Teşekkür ederiz Algın Saydar

Saydar, St. Leonards Hastanesi’nin bir odasında başlayan ve kurumsallaşarak binlerce toplum üyesine hizmet verir hale gelmesinde büyük emeği geçmişti.

Derman’ın Genel Kurulu’nda emeklilik kararını açıklayan Saydar, kurumun başarılı hamleler yapmasına karşın ödenek kesintiler ve mali sıkıntılarla belinin büküldüğünü dile getirdi.

Derman yıllık genel kurulunu Queensbirdge Sports & Community Centre’de yaptı. Kalabalık katılımın olduğu Genel Kurul’da Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ali Dikerdem, Derman direktörü Algın Saydar ve Hackney Refugee Forum Başkanı Ali Rıza Aksoy da kısa birer konuşma yaptılar.

DERMAN ÖKSÜZ KALACAK

Uzun yıllar Derman’a hizmet ederek kurumun adıyla bütünleşen Saydar,30 yıldır Londra’da yaşadığını ve son 9 yıldır da Derman için çalıştığını belirterek “Emekli olduktan sonra İstanbul’a yerleşeceğim. Derman’da severek çalıştım ve hepinizin sıcaklığını da unutmayacağım” dedi.

Saydar, Derman’da yapılan ileriye dönük çalışmalar ile ilgili de şu bilgileri verdi:

“İngiltere’de Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türklere sağlık alanında tek hizmet götüren kurumun hizmet verimliliğini artırmak için bazı yapısal değişikliklere gittik. Önümüzdeki 3 yılda gerçekleştirilecek bir yol haritası hazırladık. Hackney Çocuk ve Gençler İçin Stratejik Kurul üyesi olarak katkılar sunduk. Terapi alanındaki başarımız sayesinde toplum üyeleri psikolojik sorunlarına çözüm arar hale geldiler…”

Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Ali Dikerdem

“ŞİKAYETLERİN ÇOĞU PSİKOLOJİK”

Dr. Dikerdem de, Derman’ın Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türklere başarılı bir biçimde hizmet götürdüğünü ve ekonomik krizin yolaçtığı sosyal ve psikolojik sorunlara karşı da çalışma temposunu artırdığını söyledi.

Haringey ve Hackney’de Derman’a başvuran 19 bin toplum üyesinden 12 binine hizmet götürüldüğünü vurgulayan Dr. Dikerdem, en yaygın şikayetler arasında kronik vücut ağrıları ve psikolojik sorunlar geldiğini belirtti.

Dr. Dikerdem Haringey’deki hizmetlerin ödenek kesintisi nedeniyle askıya alınmasını karşın geçen 7 yılda hizmet alan 4 bin toplum üyesinin yüzde 93’ünün hizmetten çok memnun kaldığını ve bunda Derman çalışanlarının profesyonelce ve özverili olarak çalışmalarının büyük payı olduğunu söyledi.

Haringey’deki toplum üyelerine çağrıda bulunan Dr. Dikerdem, Derman’ın bölgedeki hizmetlerinin sürmesi için yerel sağlık hizmetlerine başvurmalarını istedi.

DERMAN?

Sağlık sisteminde yardımcı kuruluşu olan Derman, Türkçe ve kürtçe konuşanların sağlık sisteminde dil ve kültürel anlamda iletişimlerini sağlamak amacıyla 2002 yılında kuruldu. Derman yüklendiği işlev açısından yalnız toplumda değil İngiltere genelinde de bir ilk sayılıyor.

Derman; aile doktorları, eczacılar ve doktorlarla eşgüdümlü çalışarak toplumla bu kuruluşlar arasında köprü işlevi görmeye başladı. Hackney ve geçen yıla kadar da Haringey’de her yıl 17 binden fazla toplum üyesinin hizmet aldığı kurum, topluma yönelik araştırmalar da yapıyor.

Derman’ın faaliyet alanına giren bölgelerde 70 binden fazla Türkçe ve Kürtçe konuşanın yaşadığı ve bu toplum üyelerinin çoğunun İngilizcesinin yetersiz olduğu sanılıyor. Ayrıca bu bölgelerin geldikleri ülkede travma yaşamış siyasi sığınmacı nüfusu barındırması ve göçmenlikten kaynaklı psikolojik rahatsızlıkların sıkca şikayet konusu olması Derman’a önemli bir görev yüklüyor.

Bugüne kadar Big Lottery Community Fund’ın desteğinden yararlanan kurumun Hackney şubesi, bu günlerde ödenek kesintisinden dolayı ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Hackney Office (Merkez Ofis)
The Basement,
66 New North Road, London N1 6TG
Tel: 020 7613 5944
Tel / Fax: 020 7739 7893
E-mail: [email protected]

825390cookie-checkTeşekkür ederiz Algın Saydar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.