Tota ormanlarında tepki çeken ağaç katliamı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye’nin en önemli karaçam topluluklarından biri olan Isparta Tota ormanlarındaki ağaç kesimi yöre köylülerinin tepkisini çekti.

Sütçüler ilçesinde bulunan Tota ormanlarındaki ağaç kesiminin yaklaşık bir aydır devam ettiğini söyleyen Belence Köylülerinden Soner Gürcan, damgasız ağaçların da kesildiğini öne sürerek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu dile getirdi. Aynı köyden Mustafa Ay ise ormanda adeta ağaç katliamı yapıldığını öne sürerek, “Yetkililer bir an önce buraya gelip yapılan ağaç katliamını görsün. Bizler yerinde gösterelim. Bu kıyım durdurulsun” diye konuştu. Köylülerin iddialarıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ise ağaçların ‘bakım’ amacıyla kesildiğini belirterek bu çalışmanın orman dokusunun daha sağlıklı olması için gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bulunan Tota ormanları Türkiye’nin en önemli karaçam topluluklarından birine ev sahipliği yapıyor. Anıt karaçamların da bulunduğu bölgede iki yıl önce ağaç kesimleri başladı. Bir süre ara verilen kesim çalışmaları geçtiğimiz ay yeniden başladı. Kimileri dozerlerle köklerinden sökülen kimisi de kesilen ağaçları gören köylülerden Mustafa Ay, 6 Eylül tarihinde Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak yapılan ağaç katliamı hakkında bilgi talebinde bulunduklarını ancak kendilerine hiç bir yanıtın verilmediğini söyledi.

‘AĞAÇLARI KESİYORLAR, DOZERLERLE SÖKÜYORLAR’

Tota Orman Misafirhanesinin bulunduğu bölgede adeta ağaç katliamı yapıldığını öne süren Belence köyünden Mustafa Ay, “Buradaki kesimler kereste fabrikası olan özel bir firmaya verilmiş. Yola yakın bölgedeki ağaçları kesiyorlar, dozerlerle söküyorlar ve götürüyorlar. Burada usule uymayan işler yapılıyor. Orman bölge müdürlüğünden başka Sütçüler Kaymakamlığı’na da bu konuda dilekçe verdik ama şimdiye kadar bize hiç geri dönen olmadı. Bize bir bilgi veren olmadı” dedi.

‘BU KIYIM DURDURULSUN’

Yüzlerce çam ağacının kesildiği bölgede arıcılık ve hayvancılık yaptıklarını dile getiren Ay, “Şimdi arının çiçek dolaştığı alanlarda ağaç katliamı yapıldı, yollar açıldı, ormanın içinde her yer yol oldu. Hayvanlarımızı otlattığımız yerler toz içinde kaldı. Bizler bu yörenin insanıyız, buralar virane haline geldi. Nereye gideceğiz, ne yapacağız bilemiyoruz. Yetkililer bir an önce buraya gelip yapılan ağaç katliamını görsün. Bizler yerinde gösterelim. Bu kıyım durdurulsun” diye konuştu.

KÖYLÜLER SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Ağaç kıyımına tepki gösteren köylülerden Soner Gürcan ise günlerdir süren kesim ve söküm işlemlerinde damgasız ağaçların da kesildiğini öne sürerek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Gürcan, ağaç kesimi yapılan bölgede inceleme yapılmasını ve hatalı uygulamaların tespit edilmesini talep ettiklerini dile getirdi.

YETKİLİLER ‘BAKIM KESİMİ’ DEDİ

Tota ormanındaki ağaç kıyımına tepki gösteren köylülerin yanıt alamadıklarını iddia ettikleri Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, yapılan çalışmayla ilgili sorularımızı yanıtladı. Yapılan ağaç kesiminin bakım amaçlı olduğunu belirten yetkililer, bu çalışmanın bölgenin orman dokusunun daha sağlıklı olması için gerçekleştirildiğini kaydetti.

2235600cookie-checkTota ormanlarında tepki çeken ağaç katliamı
Önceki haberDevletin parasıyla ülkeyi çöle çevirdiler!
Sonraki haber2750 yıllık Urartu yazıtları vandalizm kurbanı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.