THY iç hatlarda e-bilet’e geçiyor

TÜRK Hava Yolları (THY), 30 Kasım tarihinden itibaren iç hatlarda elektronik bilet sistemine geçiyor. Elektronik bilet, kağıt bilet düzenlenmeksizin, tüm rezervasyon ve uçuş kayıtlarının elektronik ortamda saklanması için THY’ye büyük kolaylık sağlarken, yolcuların bilet kaybolma endişesi bitiyor.


Yaklaşık 1 dolarlık (1.5 milyon lira) biletler sayesinde THY ile seyahat edecek yolcular da check-in işlemlerini isterlerse özel makinelerden yapabilecek. THY Genel Müdür Yardımcısı Kadir Fazıl Danışman, e-bilet uygulamasına geçilmesinde asıl hedefin yolcu memnuniyeti ve personel tasarrufu olduğunu söyledi. Elektronik bilet alan beş bininci yolcu Hasan Yeşilyurt’a ödül veren Danışman, şunları söyledi:


‘11 Aralık 2003 tarihinde test aşaması olarak kendi personelimiz arasında başlattık. 16 Ağustos 2004 tarihinden itibaren de ilk kez yolcularımıza Denizli hattında uygulamaya başlattık. Gün geçtikçe bu uygulama sayesinde eskiden rastladığımız ‘biletimi kaybettiğim için yandı’ sıkıntıları ortadan kalkıyor. E-bilet alan yolcumuz kimliğiyle check-in başvurusunu yaptığı anda otomatik olarak sistemde uçuş bilgileri görüntüleniyor.’


HEDEF MEMNUNİYET


THY’nin e-bilet uygulamasına geçmesinde yolcu memnuniyetinin önemli olduğunu vurgulayan Danışman, ‘THY’nin kendi içerisinde personel işgücü tasarrufu sağlayacağız. Maliyeti bizim açımızdan önemsiz. 1.6 milyar dolar (yaklaşık 2.3 katrilyon lira) cirosu olan THY bunu tasarruf olsun diye yapmıyor. Hedef yolcu memnuniyeti ve işgücü tasarrufudur. 30 Kasım itibariyle iç hatlarda tamamıyla geçmiş olacağız. Daha sonra bu uygulamayı acentelere vereceğiz’ dedi. Beş bininci yolcu olarak Antalya’ya iki kişilik gidiş-dönüş uçak bileti ile tatil veya yurtdışına iki kişilik bilet kazanan Hasan Yeşilyurt da ödül için THY’ye teşekkür etti.


e-bilet nedir?


ELEKTRONİK bilet, kağıt bilet düzenlenmeksizin, tüm rezervasyon ve uçuş kayıtlarının elektronik ortamda saklanmasıdır. Olası rezervasyon değişikliği, parkur değişikliği iade talebi ve uçuşa kabul işlemleri elektronik ortamda kayıtlı bilet bilgisi üzerinden gerçekleştirilir. Elektronik bilet uygulaması olan hatlar için rezervasyon işlemleri, tüm THY ofisleri ve call-center tarafından yapılmaktadır. Elektronik biletin kağıt biletten tek farkı tüm elektronik bilet bilgisinin THY bilgisayar sistemlerinde saklanmasıdır. Böylece kağıt bilet olmadan darezervasyon ve bilet kayıtlarına ulaşılıyor.


İlk Denizli ile başladı


ELEKTRONİK bilet ilk olarak iç hatlarda İstanbul-Denizli arasında karşılıklı uygulanmaya başlandı. 30 Kasım’da iç hatlarda tamamıyla e-bilete geçecek olan THY, İstanbul ile Erzurum, Dalaman, Trabzon, Bodrum, Diyarbakır, Van, Ankara ile Erzurum, Elazığ, Malatya, Gaziantep, Adana, Trabzon, İzmir, Antalya, Diyarbakır ve Van hatlarında karşılıklı seferlerde başlamış olup, diğer havalimanları da sırayla kullanıma açılacak. THY, Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali’ne bir adet check-in işlemleri için bankamatik türü cihaz koydu. Yolcular isterse işlemlerini de bu cihazlar yardımıyla yapıyor.


1.5 milyon yolcu ‘özel’ uçtu


ÖZEL havayolu şirketlerinin taşıdığı yolcu sayısı 1.5 milyona yaklaştı. Özel havayolu şirketlerine iç hatlarda uçuş yapabilme izni veren uygulama ilk yılını doldurdu. İlk yurtiçi seferini 20 Ekim 2003’te Fly Havayolları yapmıştı. Ardından 9 Aralık 2003’te Onur Hava Yolları ve 10 Temmuz 2004’te de Atlas Havayolları iç hatlarda yolcu taşımaya başlamıştı. Bu dönemde üç havayolu şirketinin gerçekleştirdiği uçuş sayısı 7 bin 589, taşıdığı yolcu sayısı da 1 milyon 484 bin 220’ye ulaştı. Uçuşların yüzde 97.2’sini, taşınan yolcunun da yüzde 78.8’ini Onur Havayolları gerçekleştirdi. Bu dönemde, Onur Havayolları 7 bin 378 uçuş yaparak 1 milyon 170 bin 46 yolcu, Fly Havayolları 1072 uçuşla 172 bin 851 yolcu, Atlas Havayolları da 647 uçuşla 141 bin 323 yolcu taşıdı. En çok yolcu İstanbul-Trabzon hattında seyahat ederken, en fazla uçuş İstanbul-Antalya hattında yapıldı. İstanbul- Trabzon hattında 1182 uçuş ve 278 bin 175 yolcu, İstanbul- Antalya hattında 1483 uçuş ve 253 bin 709 yolcu, İstanbul- Diyarbakır hattında 806 uçuş ve 181 bin 992 yolcu, İstanbul- İzmir hattında da 1275 uçuş ve 174 bin 993 yolcu taşındı. Bu uçuşlardan sadece Onur Havayolları’nın 30 milyon doların üzerinde gelir elde ettiği belirtiliyor.

676390cookie-checkTHY iç hatlarda e-bilet’e geçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.