Türban teklifinin 1. maddesine onay

Teklifin 1. maddesinin 514 milletvekilinin katıldığı gizli oylamasında 110 ret, 1 çekimser ve 2 boş oy çıktı.


2. madde için yapılan gizli oylamaya 505 milletvekili katıldı. Oylamada, 404 kabul, 99 ret, 1 çekimser ve 1 oy boş çıktı.


Anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğüne ilişkin 3. maddesine ise 92 ret, 2 çekimser oyu çıktı.


Teklifle, Anayasa’nın, ”Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ”… ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında” ibaresi ekleniyor. Bu değişiklikle madde, ”Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” haline geliyor.


Anayasanın ”Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesine ise ”Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir” şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.


Teklifin ikinci tur oylaması, 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak.


13 SAATLİK MESAİ


Teklif için TBMM Anayasa Komisyonunda 11 saatlik mesai yapan milletvekilleri, Genel Kurulda da 13 saat boyunca çalıştı.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis çalışmalarını sonuna kadar izledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bahçeli, teklifin bütün oylamalarına katılırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin maddelerine geçilmesinden sonra Genel Kuruldan ayrıldı.
Yurt dışında olan MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, AK Parti’den İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ve İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli hastalık gerekçesiyle, Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem de ABD’de olması nedeniyle oylamaya katılmadı.Genel Kurulda, gruplar, kişisel ve Hükümet adına yapılan konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.


Teklif üzerinde yapılan konuşmalardan ana başlıklar şöyle:


CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, ”teklifin Anayasaya aykırı olduğu” gerekçesiyle önerge verdi. Bunun üzerinde usul tartışması açıldı. Önerge üzerinde söz alan Sav türban üzerinden siyaset yaparak, hasata çıkanların, ”Haşat” olacağını savunarak, ”Elma şekerini AK Parti yiyecek, sapı da hasada çıktığını sananların elinde kalacak” dedi.


Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de aleyhteki konuşmasında, laikliğin kaldırılması halinde, ”Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözünün, ”Egemenlik kayıtsız şartsız Allah’ındır” şeklinde değişeceğini, ”Millet” yerine ”Ümmet”in geleceğini söyledi.
Konuşmaların ardından birleşimi yöneten Pakdil, teklifin, Anayasa ve içtüzüğe aykırı olmadığını söyledi.


CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti ve MHP’in ortak Anayasa değişikliği teklifinin, ”Karşı devrim yanlılarını cesaretlendirecek, yeni bir konuma taşıyacak içerikte olduğunu, Cumhuriyetle bir hesaplaşma amacı güttüğünü” öne sürdü.


MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin kabul edilmesi halinde, yükseköğrenimde gerilimin ortadan kalkacağını, üniversite yöneticilerinin, öğrencilere ayrımcılık yapmanın tedirginliğinden kurtulacağını belirtti.


DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, başörtüsü ile ilgili olarak, ”Sorunun yöntem, biçim ve içerik itibariyle bu şekilde gündeme getirilmiş olması, siyasi rantla ilgilidir. Çözümü de çözümsüzlüğü de partiler için hasat mevsimidir” diye konuştu.


AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, Anayasada yapılmak istenen değişikliklerde İnkılap Kanunlarına aykırı hiçbir felsefe, düşünce ve amaç bulunmadığını ifade etti.


CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, AK Parti’nin dinsel referanslı talepleriyle laik devleti tartışmaya açtığını ileri sürerek, ”Toplumu bölen de ayrıştıran da AKP zihniyetidir” dedi.
Serter, ”Siyasal ve dinsel üniforma” olan türbanının üniversitelerde serbest bırakılmasıyla laik devletin açıkça hedef alındığını vurguladı.


AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Piltanoğlu Türköne, ”Cumhuriyetin temel değerlerine dün nasıl sahip çıktıysak, bugün nasıl sahip çıkıyorsak, yarın da aynı şekilde sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.


DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, toplumsal mutabakatla çözüm üretilmesinin önemine işaret etti. Özgürlüklerin bir bütün olduğunu belirten Kaplan, Kürtçe konusunda bir düzenleme yapılmamasını eleştirdi.


MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik de  düzenlemenin, üniversiteler dışında; ilk ve orta öğretim ile kamu hizmeti verenler açısından da uygulama olanağı sağlayacağı eleştirilerinin haksız olduğunu, bunların ”Çok açık istismar çabaları” olduğunu söyledi.


CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, teklifin görüşmeleri nedeniyle ”Milletin Meclise girişine, milletvekillerinin ise meclisten çıkışına yasaklandığını” belirterek, düzenlemeye tepkilerini gösterenlerin sokaklarda dövüldüğünü savundu.
 


 



 

1054930cookie-checkTürban teklifinin 1. maddesine onay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.