ertanç Hidayettin, TCT-UK’nin geçen yıl birlik, hoşgörü, saygı ve dayanışma çerçevesinde 6 kuruluşla kurulduğunu ve günümüzde bu sayının 10’a çıktığını belirtti.

Amaçlarının sosyal, kültürel, spor, sanat, eğitim ve farklı alanlarda faaliyetler düzenlemek olduğunu anlatan Hidayettin, festivallerin asimilasyon tehditindeki toplum için önemli olduğunu vurgulayarak, “Biz bu önemli unsurların bilincinde olarak bir araya geldik ve birlik içerisinde 10 Haziran 2018’de festivali organize ettik. Bu yıl ise, yine aynı yerde, Lee Valley Athletics Centre’de 23 Haziran Pazar günü, 2.Kıbrıs Türk Kültür ve Sanat Festivalini yapacağız” diye devam etti.

“PES ETMEK YOK!”

Nafiya Horozoğlu da “Gönül isterdi ki bugün sizlere tek bir festivali açıklamamız, lakin bazı nedenlerden dolayı bunu başaramadık. Pes etmek yok. Elbet bir gün güçlerimizi birleştireceğiz. Gençlik olarak bunu başarmak için her türlü çabayı sergilemeye hazırız, TCT olarak da hazırız. Yunus Emre’nin dediği gibi, ‘Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz’ Kıbrıs Türk toplumu yok olmamak için birlik olmalıdır” dedi.

Horozoğlu şöyle devam etti:

“9 Mart Cumartesi akşamı TCT-UK tarafından düzenlenen Dayanışma Balosuna KKTC Başbakanı Tufan Erhürman’nın katılımıyla gerçekleşecek. Tüm halkımızı bekleriz. Son olarak şunu eklemek istiyorum. Biz 23 Haziran’da Lee Valley Athletic Centre’de olacağız, 30 Haziran’da ise Enfield Donkey Lane’de olacağız. Kimliğimize ve kültürümüze hep birlikte sahip çıkacağız.”

Türkay Hadji Filipou da TCT-UK’un samimi birleşme çabalarına karşın Konsey’in değişik mercilere karalama bildirileri göndermesinin kendilerini üzdüğünü belirterek, “Birleşmek için henüz geç mi? sorunuzu, ‘Amaç hizmet ise ve gençler söz konusudur. Birleşmek için hiçbir zaman geç değildir’ diye yanıtlayabilirim” dedi.

BİRLİKTEN YANA ÇABA GÖSTEREN İŞADAMLARINA TEŞEKKÜR

Basın toplantısında dağıtılan TCT-UK basın bildirisinde de “Oluşumların birleşerek tek festival yapması için yoğun ve iyi niyetli çaba gösteren Sayın Muhammet Yaşarata, Hasan Gazi, Tuncel Nalbantoğlu, Altan Kemal ve İlker Kılıç’a sonsuz şükranlarımızı belirtmeyi bir borç biliriz” denildi.

“Bildiride; ‘Konsey’in KKTC’nin aldığı bir kararla kurulan ve resmen tanınan bu üst kuruluş’ olarak bahsediliyor” diyen TCT-UK bildirisi şöyle devam etti:

“KKTC’nin Londra’daki bizleri yani Türk Toplumu Futbol Federasyonu’nu, 42 yıldır topluma hizmet veren Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’ni, Kıbrıs Türk toplumunun Birleşik Krallık’taki en eski kuruluşu Kıbrıs Türk Cemiyeti’ni, TCT-UK Vakfını oluşturan diğer organizasyonları tanımadığı ve desteklemediği anlamına mı geliyor? Böyle haddini aşan, kendini her şeyin üzerinde gören, uzlaşma ve konsensustan uzak yaklaşım asla kabul edilemez.”

Bildiri, “Akıllara durgunluk veren bir başka konu, tüzüğü gereği Konseyin ‘herhangi başka bir dernekle veya kurumla federasyon gibi bir oluşuma girmesine tüzük cevaz vermez’ cümlesidir. Kaldı ki böyle bir madde varsa bile geçmişte Konsey buna uymayarak başka birtakım dernek ve/veya kurum kuruluşlarla verimli çalışmalar yapmıştır. Örneğin 2001 ve 2003 yılları arasında Konsey liderliğinde Konsey üyesi olan ve olmayan okulların birlikteliği ile iki yıllık bir çalışma sonucunda Eğitim Konsorsiyumu doğmuştur” diye devam etti.

Turkish Cypriot Trust UK (TCT-UK) çatısındaki Kıbrıslı Sanatçılar Platformu’nun Başkanı Ertanç Hidayettin, Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere Başkanı Nafiya Horozoğlu ve Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu Başkanı Serdar Sarı, Konsey’i uzlaşma yanlısı olmadığı için eleştirdiler.

Turkish Cypriot Trust UK
Kıbrıslı Türk Kültür Sanat Festivali
Mehmetcik Türk Cemiyeti
Aytotorular Kültür ve Sanat Derneği
Londra Türk Avcılar Birliği
Kıbrıslı Sanatçılar Platformu
Londra Türk Masterleri
Kıbrıs Türk Cemiyeti
Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere
Türk Toplumu Futbol Federasyonu
Kıbrıs Türk Toplum Merkezi

 

 

 

 

2277970cookie-checkTCT-UK’den Konsey’e yanıt: Polemik yerine hizmetten yanayız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.