“Tekel işçilerine yeni iyileştirme”

Kanal 7 Televizyonunda “Başkent Kulisi” programında soruları yanıtlayan Şimşek, hükümetin işin başından bu yana yapıcı bir tutum sergilediğini, olaya sadece Tekel işçileri boyutuyla bakılmadığını belirterek, üzerinde çalışılan düzenlemenin, Tekel işçilerine özgü olmayacağını çünkü o zaman haksızlığa yol açabileceğini, özelleştirme kapsamında açıkta kalan tüm çalışanlara imkanlar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Şimşek, “Geçmişte özelleştirme yapılır, mevcut mevzuat çerçevesinde kıdem ve ihbar tazminatları ödenirdi, tabiri caizse kapının önüne bırakılırdı. Bizim hükümetimiz bunu doğru bulmadı. O günün sendika başkanlarıyla bir çalışma yapıldı. 2004 yılından önce herhangi bir düzenleme yok. 2004 yılında 4-C’yi yapınca, biz tekrar kamuya aldık ama 4-C’nin kendine özgü düzenlemeleri var” diye konuştu.

ÇALIŞMA SADECE TEKEL İŞÇİLERİNİ KAPSAMIYOR

Şimşek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya talimat verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Cuma günü sabahtan beri teknik bazda çalışmalar yaptık. Önümüzdeki 1-2 gün içinde yaptığımız çalışmalar Başbakanımıza sunulacak. Çalışmayı sadece Tekel işçilerine yönelik bir düzenlemeden çok o kapsamdaki bütün çalışanları içerecek şekilde yaptık. Çünkü öteki türlüsü haksızlık olur.

Tekel işçilerinin hepsinin iş akdi fesh edilmiyor. Toplamda 12 bin 154 kişi var, bunun bir kısmı memur onlar zaten devlete doğrudan doğruya geçiyor, işçilerse toplamda 10 bin 818 kişi diyelim, bunun da bir kısmını depoları açık tutacağımız için bir süre daha istihdam ediyoruz. Aslında iş akdi feshedilmesiyle karşı karşıya olanların sayısı yaklaşık 8 bin 364 kişi.”

SEÇENEKLERİ BAŞBAKAN’A SUNACAĞIZ

Şimşek, “yaptığınız çalışmayla ilgili detay verebilir misiniz” sorusu üzerine de çalışmayı birkaç seçenek üzerine kurguladıklarını belirtti.

Maliye Bakanı Şimşek, “Hem bir takım hakların hem de mali durumların iyileştirilmesine yönelik seçenekler söz konusu. Bu seçenekleri biz Sayın Başbakan’a sunacağız. Tekel işçilerimizin bu soğukta Ankara’da olmaları tabii ki bizi de üzüyor” dedi.

Şimşek, çalışmanın sonuçlarına ilişkin birşey söyleyemeyeceğini, alternatifler hazırladıklarını hükümete sunacaklarını kaydetti.

Tekel işçilerinin işlerini kaybetmediğini, devlette işe alındıklarını ifade eden Şimşek, “Tabii ki bu olayı dramatize etmek, popülizme kaçmak çok kolay. Devlet olarak kaynakların rasyonel kullanılmasını gözetmek durumundasınız. Hak, hukuk diyecek olursanız, burada 4-C kategorisi var, o beğenilmiyor, burada hukuksuzluk, adaletsizlik söz konusu değil. Burada şartlar yetersizdir tartışması var. Biz eskiden çok yüksek maaş alıyorduk, daha az maaş ile bizi devlete alıyorsunuz, biz maaşlarımızın düşmesini istemiyoruz, bütün tartışma bu” diye konuştu.

1232570cookie-check“Tekel işçilerine yeni iyileştirme”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.