Topraklarımız korunsun diyen vatandaşa tehdit gibi yanıt!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kamu spotlarıyla vatandaşı tarım arazilerini korumaya davet eden Tarım Bakanlığı, mutlak tarım arazileri betonlaşmasın diye dilekçe veren vatandaşa tehdit gibi yanıt verdi…
Tarım arazileri ve zeytinliklerin amacı dışına çıkarılarak betonlaştırılmasına tepki gösteren Antalyalı Yusuf Bölük, günlerce çalışıp belgelediği toprak kayıplarını onlarca sayfalık bir dosyada bir araya getirerek ilgili kurumlara iletti. Sorunun çözülmesini ve toprak kaybında ihmali görülen kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasını talep eden Bölük yetkililerden iyi haber beklerken tehdit gibi bir yanıt aldı. Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bölük’e yazdığı resmi yanıtta, mesnetsiz şikayetlerde bulunulduğunu öne sürerek bunun devamı halinde hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağını belirtti. Aldığı yanıta şaşıran Yusuf Bölük ise ‘mesnetsiz’ olduğu öne sürülen şikayetleri sonucu Bakanlığın başlattığı incelemeyle hatalı arazi kullanımlarının önüne geçildiğini belirterek, aldığı ölüm tehditlerine rağmen mücadelesinden geri adım atmayacağını dile getirdi.
ANTALYA’DAKİ TARIM TOPRAKLARI BETONLAŞIYOR
Türk turizminin başkenti olarak anılan Antalya, aynı zamanda önemli bir tarımsal üretim merkezi. Örtü altı üretimiyle Türkiye’nin sebze meyve ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan kentte, zeytinden narenciyeye büyük bir üretim potansiyeli bulunuyor. Ancak Antalya’nın verimli tarım arazileri ve zeytinlikleri hızla betonlaşıyor. Binlerce yolda oluşan tarım topraklarının belediyelerin imar komisyonlarında bir imza ile betonlaşmaya açılmasına tepki gösteren Antalyalı Yusuf Bölük, geçtiğimiz ay konuyla ilgili bir dosya hazırlayarak ilgili kurumlara iletti.
 
VATANDAŞ ARAZİ YAĞMASINI BELGELEYİP İLGİLİLERE SUNDU
Tarım alanlarını korumak için çıkartılan Tarım alanlarının 5403 sayılı kanun ile koruma altına alındığını ancak uygulamadaki hatalar ve denetim eksikliği yüzünden mutlak tarım arazilerinin imara açıldığını belirten Bölük, mutlak tarım arazilerinin tarım dışına çıkartılarak üzerine villalar, fabrikalar ve binalar yapıldığına dikkat çekerek, 20 bin yılda oluşan tarıma elverişli toprakları ve zeytinliklerin korunamadığını söyledi. Antalya genelinde imara açılan tarım arazileri ile amacı dışında kullanılan zeytinlik parselleri belgeleyen Bölük, Antalya Valiliği’ne yaptığı başvuruda bu konuda inceleme yapılmasını, ihmali tespit edilen kamu görevlileri hakkında ise idari ve adli soruşturma açılmasını talep etti.
 
TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN ŞOKE EDEN YANIT GELDİ
Bölük, ihbar niteliğindeki başvurusunu, ayrıca Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na da iletti. Başvurusunun ardından sorunun çözülmesiyle ilgili devletin kurumlarından yanıt beklemeye koyulan Bölük, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden aldığı resmi yazıyla adeta şoke oldu.
 
VATANDAŞA ‘SUÇ DUYURUSU’ TEHDİDİ
Tarım topraklarının yok olmasıyla ilgili somut deliller sunarak bu konuda inceleme yapılmasını ve ilgililer hakkında soruşturma açılmasını talep eden vatandaşın dilekçesine yanıt veren Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yapılan iş ve işlemlerin mevzuatlar kapsamında yürütüldüğünü belirterek, “Bakanlığımıza ve Müdürlüğümüze daha önce değişik konularda mesnetsiz şikayetlerde bulunduğunuz tespit edilmiş olup, haksız ve mesnetsiz ithamlarınızın devamı halinde hakkınızda Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağının ihtaren bildirilmesini, bilgilerinize gereğini rica ederim” ifadelerine yer verdi.
 
Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Özen imzasıyla gönderilen resmi yanıtta, Yusuf Bölük’ün şikayetlerine konu olan olaylar hakkında da bilgi verilirken, Kaş’taki zeytinlik parsellerin vasfının değiştirilmesi konusunda idari işlem yapıldığı belirtilirken, idari işlemin niteliği hakkında bilgi verilmemesi dikkat çekiyor.
 
YUSUF BÖLÜK: ‘KİMSE TEHDİT ETME HAKKINA SAHİP DEĞİLDİR’
Kamu spotları hazırlayarak vatandaşı tarım arazilerinin korunması konusunda bilinçlendirmeye çalışan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kendisine verdiği yanıta tepki gösteren Yusuf Bölük, yaptığı başvurunun Anayasal bir hak olduğunu belirterek, “Devletin kurumları vatandaşın yazılı müracaat hakkını, inceleme ve araştırma taleplerini, ihbar haklarını kısıtlama ve tehdit etme hakkına sahip değildir” dedi.
 
‘USULE AYKIRI İŞLEMLER HAKKINDA TAHKİKAT İSTEMEK HAKKIM’
Tarım il müdürlüğüne Haziran 2014 tarihinde de benzer bir müracaatta bulunduğunu kaydeden Bölük, bu başvurusunun ardından Bakanlığın başvurusuna konu olan düzenlemeyi iptal ettiğini anımsatarak, “Haksız ve mesnetsiz bir iddia ise ön izin belgesi neden iptal edilmiştir? 24.07.2014 tarihli iptal edilen ön izin belgesinde kanun ve usullere aykırı işlem mevcut ise sorumlular hakkında yasal tahkikat istemek bir vatandaş olarak en doğal hakkımdır” diye konuştu.
 
‘DİLEKÇELERİM BELGELİ VE HUKUKA UYGUN’
Daha önce yaptığı çeşitli başvurular sonucu yapılan incelemelerin ardından tespit edilen usulsüz uygulamaların giderildiğini söyleyen Yusuf Bölük, şunları dile getirdi: Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığına bir garez veya kin güderek devletin kurumunu yıpratmak ve asılsız iddialar ile kurumu çalışamaz hale getirmek ne şahsımın nede hiçbir vatandaşın hakkı değildir. Ancak Anayasanın ve kanunların vermiş olduğu haklar doğrultusunda kanun ve yasalara aykırı bir işlemin görülmesi halinde vatandaşlık görevi ve hakkımı kullanmamı hiç kimse kısıtlama hakkına da sahip değildir. Dilekçelerim 4483 sayılı kanuna uygun, somut belgelenmiş hak ihlali, bir müracaat da toplum yararına hak ihlaline, çevre ve insan sağlığı yönünden risk taşıyan hususlar olup haksız ve mesnetsiz iddialar içermeyen kanun ve hukuka uygun inceleme ve ihbar dilekçeleridir.
 
 20 BİN METREKARELİK YEŞİL ALAN İŞGALİ SON BULDU
Kanun ve yasaya aykırı işlemin olduğu belediye hangi partiye mensup olursa olsun hataların düzeltilmesi için müracaat etmekten ayrım gözetmeksizin yazılı müracaatımı yaparım. 2014 yılında Antalya ili Muratpaşa ilçesinde 20 bin metrekare yeşil alan ve çocuk parkının işgali için BİMER ve Antalya Cumhuriyet Savcılığına yapmış olduğum suç duyurusu en önemli delilidir. Antalya Bölge İdare Mahkemesi’nin kararıyla 2017 yılı sonunda işgallerin sonlandırılarak parkların yapılması, yapılan müracaatların asılsız ve mesnetsiz olmadığının en önemli delilidir.
 
‘TEHDİTLER ŞAHSIMA GERİ ADIM ATTIRAMAYACAK’
Ana muhalefet partisi Antalya milletvekillerinden talep etmiş olduğum randevu isteğime yedi aydır cevap verilmemesi, gönderilmiş olan maillere sivil toplum kuruluşları, dernekler ve basının dönüş yapmasına rağmen mailin iletilmiş olduğu milletvekillerinin bugüne kadar dönüş yapmaması müracaatların siyasi bir müracaat olmadığının göstergesidir. Bugüne kadar yaptığım haklı müracaatlar nedeni ile aldığım ölüm tehditleri hiçbir zaman şahsımı geri adım attıramadığı gibi, bahse konu dosyalar ve kanuna aykırılıklar ile ilgili yapacak olduğum müracaatlar nedeni ile Cumhuriyet Savcılığı ile yapılan tehdit de şahsıma geri adım attıramayacaktır.”
 
2165190cookie-checkTopraklarımız korunsun diyen vatandaşa tehdit gibi yanıt!
Önceki haberHasan Özcan memleketine uğurlandı
Sonraki haberBAF ve İAKM-Cemevi başkanları yeni dönemi anlattılar…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.