Titanik’i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu

Titanik'i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu - 1

Titanik’i buzdağına çarpmadan önce uyaran Mesaba adlı gemi, 1918’de bir Alman denizaltısı tarafından torpillenene kadar ticaret gemisi olarak kullanılıyordu. Saldırının ardından geminin kaptanı da dahil olmak üzere yirmi kişi öldü.

Titanik'i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu - 2

Enkazın tam yeri bir asırdan fazla bir süredir bilinmiyordu, ancak bilim insanları şimdi çok ışınlı sonar kullanarak Mesaba’nın enkazını buldu.

Titanik'i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu - 3

Bangor Üniversitesi ve Bournemouth Üniversitesi’ndeki araştırmacıların İrlanda Denizi’ndeki gemi enkazını böylelikle ortaya çıkardı. Galler’deki Bangor Üniversitesi’nde deniz jeobilimci olan Michael Roberts, “İrlanda Denizi’nde çok sayıda gemi enkazı olduğunu biliyorduk” dedi.

Titanik'i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu - 4

Ancak Roberts, Bangor Üniversitesi’nde deniz arkeoloğu olan McCartney ile çalışmaya başladığında, “yapbozun parçaları” birbirine uymaya başladı.

Titanik'i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu - 5

Roberts, “McCartney, sonar teknolojisinin gemi enkazlarına uygulamakla gerçekten ilgilendi. Önceden, enkazları görsel olarak tanımlamak için yılda birkaç bölgeye dalış yapabiliyorduk. Bu da her zaman planladığı gibi gitmiyordu. Ancak,sonar teknolojisi batıkları incelemek için nispeten düşük maliyetli bir araç geliştirmemizi sağladı” dedi.

Titanik'i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu - 6

Roberts, her bir enkazı keşfetmenin ve tanımlamanın maliyetinin 800 sterlin (yaklaşık 16 bin lira) ile bin sterlin (yaklaşık 20 bin lira) arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Titanik'i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu - 7

Diğer taraftan araştırmacılar, İrlanda Denizi’nin 12 bin kilometrelik bir alanında 273 gemi enkazı bulundu .Batıklar tarandı ve elde edilen veriler,  Birleşik Krallık Hidrografi Ofisi’nin batık veri tabanı  ve diğer kaynaklarla karşılaştırıldı.Bilim insanları, Mesaba da dahil olmak üzere yeni tespit edilen batıkların çoğunun geçmişte yanlış tanımlandığını söyledi.

2636160cookie-checkTitanik’i buzdağına çarpmadan önce uyaran geminin enkazı bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.