Thames Water: Türkiye kuraklık tehditinde

İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi`ni yürüten, Dünyanın önde gelen içme suyu ve atıksu şirketlerinden Thames Water, tüm dünyayı tehdit eden kuraklığın, Türkiye`yi de tehdit ettiği uyarısında bulundu. Thames Water`ın Türkiye Direktörü Evren Köprülü, hidrometeorolojik kuraklık ve beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle su seviyelerinin düştüğüne işaret etti.


Köprülü, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye`nin kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temini Projesi kapsamında yer alan Yuvacık Barajı`nın su miktarında ve dolayısıyla su temininde azalmalar olacağını bildiren Köprülü, “Şubat ayında su temininde bazı sıkıntılar olabilir. 2004-2005 yıllarında artış gösteren hidrometeorolojik kuraklık ve beklenen mevsimsel yağışların gerçekleşmemesi, baraj gölü seviyelerinde hızlı düşüşlere neden oldu” dedi.


Köprülü, Cenevre`deki Dünya Meteoroloji Örgütü uzmanlarının, 2004 yılını, “1861`den bu yana en sıcak yıl”, Ekim 2004`ü ise “son 150 yılın en sıcak ekim ayı” olarak kayda geçirdiğini de hatırlattı.


Tüm dünyayı tehdit eden kuraklığın Türkiye`yi de tehdit ettiğini vurgulayan Köprülü, “Şartlar bu şekilde devam ederse, 2005`in Eylül ayında da benzer kuraklıklar yaşanabilir” dedi.


Köprülü, kuraklık tehdidinin ortadan kalkmasının, yağışların artmasına bağlı olduğunu belirterek, “Ancak, tedbir alınırsa kuraklığın etkisi azaltılabilir“ diye konuştu. Kuraklığın, günümüzün en büyük çevresel tehditlerinden biri olan küresel ısınmadan kaynaklandığını belirten Köprülü, bir doğal afet olan kuraklığın yaşanmasının her zaman olası olduğunu ifade etti.


Köprülü, Türkiye`nin “su zengini” bir ülke olmadığını, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunarak, “Yerel yönetimlere yönelik `Kuraklık Yönetimi Aksiyon Planı` geliştirdik ve birikimlerimizi yerel yönetimlere aktarmaya hazırız“ dedi. Köprülü, bu plan çerçevesinde, “Su temin kaynaklarının aktif kullanımı, kaçak ve kayıpların önlenmesi, kuraklık ekiplerinin oluşturulması, gelir getirmeyen su oranının düşürülmesi ve özel sektörle kamu arasında hızla ulusal bir strateji geliştirilmesi” gerektiğini savundu.

1018400cookie-checkThames Water: Türkiye kuraklık tehditinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.