Tekstil işçileri yüzde 8+4 zamma tepkili: Bu zam bizim hiçbir derdimize çare olmaz

25. Dönem Tekstil Grup sözleşmelerinde imza atılan yüzde 8+4 zamma işçiler “Enflasyonun bile yüzde 17’lerde olduğu bir ortamda yüzde 8+4 zamma imza atmak olmaz” diyerek tepki gösterdi.

Yaklaşık 12 bin işçiyi ilgilendiren 25. Dönem Tekstil Grup sözleşmeleri imzalandı. İşçilerden aldığımız bilgiye göre ücretlere yüzde 8+4 zam ile kıdem zammının yanı sıra bazı sosyal haklarda iyileştirmeler yapıldı. İşçiler, “Bu zam bizim hiçbir derdimize çare olmaz” diyerek alınan zamma tepki gösterdi.

Nisan ayında başlayan toplusözleşme görüşmeleri Tekstil İşverenleri Sendikası sözleşmedeki en çok üyesi olan TEKSİF’e üç yıllık her altı ay için yüzde 3 teklif getirmesi üzerine anlaşma sağlanamamış ve TEKSİF tarafından 10 Eylül’de greve çıkma kararı alınmıştı. Trakya da Yünsa, Altınyıldız ve Bahariye Halı gibi büyük fabrikalarda çalışan işçiler ise, resmi enflasyon rakamlarının bile altında kalan ücret artışının kendilerine sorulmadan imzalanmasına tepkili. “Fabrikada bütün işçiler greve çıkmakta kararlıydı” diyen bir Bahariye Halı işçisi şöyle tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Enflasyonun bile yüzde 17 ilerde olduğu bir ortamda yüzde 8+4 zamma imza atmak olmaz. Biz asgari ücret ile çalışıyoruz. Bu zam bizim hiçbir derdimize çare olmaz. Yine bir gece yarısı bize sorulmadan sözleşme imzalandı.”

“ÜCRETİMİZ YİNE ASGARİ ÜCRET ALTINDA KALACAK”
Altınyıldız işçisi ise, “Sendikanın imzaladığı sözleşme bizi asgari ücretten kurtaramadı. Ocak ayında asgari ücret gelip bizim ücretlerimizi geçecek. Sadece 8 ay asgari ücretin biraz üstünde zam alacağız. Biz buna layık değiliz” diye konuştu.

“Sendika bize işverenler enflasyon oranına gelsinler görüşmelere öyle başlarız diyordu. Bizde grev havasına girmiştik” diyen Yünsa işçisi ise şöyle konuştu: “İşçi ilk defa grev, mücadele demeye başlamış, sendikayı sıkıştırıyordu. Ama TEKSİF enflasyonun altına imza attı. Bunu kabul etmiyoruz. Sözleşme çoktan imzalanırdı ama işçilerin baskısı ile bu noktaya geldi. Biz birleşir mücadele edersek kazanabiliriz. Patronlardan da sendikacılardan da bir beklenti içinde olmamalıyız.” Tuncay SAĞIROĞLU / Evrensel Tekirdağ

2332870cookie-checkTekstil işçileri yüzde 8+4 zamma tepkili: Bu zam bizim hiçbir derdimize çare olmaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.