“Terzi Fikri ve devrimci yoldaşları onlara dert olmayada devam edecek”

İLKER DİKMEN –  Fatsa’lar, bizim  kuşak devrimciler için dersler çıkaracağımız acı bir  tecrübe  oldu ama Terzi Fikri ve devrimci yoldaşları da on’lara asla  biyat etmediler!…  Bu da on’lara  dert oldu!.. Dert  olmayada devam edecektir vesselam!…

Terzi Fikri öyle bir giysi dikti ki Fatsa’ya
O Gürcü öyle bir gürledi ki arkadaşlarıyla
Noktalar, noktalı virgüller, askeri operasyonlar
Kimseler çıkaramaz Fatsa’nın sırtından!
Emek hakkının sımsıcak çıplaklığını.

Can Yücel

***

 1979’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde   iki kez üst üste ertelenen belediye ara seçimlerine Fikri Sönmez  bağımsız aday olarak girdi ve  CHP, AP ve MSP’nin oylarından daha fazla oy alarak bağımsız   belediye başkanı oldu.

 *       Bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol’cu Sönmez,bu komitelerler aracılıyla, halk için ve halkla beraber çalışmalar yaptı. Doğrudan demokrasinin nüvelerini kurmaya çalıştı.

 Yapılan ve yapılacak olan her işde halka soruluyor onların onayı alındıktan sonrada çalışmalar yapılıyordu. 

* “Çamura son” kampanyası ile sokakları yürünmez halinden kurtardı.

 Imece usulü yapılan  bu çalışmalara herkesin katkı sunarak destek vermesiyle de  belediye halk ilişkilerinde  güzel bir dayanışma örneğini segileniyordu.

* İlçede, yol, su ve kanalizasyon gibi sorunların çözülmesi için çalışmalar yapıldı. İlçedeki evlere su ve kanalizasyon sistemleri kurulması çalışmaları uzun erekli çalışmalardan biri oldu.

 

* Fındık üreticilerinin  katıldığı  “fındıkda sömürüye son  mitingleri” düzenledi .

 Fındık üretimindeki  aracı ve tefecilerle  mücadelede de başarılı bir çalışmalar yürütüldü. Bölgenin en temel geçim kaynağı olan fındık  aracısız üreticiden  tüketiciye ulaştırılması çalışmalarına hız verildi 

* “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler yapılarak Türkiye’nin önde gelen yazar, çizer, şair ve gazetecileri’nin de yer aldığı toplantılar ve şenlikler düzenledi.

* Fatsa halk oyunları, tiyatro  ve çocuk koroları,kitaplıklar  kurularak  geniş halk kitlelerinin   katılımı ve desteğini  sağladı. 

*  Tüm çevre köylerle de bu çalışmaların yagınlaşması sağlamak amacıyla bu gibi köylerde de   geniş katılımlı halk  toplantılar yapılmaya başlandı.

İlçede tüm bu yaşayanlarla birlikte , emekçi halkın devrimcilere olan güveni sevgisi, saygısı her geçen gün daha da artıyordu.”elbete bu gelişmeler bu gün olduğu gibi o zaman da  bazı çevreleri zahatsız ediyordu

 Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez kısaca  9 ay gibi bir zamanda   “Üreten biz yöneten de biz  olacacağız ” şiarıyle  Fatsa’yı ve çevresini adeta   bambaşka birer yerler haline getirmişti. 

***

İşte bu gidişat elbette   ülkeki  yöneten  hakim sınıfları   (oligarşi’yi) rahatsız etti ve hala  bugün  günümüzde bile bu karın ağrıları görüldüğü gibi  devam etmektedir.

 Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medya’nın hedef göstermesiyle de  12 Eylül Darbesi’nin lideri faşist  Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’  ve gözaltıları  başlatılmış oldu.

 Kırk, elli   kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” şaşırtmacaları   faşist katliamları gizleme ve halkın gözünden kaçırmaya yönelik  bu söylemler hala hatıralardadır.    “Fatsa’ ya bakın” diyerek, remen ve açıktan Fatsa ve çevresindeki emekçi halkı açık  açık tehtit edip ve o günlerde hedef göstermişti.

Fatsa halkı, Nokta  Operasyonu öncesi, CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının da katıldığı  ortak  bir basın açıklaması yaparak “Fatsa’da operasyon yapılacak bir şey yok!.. Bizler söylendiği gibi değil tam tersine huzur ve barış içerisinde yaşamaktayız,.. ” sözleri ve açıklamaları bile saldırılarınızı durdurmaya engel ve  yeterli olmadı. 

Gerçektende ülkenin genelinde kan gövdeyi götürürcesine adeta bir iç savaş yaşanırcasına günde bazen yirmilere varan siyasi cinayetler işlenirken Fatsa’da ve çevre köylerinde o günlerde genelde  barış ve kardeşlik hakimdi. 

Gelelim bu günün müktedirleri(!), hayat pahalılığı ve ülkenin içine düştüğü ekonomik ve siyasi krizi Demirel vari bir yöntemle geçiştirmeye mi murat ediyorlar dersiniz? 

Hayat pahalılığına çözüm arama  yerinre, TL’nin her geçen gün değesizleştiği bir günde , Fındıkda üreticinin beklediği en az 70 TL gerçek taban fiyatı açıklaması yerine , yüzde yüzellilere varan enflasyonda ezilen halka çözüm üretme yerine  Terzi Fikri’ye saldırması çok manidardır.  Demirel’in  çok kötü  bir karikatörü olmaktan öte gidememişlerdir …

 Haa!..Elde var bir, bu çıkmazı başka çıkmazlarla açma çabaları onları geçmişin faşist  kanlı deneyimlerinden  medet umma noktasına mı gelmiştir dersiniz?  Bu açıkcası “astarı yüzünden  pahalı” bir çabadır bilene… 

 ***

79 senesinin 11 Temmuz sabahında  ,  Fatsa’yı, karadan Bolu’dan,  Kayseri’den getirdiğiniz komandolarınızla, Çevre illerden getirilen Polislerinizle,  denizden hucum botlarınızla,  havadan da helikopterlerinizle ve de onlarca  yüzü maskeli muhbir,  sivil faşistlerinizle beraber top yökün yabancı bir ülke topraklarına girer gibi,  istila eder gibi Fatsa’ya  girdiniz!… 

Terzi Fikri kaçmadı, saklanmadı, çünkü haklıydı!… Makamını terketmedi ve dimdik ayakta karşıladı sizleri.

 Sizler gibi tankı,  topu, tüfeği yoktu ama sizlere direnen,  bir halk sevğisi,  ülke sevdası ve de devrimci  koca bir yüreği vardı. 

Sizlere  ve mahkemelerinize korkusuzca, ”Ben ne yaptıysam halkım için halkımla beraber yaptım!..”diye haykırdı.

İşte size dert olan ve asırlar geçsede içinizde ukte kalan  ve  bir türlü de söküp  atamayacağınız dert bu olsa gerek.

Görünen o ki, Neredeyse yarım asır olacak ve hala siz egemenlerin, bu  hazımsızlıkları  hala artarak devam etmektedir? 

***

FİKRİ SÖNMEZ ÖZGEÇMİŞİ 

*1938’de Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu.  İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.

* 68’ler de TİP’in  Fatsa’daki çalışmalarına katıldı .

*70’lerde Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 

* Mahir Çayan ve yoldaşları’nın Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’de saklanmalarına  yardımcı olmakla suçlandı. 

*1972’de THKP-C davasından yaklaşık  iki yıl yattı ve 1974’te affıyla serbest kaldı. 

* Karadeniz Bölgesi’ndeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde yoğun bir  mücadele yürüttü. 

*1980 12 Eylül Faşist Darbe  koşulları altında Amasya Cezaevi’ndeki bu direnişe öncülük etti.  işkence merkezi olan Suluova Et Balık Kurumu’na götürülen  Fikri Sönmez  orada arkadaşlarıyle beraber aylarca  işkence gördüler.  

 Terzi Fikri, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek Amasya Cezaevi’nde yaşama veda etti.

* Anısı ve mücadelesi o’nun  devrimci yol’unda yürümeye çalışanlara ışık tutmaya devem edecektir.

 Sonuç yerine: 

Fatsa’lar, bizim  kuşak devrimciler için dersler çıkaracağımız acı bir  tecrübe  oldu ama Terzi Fikri ve devrimci yoldaşları da on’lara asla  biyat etmediler!…  Bu da on’lara  dert oldu!.. Dert  olmayada devam edecektir vesselam!…

Resim ve kimi alıntılar, gazete ve  basından 

 

2626710cookie-check“Terzi Fikri ve devrimci yoldaşları onlara dert olmayada devam edecek”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.