Toroslarda’ki üretim seferberliği Türkiye’ye örnek oldu

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde, belediyenin öncülüğünde başlatılan üretim seferberliğinde ilk hasat yapıldı…

Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe Beldesinin CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Doğan’ın göreve gelir gelmez başlattığı üretim seferberliği meyvelerini vermeye başladı. Torosların koynundaki beldede 40 yıldır ekilmeyen arazilere yöre halkıyla birlikte nohut eken Doğan, elde edilecek hasadın geliriyle de öğrencilere burs verileceğini açıklamıştı. Yaklaşık 60 dekarlık alanda ekilen nohutların hasadı da imece usulüyle ve şenlik havasında yapıldı. Nohut üretiminde beklenenin üzerinde verim aldıklarını kaydeden Göktepe Belediye Başkanı Mustafa Doğan, önümüzdeki yıl 130 dekarlık alanda buğday üretimine de başlayacaklarını dile getirdi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Torosların koyunundaki Göktepe beldesinde toprakla buluşan nohutlarda hasat yapıldı. Yaklaşık 40 yıldır ekilmeyen arazilere yöre halkıyla birlikte nohut ekimi yapan Göktepe Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Doğan, hasat öncesinde yaptığı çağrıda, şu ifadelere yer vermişti:

TOPLUMDA İMECE GİTTİ, YERİNE BİREYCİLİK GELDİ

Göktepe belediyesi ve bağlı mahallelerimiz uzun yıllardan beri birçok ekonomik ve sosyal sıkıntılar yaşamaktadır. Bölgemizde gün geçtikçe ekonomik faaliyetler azalmışürünlerimiz değersizleşmişbuna bağlı olarak sosyal yaşamın sürdürülebilirliği imkânı ortadan kalkmıştır. Ortaya çıkan bu durum Göktepe ve çevre köylerinde yaşayan insanları dışa bağımlı, dışarıdan beslenen, ihtiyaçlarını dışarıdan karşılayan, yerel hayatı ve kültürü de ortadan kaldıran, imece yerine bireyciliğin oluştuğu bir toplum yapısı ortaya çıkarmıştır.


MÜZİKLİ ŞENLİKLİ NOHUT HASADI DAVETİ

Öncelikli amacımız emeği ve doğayı değersizleştiren sermayenin tükettiği imece ve birlikte üretip birlikte paylaşma bilincini yeniden oluşturmak, dayanışmayı sağlamak, doğayı korumak, yıllardır kullanılmayan topraklarımızı hep birlikte ekip, çiftiçimize katma değer yaratmak ve insanları sağlıklı gıdayla buluşturmaktır. Bu doğrultuda halkımızla birlikte imece usülüyle, şölen havasında nohutlarımızın hasatını yapmayı planlıyoruz. Amacımız yardımlaşmak, dayanışmak, paylaşmak. Nohutlarımızın bulunduğu araziye bir gün öncesinden belediyemizin çadırları kurulacak, kalmak isteyen vatandaşlarımız çadırlarda kalabilecek. Gece canlı müzik etkinliği olacaktır.”

HASADI YAPILAN NOHUTLAR ÖĞRENCİLERE BURS OLACAK

Belediye Başkanı Doğan’ın bu çağrısına geniş bir katılımla yanıt veren yöre halkı ile çevre il ve ilçelerden gelen gönüllüler, şenlik havasında geçen nohut hasadında çalıştı.

Nohut üretiminden elde edilen gelirle öğrencilere burs verileceğini dile getiren Göktepe Belediye Başkanı Mustafa Doğan, günler öncesinden başladıkları nohut hasadı hazırlıklarının heyecanlı geçtiğini belirterek şöyle konuştu: “Bu bizim için bir başlangıçtı. Çadırlar kuruldu, türküler söylendi, Yörük ateşi yakıldı. Tam bir karnaval havasında yurttaşlarımızla birlikte ilk hasadımızı gerçekleştirdik. Nohutta beklentilerinin üzerinde verim aldık. Belediye şirketi aracılığı ile internetten pazarlayarak öğrencilere burs desteği sağlayacağız. Önümüzdeki yıl buğday, lavanta, kapari, salep vearanoya gibi ürünlerle üretimi çeşitlendirerek artırmayı planlıyoruz.”

 

‘ÖNÜMÜZDEKİ YIL 130 DEKARLIK ALANA BUĞDAY EKECEĞİZ’

Yapılan çalışmalarla Göktepe’de kolektif bir yaşamın olabileceğini kanıtladıklarını dile getiren Belediye Başkanı Doğan, Bu yıl ilk hasadı yaptık. Bizim için güzel bir deneyim oldu. Gelecek yıl bunu daha da ileri taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki günlerde yine kullanımı belediyede olan 130 dönümlük bir alana buğday ekmeyi planlıyoruz. Yine vatandaşlarımızla birlikte gönüllülük içinde büyük bir zevkle buğdayımızın hasadını da yapacağız. Çünkü elde edilecek ürünün gerçek manada hak sahibine ulaşacağı bilincini taşıyoruz. Halk için kolektif bir yaşamı artık günlük hayatın bir parçası haline getireceğiz” diye konuştu.



2331890cookie-checkToroslarda’ki üretim seferberliği Türkiye’ye örnek oldu
Önceki haberTürkiye’nin önemli göl uzmanından Emine Erdoğan’a itiraz var!
Sonraki haberDemokrat başkan aday adayları iklim değişikliği planlarını açıkladı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.