TİKA, Macaristan’daki Osmanlı eserlerini onaracak

TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam, Başkan Yardımcısı Süreyya Polat ve beraberlerinde restoratör mimarlarla birlikte Macaristan’a, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor eşliğinde resmi bir ziyarette bulunacaklar.

Dünyanın kırka yakın ülkesinde koordinatörlükleri bulunan TİKA Avrupa’da da bir çok ülkede çalışmalarını sürdürüyor ve koordinatörlükleri bulunuyor.

Avrupa’da en son Bulgaristan Sofya’da tarihi bir caminin restorasyon, yenileme ve tadilatının çalışmalarını yaptıklarını proje üzerinde gösterildi. Ayrıca Afrika’da Etiyopya ( Habeşistan) Necaşi Külliyesi, parkı, sosyal yaşam alanı ve camisinin yapımının olacağı projeden bahsedildi. Orta Asya, Uzak Doğu, Orta Doğu, Balkanlar, Orta Avrupa, Afrika, Kuzey Afrika ve Güney Amerika’da koordinatörlükler ve yürütmekte oldukları projelerden bahsedildi. İki türlü çalışmalarının olduğu;birincisi tarihi binaların, sosyal ihtiyaçların ve okullar, hastaneler gibi binaların inşa edildiğini, ikincisi ise kalkınmakta olan ülkelere destek olmak için teknik bilgi, bilgi transferi, destek ve işbilgilerini artırmak ve güçlendirmek maksadıyla katkı sağlamak. Bu ikincisini daha çok ekonomik olsrak geri kalmış ülkelere yönelik uyguluyoruz dediler.

TİKA gelişmekte olan ülkelerin kalkınmalarına yardımcı olmak ve bu ülkelerin ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari işbirliklerini güçlendirmek amacını hedeflemektedir.

Proje çalışmalarını yürüttükleri her ülkede koordinatörlüklerinin olması gerekmediğini, yakın bölgedeki koordinatörlüklerden de yapmakta oldukları projeleri yürüttüklerini ifade ettiler.

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gabor ve Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı ve DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz TİKA Başkanı Dr.Serdar Çam ve Başkan Yardımcısı Süreyya Polat’ı Macaristan ile ilgili projeler sunmak üzere makamlarında ziyaret ettiler.

Çok samimi ve sıcak bir ortamda geçen ziyarette; Başkan Dr.Serdar Çam Macaristan’ı bir çok defa ziyaret ettiğini, Budapeşte’yi ise çok, ama çok sevdiğini belirtti. “Avrupa içerisinde Budapeşte’nin yeri ayrıdır, çok anlamlı ve farklı hatıralarım var” dedi.

MACARİSTAN’A İÇTEN VE SAMİMİ BİR DAVET

Başkonsolos Kiss Gabor, dünyanın bu kadar geniş coğrafyasında bunca projeyi mükemmel şekilde yönetmelerini ve sonuçlandırılmasını takdirleriyle ifade etti. Tarihinizi yeniden canlandırıyorsunuz, yardım elinizin bu kadar uzaklara kadar ulaşması saygı duyulacak bir durum dedi.

Macaristan’ın en güneyinde ve Tuna nehri kıyısındaki Mohács şehri, Budapeşte ve Szigetvár Şehirleri ile ilgili yapılabilirliği yüksek dört proje önerdi. Fizibilite raporu ve proje çalışmaları hazırlanmış önerileri Başkan Dr.Serdar Çam ve Başkan Yardımcısı Süreyya Polat dikkatle dinledi ve memnuniyetle değerlendireceklerini ifade ettiler.

Başkonsolos bu proje konularını uzun süredir değerlendirdiklerini, TİKA ile işbirliğinde ileride daha fazla ve farklı projeleride gerçekleştirebileceklerinin ipuçlarını verdi. Hazırlanmış olan raporu bir dosya halinde TİKA Başkanına sundu.

Budapeşte’de Rózsadomb ( Gül Tepesi ) bölgesinde bulunan ” Gül Baba ” türbesinin en son 1997 yılında restore ve onarımdan geçtiğinin söylenmesi ve yeniden elden geçirilmesinin gerektiğine, bakıma muhtaç olduğu vurgusu yapıldı.

BAŞKAN ŞAHBAZ’DAN DA TEKNİK DESTEK ÖNERİSİ

Türk Macar İşadamları Derneği ve DEİK – DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz’da anlatılanlardan; ” Çılgın Türkler artık yardımlar konusunda sınır tanımıyorlar, veren el olmak ne kadar güzel bir duygudur. Yurt dışındaki Türk eserlerinin, ecdad mirasının, yadigarlarının tesbit edilip restore edildiğini duymak ne güzel. İşte bugün bizlerde Budapeşte’den , İstanbul’dan kalkıp bunları konuşmak için buraya geldik.”

TİKA’ nın küresel bir Türk gücü olduğu ciddi bir şekilde hissedilmektedir, Macaristan’da TİKA heyetini görmek ve ağırlamaktan duyacakları mutluluğu ifade etti.

Şimdiye kadar yapılamamış bu girişimlerin neticeye ulaşmasını canı gönülden istediklerini ve desteklediklerini söyledi. Aynı zamanda Mimar Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı görevini de yürüttüğünü söyledi. Şayet gerekirse Mimar Mühendisler Grubu ( MMG )’nun bünyesinde yeni kurulmuş ” Yeryüzü Mühendisleri ” nin de bu projelerde teknik destek olabileceğini bu konularda tecrübeli ve deneyimli mimar ve restoratör üyelerinin olduğunu ifade etti. Bahsigeçen projelerin bulunduğu şehirlere birçok Türk turistin Türkiye’den ve Avrupa’nın bir çok ülkesinden ziyarete geldiklerini ancak bu tarihi dokuların olması gerktiği gibi olmadığını, projelerin hayata geçmesiyle bu yapıların yeniden hayat bulacağını ve Türk Macar dostluğunun daha da perçinleneceğine, karşılıklı sevginin ve ticari ilişkilerin daha da artacağına vurgu yaptı.

RAMAZAN BAYRAMINDAN SONRA TİKA HEYETİ MACARİSTAN’DA.

Üç günlük yoğun bir resmi proğramı şimdiden takvimlerine aldılar. Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma yapıların ihyası ve yeni projelerin de konuşulduğu toplantıdan heyet üyeleri geleceğe dönük başarılı ve verimli işlere imza atabilecekleri düşüncelerini ifade ettiler. Görüşme sonrasında Başkonsolos Macaristan’da 1826 yılında kurulan dünyaca ünlü el yapımı Herend porselen koleksiyonlarından ve Edebiyat ve Tarihe meraklı olan Başkanlara ayrıyeten ” Türk Macar Tarihi İlişkilerinden Kesitler – Fejezetek a Török Magyar Kapcsolatok Történetéböl” isimli kitabı hediye etti. TİKA Başkanıda Başkonsolos Kiss Gabor’a ve Dernek Başkanına günün anısına birer plaket takdim etti.

Hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi. Yeniden Macaristan’da görüşmek üzere heyet ayrıldı. Başkonsolos ve TÜMİŞAD Başkanı toplantı sonrası Ankara’dan İstanbul’a geçti.

760980cookie-checkTİKA, Macaristan’daki Osmanlı eserlerini onaracak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.