The Time: Gül'ün ziyareti tarihi fırsat

"Futbol, Türkiye-Ermenistan Çatlağını İyileştirebilir mi?" başlığı altında Andrew Purvis imzasıyla yayımlanan makalede, "Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin (FIFA) Dünya Kupası eleme grubu kura çekimlerinde tarihi husumet ya da jeopolitik kavgaya kulak asmadığı" belirtilerek, "Türkiye ve Ermenistan'daki çok sayıda insan, milli takımlarının Erivan'daki karşılaşmasını, iki ülke arasında buzların erimesine yardımcı olacak bir fırsat olarak görüyor" ifadesi kullanıldı.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın da maçı izleyenler arasında olacağı kaydedilen makalede, iki ülkenin ortak sınırının, Dağlık-Karabağ sorununda karşıt tarafları destekledikleri için 1993 yılında kapatıldığı ve iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı hatırlatıldı.


AB dönem başkanı Fransa'nın da Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan gezisini "tarihi ve oldukça sembolik" olarak niteleyerek, memnuniyetle karşıladığı belirtilen makalede, Sarkisyan'ın bu hafta ülkesinin diplomatlarına hitaben, "Geçmişi unutmadan, geleceğe bakmalıyız. Eğer diyalog olursa, tüm sorunları, hatta en zor sorunları bile tartışabiliriz. Karşılıklı olarak faydalı bir gündem şekillendirmeliyiz ve ön şartsız olarak temaslara başlamalıyız" dediğini aktarıldı.


Makalede, siyasi gözlemcilerin ziyareti "tarihi" bulmakla birlikte, sadece bir "ilk adım" olarak nitelediği de belirtildi.



ABD'DE İKİ TOPLUM BERABER MAÇ İZLEYECEK


Öte yandan Gül'ün Erivan'da izleyeceği Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup elemesi maçını, ABD'nin Chicago kentindeki Türk ve Ermeniler de bir arada seyredecek.


Bu buluşma fikrinin sahibi, ABD'de Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı yarışında Hillary Clinton'ın kampanyasında çalışan ve Türk-Amerikan Kültür Derneğinin (TACA) eski başkanı Mehmet Çelebi gelişmeleri değerlendirdi.


Çelebi, ''Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün girişiminden esinlenerek, Chicago'daki Ermeni toplumunun birkaç liderini arayıp beraber maç izlemeye nasıl bakacaklarını sordum. Olumlu tepki alınca da, eskiden başkanı olduğum TACA'nın şu anki başkanını (Hatice Dinç) arayıp ona da sordum. Oradan da olumlu bir yanıt alınca bir spor kompleksinde yer tuttum ve topluma anons yaptık'' dedi.


Mehmet Çelebi, 24 saat içinde Türk toplumundan 50'den fazla olumlu yanıt geldiğini belirtti ve Ermenilerin de katılımıyla 100 kişinin üzerinde bir grup oluşmasını beklediğini kaydetti. Çelebi, ''umarım bunu Türkler her yerde yapar ve bu da iki komşu arasında ilişkilerin geliştirilmesi konusunda olumlu bir ilk adım olur'' diye konuştu.


Chicago'da yaşayan Türk ve Ermeniler, Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup elemesi futbol karşılamasını, Peter O'Toole spor kompleksinden canlı olarak izleyecek ve dostluk mesajı gönderecekler.

1066130cookie-checkThe Time: Gül'ün ziyareti tarihi fırsat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.