TEKEL işçileri AİHM yolunda

Alınan bilgiye göre, Türk-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in hukukçularının yaptıkları ortak değerlendirmenin ardından vardıkları karar doğrultusunda Tekel işçileri, Danıştayda açılan davalara ilave olarak yasal yolları kullanmak üzere yeni bir girişimde bulundu.

Bu kapsamda işçiler, konfederasyonların hukukçuları tarafından hazırlanan dilekçeyi ayrı ayrı imzalayarak nüfus kağıdı fotokopileri ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığına sundu.

Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye bağlı Yaprak Tütün İşletmesi Müdürlüklerinde çalışırken, iş yerlerinin kapatılması nedeniyle iş sözleşmelerinin 31 Ocak 2010’da feshedildiği anımsatılan dilekçede, işletmelerin, başkanlığın, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun gereğince yürüttüğü özelleştirme programı dahilinde kapatıldığı belirtildi.

Dilekçede, kanunun, ”Kuruluşlardaki Personelin Nakli” başlıklı 22. maddesinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak veya sözleşmeli statüde çalışmakta olanlar ile iş kanunlarına tabi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan kişilerin diğer kamu kuruluşlarına nakil olmasına olanak tanıdığı ve bu kişilerin özelleştirme uygulamaları sonucunda mağdur olmadıkları vurgulandı.

Dilekçede, şunlar kaydedildi:

”Ancak ben işçi olarak çalıştığımdan, bu madde yerine 4046 sayılı Kanun’un 21. maddesi kapsamında işleme tabi tutulmakta ve işimi kaybederek mağdur edilmekteyim.

Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan ‘eşitlik’ ilkesi, 2. maddesinde yer alan ‘sosyal devlet’ ilkesi ve 49. maddesinde yer alan ‘devletin çalışanları koruma yükümlülüğü’ dikkate alınarak bu haksızlığın giderilmesini ve bu doğrultuda, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun gereğince ikametgahıma en yakın kamu kuruluşunda 657 sayılı Kanun’un 4/D maddesi kapsamında ve sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmesi ile ‘sürekli işçi’ olarak göreve başlatılmam için gereğinin yapılmasını talep ederim.”

İşçiler, taleplerinin kabul edilmemesi halinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aleyhine idare mahkemesinde dava açacak. Mahkemeden istenen sonucun alınamaması ve iç hukuk yollarının tüketilmesinin ardından konuyu AİHM’e taşıyacak.

1235470cookie-checkTEKEL işçileri AİHM yolunda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.