“Toparlanma yavaş olacak”

Kalkınma Komitesi ile Uluslararası Para ve Finans Komitesince (IMFC) alınan ortak kararların özeti ”İstanbul Kararları” olarak adlandırıldı.

Kararlar, 1929 Dünya Ekonomik krizinden bu yanaki en büyük krizin yaşandığı bir dönemde ve G-20 toplantılarının hemen sonrasında yapılması nedeniyle ”İstanbul Kararları” olarak benimsenecek.

”İstanbul Kararları”nın, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek G-20 ile IMF-Dünya Bankası Bahar Dönemi toplantılarına da esas teşkil edeceği vurgulanıyor.

Son bir yılda, G-20 başta olmak üzere uluslararası platformlarda ana hatları belirlenen strateji ve yönelimlere ilişkin nihai kararların ”İstanbul Toplantıları”nda şekillendirildiği ve bu yönüyle ”İstanbul Kararları”nın önemli bir küresel etkiye sahip olacağı kaydediliyor.

”İstanbul Kararları” olarak da isimlendirilen ortak kararlara göre, küresel krizden toparlanma işaretleri var ancak, toparlanma yavaş olacak, riskler devam ediyor. Krizden çıkış önlemleri için ülkeler arasında tam bir işbirliği ve uyum gerekiyor. Gelişmekte olan ülkelerin, küresel toparlanmanın lokomotifi olmaya devam edeceğine de dikkat çekiliyor.
Canlandırıcı önlemlerin erken terkedilmesinin krizden toparlanma girişimlerine olumsuz etkide bulunabileceği, önlemlerin geç terkedilmesinin de kamu açıklarını yükselterek, enflasyon ve nihai olarak da faizleri yükseltici bir baskı yapacağı ifade ediliyor.

Dünya ekonomisinin toparlanmaya, finansal sektör riskinin azalmaya başladığı ve işlerin yolunda gittiği, ancak henüz tüm sorunların aşılamadığı belirtiliyor.

Gerek IMF, gerekse Dünya Bankasının, mevcut krizden toparlanma ve ilerideki krizlere karşı daha hazırlıklı olmak için yeterli sermaye gücü ile donatılması gerektiği kaydediliyor. Mevcut krizin en önemli sebeplerinden biri olan finans sisteminin daha etkin bir şekilde denetlenmesi gerektiği de vurgulanıyor.
Türkiye’nin, ikinci kez ev sahibi olduğu IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantılarına başarılı bir ev sahipliği yaptığı da kaydediliyor.

TOPLANTILAR BİTTİ

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları, guvernörler kurulu başkanlığı görevini Nijerya’ya devreden Vietnam Merkez Bankası Başkanı Nguyen Van Giau’nun konuşmasıyla sona erdi.

Nguyen Van Giau, kapanışta yaptığı konuşmada, kurul olarak Bretton Woods kurumlarının üstlendiği liderlik görevini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Güven ortamının yeniden tesis edilmesi ve önceden varolan kırılganlıkların ortadan kaldırılması için Banka, Fon ve üye hükümetlerin işbirliğine dayalı daha uzun vadeli çabalarla çalışılması gerektiği üzerinde mutabakata varıldığını aktaran Giau, büyümeyi desteklemek ve gelişmekte olan ülkelerde yaşam standartlarını iyileştirmek için özenle ve sabırla çalışmaya devam etme kararı alındığını bildirdi.

Giau, her türlü korumacılığın önlenmesi ve iddialı bir Doha Kalkınma Turunu başarılı bir şekilde sonuçlandırarak ticaret akışlarının yeniden canlandırılması için gerekli adımların atılması çağrısında bulunduklarını ifade ederek, ”Dünya Bankasının ülkelerin iklime dayanıklı kalkınma planlarına geçişleri için yardım sağlama üzerinde odaklanmaya devam edilmesi, iklime uyumla ilgili çıkarılan derslerin paylaşılması ve küresel diyaloğun sağlanması gibi yollarla iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması gerektiğini vurguladık” diye konuştu.

Guvernörlerin, ülkelerinin mali sistemlerinde reform yapma, düzenlemeyi iyileştirme, risk yönetimini güçlendirme çalışmalarında IMF’nin, üye hükümetlerle birlikte çalışmaya devam etmesi çağrısında bulunduğunu söyleyen Giau, ayrıca Fonun erken uyarı uygulaması konusunda küresel ekonomi takip sisteminin güçlendirilmesine yönelik çabaların artırılmasının istendiğini belirtti.

Giau, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Üçüncü olarak, guvernörler, Bretton Woods kurumlarının etkililiklerini korumak için kendilerini modernize etmeleri gerektiğinin altını çizmiştir. Ayrıca gelişmekte olan ve büyüyen piyasa ekonomilerinin rollerini güçlendirmek ve politika işbirliğini teşvik etmek için bu ülkelerin söz hakkının ve katılımlarının daha üst düzeye çıkarılması için yönetişim reformlarının yapılması çağrısında bulunduk.

Son olarak bugün yaşadığımız büyük zorluklar karşısında Dünya Bankası ve IMF’nin, 60 yıldan uzun süre önce neden kurulduğunu bir kez daha hatırlamış bulunuyoruz. Bugünün birbirine bağımlı dünyasında sorunları yönetmenin, çözmenin tek yolunun çok taraflı olduğu açık şekilde görülmektedir.”

Kapanış oturumunda Giau, guvernörler kurulu başkanlığını Nijerya Maliye Bakanı Mansur Muhtar’a devretti.

ŞİMŞEK’İN GÖRÜŞME MARATONU

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’daki IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde, 16 ülkenin Maliye Bakanı ile Merkez Bankası ve diğer üst düzey yetkilileriyle görüştü.

500 BİN ADET KÜÇÜK SU İÇİLDİ

-Toplantılar boyunca 690 özel güvenlik, 485 temizlik görevlisi ve bin 500 kişi katılımcılara catering hizmeti verdi.
-13 bin delegasyon ve 2 bin ziyaretçinin katıldığı toplantılarda yaklaşık 500 bin adet küçük su dağıtıldı.
-ABD’de yapılan IMF hazırlık toplantılarında, konuşmalar sırasında izleyicinin dikkatini dağıtmaması için tavsiye edilen pet şişelerin kapak rengi, toplantıya özel mavi yerine beyaz üretildi.
-Kongre merkezi içindeki Ziraat Bankası şubesinde bin 407 işlem yapıldı.

1220930cookie-check“Toparlanma yavaş olacak”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.