“Tomris Uyar’ın kitabı tartışıldı”

Derneğin Onursal Başkanı Sefire Alpogan’ın evsahipliğinde yapılan , KKTC Londra temsilcisinin eşi Sevhal Köprülü ile BTKD üyelerinin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, Tomris Uyar’ın “ Otuzların Kadını” isimli kitabı tartışıldı.

Onursal Başkan Alpogan’ın konuklara hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan toplantıda,dernek üyesi Hülya Akay, yazar Tomris Uyar’la ilgili bilgi vererek, kitabın tanıtımını yaptı. Derneğin kuruluşundan bu yana düzenli olarak yapılan kitap gününde, katılımcılar eseri kendi ruh dünyaları ve yaşam tecrübeleri ışığında yorumladılar. BTKD’nin Kitap Günleri, Koordinatör Semra Eren-Nijhar tarafından düzenleniyor. Belirli aralarla seçilen eserleri okuyan hanımlar, toplanarak kitabı kendi aralarında yorumluyorlar.

Türk edebiyatinin ünlü isimlerinden Tomris Uyar, 1941 yılında Istanbul’da doğdu. Yüksek öğrenimini, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne bağlı Gazetecilik Enstitüsü’nde yaptı. Yeni Dergi, Papirüs, Soyut gibi dergilere eleştiri ve deneme yazıları yazdı. Öyküleri, çeşitli dillere çevrilen ve o ülkelerde yapılan antolojilerde yayımlanan Uyar, 1975 Türk Dil Kurumu’nun Çeviri Ödülü (Lucretius’tan çevirdiği ” Evrenin Yapısı ” ) ve 1986-1987 Avni Dilligil Tiyatro Ödülü ( ” Hiawatha” adlı çeviri ile) ile onurlandıldı.. 1969 yılında Turgut Uyar’la evlenen yazar, bir çocuk annesidir. Türk edebiyatinin unutulmaz isimlerinden Tomris Uyar, Temmuz 2003’de 62 yaşında iken, hayata veda etti.

“Otuzlarýn Kadını“ romanına konu olan kadınise , 1917’de Selanik’te doğdu. İlkokulu ailenin göçtüğü İstanbul’da bitirdi. Dame de Sion’dan sonra Hukuk Fakültesine gitti. 1936’da bir yıl süren bir evlilik yaptı. Kocasından neden boşandığını kimseye söylememekte direndi. Bu soruya tek yanıtı, ‘Konuşabileceğimiz hiçbir şey yokmuş’tu ki sanırım temelde doðruydu.”

Tomris Uyar bu kitabında, Otuzların Kadınının yağlı boya portresinin iç çizgilerini okumaktan başlayarak kimi zaman fiziksel özellikleriyle, kimi zaman da davranışlarıyla kendisine benzeyen diğer otuzlu kadınların öykülerini bir araya getiriyor. Yazarın ‘Yenilikçi’ arayışının örnekleri olan bu öyküler, toplum ve insan gerçekliğiyle birlikte bir değişim sürecindeki bireyin durumunu gözler önüne seriyor.

BTKD Başkanı Servet Hassan, kitap günü nedeniyle yaptığı açıklamada, evinin kapılarını üyelerine açan Dernek Onursal Başkanı Sefire Bernev Alpogan’a verdiği sonsuz destek nedeniyle teşekkür etti. Ayrıca, Kitap Günleri Koordinatörü Semra Eren-Nijhar ile eseri derinlemesine inceleyerek üyeleri aydınlatan Hülya Akay Çamlık’a da teşekkür etti.

825250cookie-check“Tomris Uyar’ın kitabı tartışıldı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.