İşte Esad’ı götürecek plan

Ankara, Türk jetini düşürüp bölgeyi krize sürükleyen Şam yönetimine karşı harekete geçiyor. Türkiye’nin hedefi Suriye değil bizzat Esad yönetimi. Halka zarar verecek politikalardan uzak durulacak. Strateji tamam, uygulama yolda.

– Türk jetini düşürerek gerilimi tırmandıran Suriye’ye karşı yol haritası belirleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün grup toplantısında Türkiye’nin tavrını duyuracak. Adımlar, kademeli yaptırımları içerecek. İlk adım tam gaz diplomasi, uluslarası hukuk. ‘Sabır taştı’ diyen Ankara, Esad yönetiminin gidişini hızlandırmayı amaçlıyor.

‘MEŞRUİYETİ KALMADI’

– Hedef, mevcut Beşar Esad yönetimi. Halkın zarar görmemesi için azami özen gösterilecek. Başbakan’ın, ‘Esad yönetimi, son adımla meşruiyetini yitirdi’ diyeceği belirtiliyor.

– Özür ve tazminat talebi yeterli görülmüyor. Sorumluluğu olanların en tepeden başlayarak cezalandırılması isteniyor.

– Adımların çerçevesini ‘uluslararası hukuk’ belirleyecek. ‘Türk jeti kasıtlı düşürüldü’ diyen Türkiye, BM, NATO, AB ve İKÖ gibi kuruluşların karar alması için baskı yapacak.

– NATO’yu ittifak anlaşmasının 4. maddesi çerçevesinde toplantıya çağıran Türkiye, 5. maddenin de değerlendirilmesini istiyor. O madde, ‘müttefik ülkelerden birine yapılan saldırının, teşkilata yapılmış sayılacağı’ hükmünü içeriyor.

TAMPON BÖLGE-MİSİLLEME

– Uluslararası uçuş güvenliğinin ihlali, halka yönelik katliam ve Türkiye’ye insan akını nedeniyle 15 km’lik alanda bir tampon bölge ihtimali de değerlendiriliyor. Şam’ın adımları da izlenecek. En ufak bir ihlalde, meşru içinde karşılık verileceği konuşuluyor.

ANLAŞMALAR ASKIYA

– Esad yönetimiyle imzalanan çok sayıda ikili anlaşmanın devre dışı bırakılması gündemde.

– Esad ve yakın çevresi olmak üzere, Suriyeli çok sayıda yönetici ve işadamına uygulanan ‘seyahat yasağı’ ve ‘mal varlıklarının dondurulması’ uygulamasının sürdürülmesi ve çevre ülkelerden de uygulamanın hayata geçirilmesi hedefleniyor.

– Suriye ile Türkiye arasında 13 sınır kapısı bulunuyor. Halen bir kısmı faal değil. Sınır kapılarıyla ilgili yeni kararlar da gündemde.

– Suriye’ye 5 yıl süreyle yıllık 1 milyar metreküp doğalgaz satılması kararlaştırılmıştı. ‘Arap Doğalgaz Boru Hattı’nın yapımı için de çalışma yürütülüyordu. Ortak petrol ve doğalgaz aranmasını öngören anlaşmanın yanı sıra, Türkiye’nin Suriye’ye yıllık 250 megavatlık elektrik satması, rakamın ihtiyaç durumunda 350 megavata kadar çıkarılması da anlaşmalara yansıtılmıştı. Bu anlaşmaların iptal edilip edilmeyeceği konusunda son sözü Başbakan söyleyecek.

ELEKTRİK-SU MASADA

– Irak ve Suriye halkını direkt ilgilendiren boyutu nedeniyle Ankara, Dicle ve Fırat suyu konusunda temkinli davranıyor. Miktar azaltımı beklenmiyor. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, dün Suriye’ye özel sektörün sattığı elektriği de gündeme getirdi. Türkiye şu aşamada satışın durmasını düşünmüyor.

VEKİLLERE ‘SUS’ ÇAĞRISI

-Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla, ilgili bakanlar dışında milletvekillerinden Suriye konusunda hassas davranarak açıklama yapmamalarının istendiği öğrenildi. (Hakkı KURBAN / Akşam)

1346920cookie-checkİşte Esad’ı götürecek plan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.