Tek başına termik santralin lisansını iptal ettirdi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Çanakkaleli Kenan Taş’ın 2012 yılından bu yana sürdürdüğü hukuk mücadelesi, Biga ilçesinde inşa edilen İçdaş’a ait iki termik santralin üretim lisansının iptaliyle sonuçlandı…

EPDK’nın termik santral için verdiği üretim lisansının hukuksuz olduğunu ve çevreye zarar vereceğini öne sürerek iptal edilmesini talep eden Kenan Taş’ın bu talebi 2012’de kurum tarafından reddedildi. Bunun üzerine Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açan Kenan Taş’ın yargıdaki hak arayışı da 2013 yılında usul yönünden reddedildi. Ancak inşaat ve geri dönüşüm işiyle uğraşan davacı Kenan Taş hak arayışından geri adım atmadı ve Danıştay’da itirazda bulundu. Ancak Danıştay’da yaklaşık 6 yıl boyunca adeta unutulan dava dosyasında nihayet karar açıklandı. Danıştay, davacı Kenan Taş’ın başvurusunu haklı buldu ve İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Bunun üzerine Biga’da İçdaş’a ait iki termik santralin üretim lisansı iptal edildi.

Danıştay 13. Dairesi, Çanakkale’nin Biga ilçesinde inşa edilen termik santrallerle ilgili davacı Kenan Taş’ın talebini haklı bularak 14 Ekim 2020 tarihinde aldığı karar ile Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu. Bunun üzerine Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde yeniden görülen davada nihai karar çıktı. Mahkemenin 18 Ocak 2021 tarihinde oy birliği ile aldığı kararda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından İçdaş Biga Termik Santrali için verilen üretim lisansının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildiği belirtildi.

EPDK’NIN İPTAL BAŞVURUSUNU REDDETMESİ HUKUKA AYKIRI BULUNDU

Ankara 5. İdare Mahkemesi’nin iptal kararında EPDK’nın, davacının lisans iptaline yönelik başvurusunu değerlendirmesi gerekirken, söz konusu iptal başvurusunun elektrik piyasası mevzuatıyla ilgili iddialar içermediği ve konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uhdesinde olduğundan bahisle reddedildiğine dikkat çekilerek, “Dava konusu işlemde yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk bulunmamaktadır” denildi.

Kararda ayrıca ilgili mevzuat uyarınca üretim lisanslarının verilmesi ya da iptaline ilişkin işlemlerin EPDK’nın görevi olduğu hatırlatıldı.

DAVACI KENAN TAŞ: ‘İPTAL KARARI İKİ TERMİK SANTRALI KAPSIYOR’

İnşaat ve eski yapıların yıkılmasıyla ilgili geri dönüşüm işiyle uğraştığını belirten davacı Kenan Taş, geç de olsa mahkemenin haklılığını onaylayan kararının ardından yaptığı değerlendirmede, iptal kararının aynı firmaya ait Bekirli ve Değirmencik termik santrallerini kapsadığını söyledi. Daha önce termik santraller için alınan acele kamulaştırmalara yönelik iki ayrı Bakanlar Kurulu’nun da açtıkları davaların ardından iptal edildiğini dile getiren Kenan Taş, “Ben de bu hukuksuz uygulamalara istinaden üretim lisanslarının iptal edilmesi için başvuru yapmıştım. Ancak EPDK ‘burada bizlik bir durum yok, bu konu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ilgilendiriyor’ diyerek benim başvurumu reddetti. Bunun üzerine ben de yargı sürecini başlattım” dedi.

EPDK KAMULAŞTIRMA DAİRE BAŞKANI FETÖ’DEN TUTUKLANDI

Dava konusu olan elektrik üretim lisanslarının ardından yapılan hukuksuz kamulaştırmaları yapan EPDK Kamulaştırma Daire Başkanı Osman Birgin’in 2015 yılında FETÖ üyeliğinden ve terör örgütüne yakın şirketlere rant sağlamaktan tutuklandığını anımsatan Kenan Taş, “bir süre sonra görevine iade edilen Birgin, darbe girişiminin ardından yeniden tutuklandı” diye konuştu.

Çanakkaleli Kenan Taş

‘ACELE KAMULAŞTIRMA KARARLARI DA İPTAL EDİLDİ’

Üretim lisansları mahkeme tarafından iptal edilen termik santralin üretime halen devam ettiğinin de altını çizen Kenan Taş, “Acele kamulaştırmalara yönelik Bakanlar Kurulu kararı iptal edildiğinde de üretim yine devam etmişti. Hiçbir şekilde yargı kararlarına uyulmuyor. ‘Biz işimizi yapıyoruz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

‘BANA 50 BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI AÇTILAR’

Parion antik kenti, kıyı alanları ve tarım arazilerine zarar veren termik santrallerle ilgili hukuk mücadelesi yürüttüğü için firma tarafından kendisine 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açıldığını dile getiren Kenan Taş, “Daha önce de ‘ormanları yok etmeyin’ dediğim için bana örgüt kurma iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu firma yetkilileri. Şimdi de manevi tazminat davası açtılar” dedi.

‘HAK ARAYIŞINDAN ASLA VAZGEÇMEDİM’

Termik santrallerin inşa edildiği bölgede akrabalarına ait arazilerin de bulunduğunu dile getiren Kenan Taş, hak arayışından asla vazgeçmediğinin altını çizerek şunları dile getirdi: “Ortada bir hukuksuzluk vardı ve bu konuda bir hukuk mücadelesinin verilmesi gerekiyordu. Ben yapmasam birileri bunu yapacaktı. Ama kimisinin çocuğu çalışıyordu, kimisi can güvenliği endişesi taşıyordu. Ben bekâr bir insanım. Bir tek annem var, Allah başımdan eksik etmesin. Kaybedecek başka bir şeyim yoktu ve mücadeleyi sürdürdüm. Ben idealist bir insanım. Haklı olduğuma inandığım için asla vazgeçmedim. Biz Mustafa Kemal’in torunlarıyız. O vazgeçmemiş ki biz neden vazgeçelim. Neyi kaybedeceğiz? Ama kazanırsak bu memleket hepimizin. Eğer vazgeçmiş olsaydım şu andaki iptal kararları çıkmayacaktı.”

 

2499110cookie-checkTek başına termik santralin lisansını iptal ettirdi!
Önceki haberTÜİK: Ocak ayı işsizlik oranı 0,4 azalışla % 12,2
Sonraki haberYeni krize geri sayım başladı! Patronlar uyardı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.