Terör korkusu karnavala işlemedi

Polisten edinilen bilgilere göre, birinci gün olan Pazar günü karnavale 200 bin kişi katılırken, resmi tatil olan ikinci gün (Pazartesi) Notting Hill’i yarım milyondan fazla kişi ziyaret etti.


Karnavalda rengarenk giysileri ve ulusal kıyafetleri ile katılan binlerce gösterici, dans ve müzikler eşliğinde herkesi coşturdu. Genel olarak olaysız geçen karnavale bu yıl katılımın beklenenin altında olduğunu ifade eden yetkililer, Londra’da yaşanan son terör olaylarının bunda etkili olabileceğini belirttiler.


Notting Hill Karnavalı’nın güvenliği için 10 bin polisin görev yaptığı, karnaval alanında iki gün boyunca 80 adet CCTV kamerasının kullanıldığı açıklandı. Karnaval boyunca 166 kişinin tutuklandığını belirten polis yetkilileri, tutuklamaların çoğunlukla taciz, uyuşturucu, çevreye zarar verme ve kamu düzenini bozma nedeniyle yapıldığını açıkladılar.


KÖLELİĞE BAŞKALDIRI ŞÖLENİ: KARNAVAL


19’ncu yüzyılın ortalarında Kuzey Amerika’da kölelik zincirleri kırıldığında yaklaşık 4 milyon siyah bulunuyordu. Siyahlar 300 yıl boyunca Atlas Okyanusu’nun öte yakasına kaçma düşüyle yaşadı. ABD’nin güneyinde ağır işlerde çalıştırılan siyahların şarkı söylemeleri, çalışma temposunu artırdığı savıyla beyaz efendiler tarafından desteklendi. İlkel vokal cazın güftelerinde, köle emeği anlatılır. Efendiler, siyah müziğe yalnızca çarkın kolay dönmesi için hoşgörü gösterdiler. Oysa siyahların birbirleriyle sürekli iletişim kurmalarını istemeyen sömürge yasaları, Afrika tamtamlarını bile yasaklamıştı.


Yasaklar, yalnız cazın değil Amerika’da Afrika kökenli pek çok müzik türünün doğmasına da zemin hazırladı. Bunlardan biri de asimilasyona kafa tutan Afrika kökenli Karayiplilerin şöleni, Notting Hill Karnavalı’ndaki pan orkestra müziği…  Tamtamlar yasaklanınca, alternatif olarak yağlı davullar ortaya çıktı. Yağlı davullar da 20’nci yüzyılın ortalarında “Tencere-tava (Pan) Orkestraları”na dönüşecekti.


Afro-Karayipliler özgürlüklerine kavuştuklarında kölelik günlerinden bugüne ulaşan özgürlük müziklerini Karnavallara toplu eğlenceyle birlikte taşıdı.


İngiltere’deki Afro-Karayipli göçmenler 1959’da Kings Cross’ta başlatıkları Karnaval’ı bazı yıllarda kesinti olmasına karşın bugüne kadar sürdürdü.



 

783330cookie-checkTerör korkusu karnavala işlemedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.