İşte ikinci dalgadaki gözaltı listesi

İkinci dalga operasyonunu yapmaya hazırlanırken elindeki dosya alınan Savcı’nun gözaltına almak istediği 41 kişilik listeye Hürriyet ulaştı. Dosyaya Başsavcılığın el koyup diğer 5 savcıyı görevlendirmesi nedeniyle bu işadamları hakkında herhangi bir işlem şu anda yok.

Yolsuzluk iddialarına ilişkin 2’inci dalga soruşturmasını yürüten ve aralarında Suudi iş adamı Yasin El Kadı ile iş adamları Fatih Saraç, Latip Topbaş, Nihat Özdemir, Orhan Cemal Kalyoncu ve Faruk Kalyoncu’nun da bulunduğu 41 kişi hakkında gözaltı kararı alan, TMK’nın 10’uncu maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş’ın dün soruşturmadan alındı. Soruşturmadan alınmasının ardından yazılı olarak açıklama yapan Akkaş, “Cumhuriyet Savcısı olarak soruşturma yapmam engellendi” dedi.
Akkaş’ın hemen arkasından kameralar karşısına geçerek basın açıklaması yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ise, ” Akkaş’ı yalancılıkla suçlayarak, ne bana ne de sorumlu başsavcı vekiline bilgi vermemiştir. TMK görevine gören bir suç yok. Şimdi cebir ve şiddet yok ise TMK organize suçlara da bakmaz” diye konuşmuştu.

“ÇIKAR AMAÇLI SUÇ ÖRGÜTÜ SUÇLAMASI”: Soruşturmadan alınan savcı Muammer Akkaş’ın emniyet tarafından yerine getirilmediğini belirttiği 25 Aralık 2013 tarihli gözaltı kararında 41 kişiye yöneltilen suçlamalar şu şekilde yer aldı: Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, tehdit, rüşvet ve nüfuz ticareti, ihaleye fesat karıştırmak, suçtan kaynaklanan malvarlığını aklama, resmi belgede sahtecilik”
Kararda gözaltına alınma sebebi olarak ise “Yüklenen suçun gerektirdiği ceza miktarına göre şüphelinin kaçma ve delilleri yok etme, değiştirme ve gizleme ihtimalinin bulunması, aleyhinde yeteri kadar delil ve emare bulunması sebebiyle gözaltına alma tedbiri zorunlu görülmüştür” denildi.

YAKALAMA SAATİ: Yakalama tarih ve saati olarak 25 Aralık 2013 saat 06.30 olarak gösterilen kararda gözaltı süresi ile bu sürenin biteceği tarh olarak ise 26 Aralık 2013 saat 06.30(4 saat yol süresi de dahil) olarak belirtildi.

GÖZALTINA ALMA GEREKÇESİ: Gözaltı kararında ayrıca şunlara da yer verildi:

Aleyhindeki delil ve emareler, yüklenen suçun özelliği kaçma ve delilleri yok etme ihtimali soruşturmanın ikmali için gereken süre nazara alınarak Ceza Muhakemesi Kanunu’nun(CMK) 91’inci maddesine göre isimleri yazılı şüphelinin belirtilen tarih ve saate kadar gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Gözaltı süresinde bütün işlemlerin bitirilmesi ve gerek görülürse şüphelinin hakim önüne çıkarılması gerektiğinden Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yapılacak işlemeler için makul bir zaman kalacak şekilde getirilmesi gerekmektedir. CMK’nın 81’inci maddesi gereğince şüphelinin fizik kimliğinin tespiti için gerekli görülen işlemlerin yapılması(parmak izi alınması, fotoğraflarının çekilmesi) alınan parmak izlerinin mukayeselerinin yapılması dosya kapsamında gerekli canlı teşhis ve el yazısı mukayesesi işlemlerinin yapılması.

Anayasa’nın 19’uncu CMK’ın 95’inci maddelerine göre şüphelinin gözaltına alındığının bir yakınına veya belirlediği bir kişiye (İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce) bildirilmesi uygun görülmüştür.

BİLAL ERDOĞAN DA ÇAĞRILDI

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’da çağrı yoluyla ifadesi alınacak isimler arasındaydı. HÜRRİYET/ AYŞEGÜL USTA

İŞTE GÖZALTI LİSTESİ:

Yasin El Kadı
M. Latif Topbaş
M. Fatih Saraç
Abdullah Tivnikli
Avni Çelik
Usame Kutub
Muaz Kadıoğlu
Cengiz Aktürk
Abdulkerim Çay
SemihDemirci
Orhan Cemal Kalyoncu
Ömer Faruk Kalyoncu
Kenan Avis
Gökhan Özdemir
Selcan Zeliha Özkök
Aynur Uluğtekin
Mehmet Cengiz
Celal Koloğlu
Nihat Özdemir
Sezai Bacaksız
İbrahim Çeçen
Hayrettin Özaltın
Dilek Cengiz
Adnan Çebil
Medet Nebi Yanık
Adnan Şişman
Ahmet Ergun
Kadri Tunç Peker
Murathan Kiraz
Mustafa Bayraktar
Gaffar Yıldırım Er
Şener Ünsal
Oğuzhan Boyacı
Abdullah Kavukçu
Hakan Aslan
İbrahim Erdoğan Gözel
Hasan dağcı
Esat Özkazanç
Orhan Nurduhan
Nurcan Çatalpınar
Şefik Gül

1405680cookie-checkİşte ikinci dalgadaki gözaltı listesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.