Terörizmle mücadeleye ayrı paragraf

Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen NATO zirvesinin sonuç bildirisi taslağında, sorunların çözümünde askeri seçeneğin kalkınma politikalarıyla desteklenmesinin önemine yer veriliyor.

Sonuç bildirisi taslağında, İttifak’ın genişlemesinin önemi, “açık kapı” politikaları ve başka ülkeler için tehdit unsuru olmayan bir genişleme konusuna vurgu yapılıyor.

Zirveye, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Dünya Bankası yetkilileri ve bazı uluslararası kuruluş temsilcilerinin de katılımından hareketle uluslararası aktörlerle birlikte hareket etme gerekliliği taslakta ön plana çıkıyor.

Sorunların çözümünde askeri seçeneğin kalkınma programlarıyla desteklenmesi, sorunların sadece askeri yollarla çözülemeyeceği görüşünün altı çiziliyor.

Taslakta, siber savunma, enerji güvenliği kavramı ve NATO’nun sağlayabileceği katkılarla tüm üye ülkelerin füze savunma sistemi konusunda çalışma başlatması gibi yeni konulara da yer veriliyor.

TETÖRİZMLE MÜCADELE PARAGRAFI

NATO sonuç bildirilerine Türkiye’nin girişimleriyle 1994 yılında girmeye başlayan terörizmle mücadeleye, bu yılki zirvenin sonuç bildirisinde de paragraf açılıyor. Türkiye’nin, taslağın terörizmle mücadele paragrafından memnun olduğu ifade ediliyor.

AFGANİSTAN ÖZEL OTURUMU

Diplomatik yetkililer, zirve kapsamında yapılacak “Afganistan Özel Oturumu”nda, Türkiye’nin Afganistan ile ilişkilere verdiği önemi vurgulayacağını ifade etti.

Türkiye’nin bu ülke ile olan tarihsel ve yakın ilişkilerinin anlatılacağını belirten yetkililer, Afganistan’a asker göndermenin salt bu oturumun konusu olmadığına, oturumda bu konuyla ilgili ancak niyet beyanında bulunulabileceğine işaret ettiler.

 

1169780cookie-checkTerörizmle mücadeleye ayrı paragraf

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.