İşte o yangının nedeni!

Haydarpaşa Garı’ndaki yangına ‘kaçak onarım’ın yol açtığı ortaya çıktı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “İzin alınsaydı, denetim yapardık yangın olmazdı” dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, izin alındığını söyleyerek suçlamalara tepki gösterdi.

Yangına jet soruşturma

Pazar günü çatısındaki izolasyon çalışmaları sırasında alev alan Haydarpaşa Garı, büyük zarar gördü. Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında oluşturulan bilirkişi heyeti dün garda inceleme yaptı. Savcı Selahattin Aydoğdu’nun inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve yangın uzmanından oluşan bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda ihmali bulunanlar hakkında soruşturma başlatacağı öğrenildi. Bu arada Gar’ın denetimsiz yapılan ‘kaçak onarım’a kurban gittiği ortaya çıktı.

Ruhsatsız onarım yapıldı

VATAN gazetesi, Gar yangınındaki ihmaller zincirinin perde arkasını araştırdı. TCDD İstanbul Şube Müdürlüğü, 2 Kasım 2009’da basit onarım işi için Kadıköy Belediyesi’ne başvuruda bulundu. Belediye, Gar SİT alanında olduğu için başvuruyu 5 nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na 1 Ocak 2010’da gönderdi. Kurul ise 19 Mart 2010’da TCDD’ye izni ‘şartlı’ olarak verdi. Şarta göre TCDD, onarım yaparken İstanbul Büyükşehir Belediyesi laboratuvarlarından yararlanacak ve Kadıköy Belediyesi de yapılan işleri denetleyecekti. TCDD, bunun üzerine Kadıköy Belediyesi’ne başvurup ruhsat alacak ve çalışmalara öyle başlayacaktı.

Fakat ruhsat alınmadan çatıdaki izolasyon çalışmaları yapılmaya başlanınca yangın çıktı.

‘İzin alınsa, yangın çıkmazdı’

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Arkadaşlarımız Şubat’ta TCDD yetkililerini arayarak ‘Gelin, ruhsatınızı alın’ demiş. Onlar ise ‘Onarım için bütçe ayrılmadığı için ruhsatı almıyoruz’ diye cevap vermişler. Eğer ruhsat alınsaydı mühendislerimiz çalışmayı denetleyecekti, yangın da olmazdı. Denetim olmadığı için yasadışı bir onarım olmuş. İhmali olanlar ağır cezada yargılanır” dedi.

Olay yerinde incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise şunları söyledi: “Gar binasında basit onarım yapılması için izin alınmıştır. Bununla ilgili 5 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun izin yazısı elimizde. Kurul tarafından oy birliği ile verilen karar ile çalışmalar yapılmıştır. Dolayısıyla izinsiz onarım yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor.”

Şirket AKP’li başkanın

Bu arada onarımı yapan şirketin İnfort Sanayi Temizlik A.Ş.’ye ait olduğu ve 25 gündür onarım çalışması yaptığı öğrenildi. Şirketin ise AK Parti Kadıköy İlçe Teşkilat Başkanı İhsan Kaboğlu’na ait olduğu iddia edildi. Şirket 1993 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Daha önce iki kez yangın çıkmıştı

Haydarpaşa Garı, 1908’de O. Ritter ve H. Cuno adlı iki Alman mimar tarafından İstanbul/Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi. Gar’da daha önce 1917 ve 1979’da iki kez yangın çıkmıştı.

Haydarpaşa Garı, bu muhteşem görüntüsüyle Alman mimarisinin özgün örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Aslına uygun yapılacak

102 yıllık Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangın İstanbulları üzdü. Dün yangının ardından çok sayıda vatandaş olay yerine gelip hüzünlü bakışlarla bu tarihi yapıyı izledi. Haydarpaşa Gar’ında yangın sonrası seferlerin iptal edilmesi nedeniyle mağdur olan yolcular görevliler tarafından Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’na yönlendirildi. Bu arada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yanan çatının aslına uygun inşa edileceğini açıkladı.

Gar binasının cephelerinde bulunan saatler ise yangının çıkış saati olan 15.18’de durdu.

(Posta)

1269240cookie-checkİşte o yangının nedeni!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.