Terk edilen araziye ekildi, şenlikle hasat edildi, festivalle satılacak…

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Torosların koynunda 40 yıldır ekilmeyen arazilerde üretim seferberliği başlatan belediye başkanı, gönüllülerle ekilen nohutların hasadını şenlik havasında yaptı, satışını da festivalle yapacak. Nohut üretiminden elde edilen gelir ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olacak…

Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinin CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Doğan’ın göreve gelir gelmez başlattığı üretim seferberliği yüzleri güldürdü. Köylülerin 40 yıldır ekmediği tarım arazilerine yöre halkının gönüllü çalışmasıyla nohut ekimi yaptıran Belediye Başkanı Mustafa Doğan, geçtiğimiz hafta yine gönüllülerin çalışmasıyla şenlik havasında nohutların hasadını tamamladı. Öğrencilere burs olarak dağıtılması planlanan Göktepe Belediyesi’nin nohutları, 14 Eylül Cumartesi günü düzenlenecek olan Doğal Ürünler Festivaliyle tüketiciyle buluşacak.

Bir zamanlar ürettikleriyle kendi kendine yeten ülkelerin başında gelen Türkiye’de son 15 yılda yaklaşık Belçika’nın yüzölçümü büyüklüğündeki tarım arazisi üretici tarafından terk edildi. Hatalı tarım politikaları yüzünden toprağına küsen üretici, tarlasını terk ederek niteliksiz ve ucuz işgücü kuyruğuna katılmak üzere kentin yolunu tutuyor. Geçmişte ekilmedik bir karış bile toprak bırakmayan üreticilerin tarımsal üretime küsmesi, Anadolu coğrafyasının dört bir yanında niteliğini yitirmiş tarım arazilerinin artmasına neden oldu.

ÜRETİMDEKİ ACI TABLOYU DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLER DE VAR

Bu acı tablonun en çok etkilediği bölgeler arasında İç Anadolu ile Akdeniz bölgeleri arasında sıralanan Toros Dağlarının koynundaki irili ufaklı yerleşimler de bulunuyor. Ancak kırsal yoksuluğun artmasına neden olan bu kötü gidişatı tersine çevirmek isteyenler de var. Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe Belediyesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Doğan da bu cesur yürekli girişimcilerden biri.

40 YILDIR EKİLMEYEN ARAZİYE İMECEYLE NOHUT EKİLDİ

Öğretmen kökenli bir belediye başkanı olan Doğan, daha göreve gelmeden önce bölgedeki üretim potansiyelini araştırarak yörenin gençleriyle yapılabilecekleri tartıştı. Yöre köylülerinin de desteğini alan Doğan, göreve gelir gelmez hazırladığı üretim seferberliği projesini hayata geçirmeye koyuldu. İlk iş olarak Esentepe Mahallesi yakınında bulunan ve 40 yıldır ekilmeyen köylülere ait arazilere geçtiğimiz Mayıs ayında 60 dekarlık nohut ekildi. Tamamen gönüllülerin çalıştığı nohut ekiminin ardından, 1600 metreye yaklaşan yükseklikteki araziyi yabani hayvanlardankorumak için gençler gönüllü olarak nöbet tuttular.

NOHUT HASADI TÜRKÜLERLE HALAYLARLA YAPILDI

Ağustos sonunda olgunlaşan nohutlar, kadın-erkek gönüllülerin katılımıyla yapılan hasat şenliğinde toplandı. Türküler-halaylar eşliğinde toplanan nohutlar işlenip satışa hazır hale getirilirken üründen elde edilen gelir de bölgenin ihtiyacı olan öğrencilerine burs olarak dağıtılacak.

BOŞ ARAZİLERİ ÜRÜNLERLE DOLDURACAKLAR

Belediye Başkanı Mustafa Doğan’ın yeni hedefi, tıpkı eski günlerdeki gibi bölgedeki boş arazileri ürünlerle doldurmak. Önümüzdeki yıl 130 dekarlık buğday ekimi planlanırken, bunun yanısıra alternatif olarak yörenin coğrafyası ve iklimine uygun tıbbi ve aromatik bitkiler üretilecek. Lavanta, kapari, salep orkidesi ve aranoya gibi türler bunlardan bazıları.

BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN’DAN DOĞAL ÜRÜNLER FESTİVALİ

Üretimin yüzleri güldürdüğü Göktepe’de bu hafta sonu bir de festival düzenleniyor. Göktepe Belediyesi’nin organize ettiği Doğal Ürünler Festivali, 14 Eylül Cumartesi günü saat 10:00’da başlayacak. Gece yarısına kadar sürecek festivalde, şenlik havasında hasat edilen nohutların da aralarında bulunduğu yörenin ürünleri tüketiciyle buluşacak. Resim sergisi, kermesler,  tekstil atölyesi, halk oyunları ve konserlerle renklenecek olan festivalde ayrıca ‘halk yemeği’ de verilecek. Sanatçı Çiğden Taştan’ın vereceği konser ile sona erecek olan festivalde Göktepe ve çevresinde üretilen doğal ürünler de tüketicilerin ilgisine sunulacak. Göktepe’nin doğal ürünleri ayrıca belediyenin organizasyonuyla internet satışıyla da tüketicilere ulaştırılacak.

Belediye Başkanı Mustafa Doğan ve Göktepe halkı 14 Eylül Cumartesi günü tüm yurttaşları Doğal Ürünler Festivali’ne davet ediyor.

 

2334870cookie-checkTerk edilen araziye ekildi, şenlikle hasat edildi, festivalle satılacak…
Önceki haberEYLÜL DARBELERİ: ŞİLİ VE TÜRKİYE (2) / 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi
Sonraki haberTürklerin Anadolu’da kurduğu ilk pazarlardan biri hala yaşıyor!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.