Torba Yasa’daki 75. madde ile dağlar denizler tehdit altında

CHP’li Zeynep Altıok Akatlı, Torba Yasa’nın 75. maddesini, ‘kanunlar üstü bir yağma ve talan maddesi’ olarak değerlendirdi.

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen Torba Yasa’nın içerisinde yer alan 75. madde, doğayı firmalara peşkeş çekiyor. Bu madde ile firmalara bedelsiz hazine arazisi tahsis edilecek, firmalar vergiden muhaf edilecek, ÇED raporu rafa kaldırılacak.
Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik tasarısının en tehlikeli maddesi 75. madde TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 80 maddelik Torba Yasa’nın içerisindeki 75 maddeye itiraz etti. Altıok yaptığı yazılı açıklama ile yasanın “çevreyi tehdit” ettiğini ifade etti.

Zeynep Altıok, 75. maddeyi “Türkiye’nin yarınlarına ipotek koyan, Anadolu’yu şirketlere, dev projelere peşkeş çeken, kanunlar üstü bir yağma ve talan maddesi” şeklinde tanımlayarak bu madde ile yaşam alanlarının yok edileceğini, insan sağlığını tehdit eden projeleri yapacak firmalara bedelsiz hazine arazisi tahsis edileceğini bildirdi.
Proje firmalarının işçi ücretleri dahil pek çok gideri devlet tarafından karşılanacağına dikkat çeken Altıok, firmaların vergiden de muaf tutulacağını belirtti. Zeynep Altıok ayrıca 75. madde için şu ifadeleri kullandı: “Madde 75 ile proje süreçlerinde idari izin, ruhsat ve ÇED raporu gerekliliği gibi tüm hukuki prosedürler kaldırılacak. Madde 75 ile ruhsatsız maden, izinsiz HES, lisansız kömür santrali olabilecek. Yağma ve talan projelerine itirazın hukuki yolları kapanacak.”

İKTİDAR, BÜROKRAT, ŞİRKET ÜÇGENİ

Türkiye’nin dağlarıyla, ovalarıyla, ormanlarıyla, denizleriyle büyük bir tehdit altında olduğuna dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Altıok, “İktidar, çevre duyarlılığı ve doğa haklarını hiçe sayarak, yaşam alanlarının orta yerine dahi dev projeler dikmeye, bu projelere de sonsuz imtiyazlar tanımaya kararlı. Başka Türkiye yok. Türkiye’yi, doğamızı ve yarınları hiçe sayan iktidar, bürokrat ve şirket üçgeninden çekip almalıyız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu aşamadan sonra her türlü hukuki ve fiili mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi. (EVRENSEL HABER MERKEZİ)

1998940cookie-checkTorba Yasa’daki 75. madde ile dağlar denizler tehdit altında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.