TGS Diyarbakır Temsilciliği: ‘197 gündür neyle suçlandıklarını bilmeden tutuklu olan 16 gazeteci arkadaşımızın hakları ihlal ediliyor’

Hatice Kamer / BBC Türkçe, Diyarbakır – 16 Haziran’da Diyarbakır’da gerçekleşen bir operasyonda örgüt üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 16 gazeteci ile ilgili TGS Diyarbakır temsilciliği bir basın açıklaması yaptı.
TGS Diyarbakır temsilcisi Mahmut Oral’in yaptığı açıklamada, sendikanın hukuk birimininçeşitli tarihlerde Diyarbakır Cezaevinde tutuklu gazetecilerle görüştüğünü belirtti ve tespit edilen hak ihlallerini aktardı.
Gazetecilerin 197 gündür neyle suçlandıklarını bilmediklerini, belirsizlik içinde özgürlüklerinden mahrum olduklarını; ailelerinden, çocuklarından, arkadaşlarından ve kalemlerinden ayrı kaldıklarını belirten Mahmut Oral, bugüne kadar gazetecilerle ilgili herhangi bir iddianamenin hazırlanmadığını da söyledi.
Oral 6,5 ayda gazetecilerin haber alma haklarının kısıtlandığını, Yeni Yaşam, Evrensel ve BirGün gazetelerinin verilmediği, Halk TV, KRT, Tele1, Artı TV gibi kanallarının engellendiğini anlattı.
Oral, ”Dışarıdaki ekonomik kriz içeriye misliyle yansıtılmakta, çalışma hayatından koparılan gazeteciler fahiş kantin fiyatlarına maruz kalmakta; sanayi tarifesi ile yüksek elektrik faturası ödemek zorunda bırakılmaktadır” dedi.
Görüşçü olarak yazdıkları, aralarında basın mensuplarının da olduğu isimlerin İdari Gözlem Kurulu’nun keyfi ve gerekçesiz kararlarıyla engellendiği belirtildi.
TGS’nin açıklamasına göre 6,5 aydır hiçbir tutuk incelemesinin duruşmalı yapılmadı, dosya üzerinden yapılan incelemelerde tutuklu gazeteciler ve avukatları dinlenmedi, otomatik olarak tutuk devam kararları verildi.
TGS’nin açıklamasında öne çıkan diğer hak ihlalleri ise şöyle sıralanıyor:
  • Sohbet, sosyal aktivite ve spor gibi sosyal hakları mevzuatın gerektirdiği ölçüde tesis edilmemektedir.
  • Gazetecilerin mektupları gönderilmemekte, gelen mektupları ise teslim edilmemektedir.
  • Hastane sevkleri geciktirilmekte, gazetecilere kelepçeli muayene yapılmaktadır. Kadın gazeteciler çift kelepçe uygulamasıyla hastaneye onur kırıcı bir muamele ile götürülmektedir.
  • Kadın gazetecilere çıplak arama dayatılmaktadır.
  • Koğuşlarda konulan kamera, kişisel mahremiyetlerini yok etmektedir.
Tutuklanan 16 gazeteci ve çalıştıkları kurumlar şöyle:
  • Safiye Alagaş: JİNNEWS Müdürü
  • Serdar Altan: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı
  • Aziz Oruç, Ömer Çelik, Lezgin Akdeniz, Mazlum Doğan Güler: Mezopotamya Haber Ajansı
  • Mehmet Ali Ertaş, Zeynel Abidin Bulut, Mehmet Şahin: Xwebûn Gazetesi
  • İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken: PEL, ARİ, PİA Prodüksiyon ve Yapım Şirketi. BBC TÜRKÇE
2657840cookie-checkTGS Diyarbakır Temsilciliği: ‘197 gündür neyle suçlandıklarını bilmeden tutuklu olan 16 gazeteci arkadaşımızın hakları ihlal ediliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.