Türk bilimadamı Etiyopya’da kelaynak buldu

Stanford Üniversitesi Çevre Bilim Merkezi’nde araştırma görevlisi tropikal biyolog, ekolog, ornitolog ve çevre bilimci Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu ülkenin ilk kuş halkalama istasyonunu kurmak için Etiyopya’daydı.

BirdLife Etiyopya’nın davetiyle, Suriye’de uydu vericisi takılan 3 kelaynağı bulma ekspedisyonuna katıldı. Avcılık, üreme alanlarında rahatsız edilmeleri, yaşam alanlarının değişmesi ve beslenme alanlarında kullanılan zirai ilaçlardan zehirlenmeleri sonucunda sayılarında ciddi azalma ve dağılım gösterdikleri alanlarda daralma meydana gelmiş kelaynaklar Etiyopya’da en son 1977’de görüldü.

Dünyanın en çok tehdit altında olan kuşlarından birisi olan kelaynakları Etiyopya’da bulma başarısını gösteren sayın Şekercıoğlu kuşları görme anını söyle anlattı:

“Kelaynakların bulundukları koordinatlara gitmemiz çok zor oldu. Bozuk bir yoldan Debre Birhan kasabasına gittik, oradan toprak yolla bir saat daha gidip daha sonra çobanların kullandığı bir patikaya saptık. 2-3 saat daha dağlar taşlardan gidip, Land Rover’lardan birinin süspansiyonunu kırdık. Patikanın da sonuna geldiğimizde, GPS’ime göre hayvanların en son noktasından hala 6.5 km uzaktaydık. BirdLife Etiyopya elemanları kırık LandRover’i tamir ettirmek için Debre Birhan’a geri döndüler. Ben ve iki kişi yakın bir köyde kalmaya karar verdik. Dört kurabiyeden oluşan akşam yemeğimi yedikten sonra, jipin arka koltuğunda uyumaya çalıştım. Böcekler ve 2650 m deki 10 derecelik hava yüzünden, sabahı iple çektim. Dün sabah 6’da yola çıkıp 2 saat sonra kuşların koordinatlarına 4.5 km uzaktaki bir göle geldik. Flamingo, endemik mavi kanatlı kaz ve bizim göçmen su kuşları vardı. Orada dün dönen arkadaşlarla tekrar buluştuk ve devam ettik. Fotoğraf çektiğim için gruptan koptum. 20 dakika sonra ikinci bir göletin kenarında gözüme ilişen büyük ve kara kuşlara dürbünle bakar bakmaz aradığımız kelaynaklar olduğunu gördüm. Teleskopla bacak halkalarını ve antenini dahi görebiliyordum. Bağırıp herkesi çağırdım ve birbirimize sarıldık. 4 tane vardı ve aradığımız 3 vericili kuş da içlerindeydi. Hala göç ediyor olmaları çok ümit verici. Darısı bizim kelaynakların başına.”

Geçen hafta oldukları yerden 3.5 km uzakta ve kendilerine verilen radyo takip cihazı çalışmamasına rağmen 100 km’lik yolsuz bir alanda kelaynakları bulabilmenin büyük şans olduğunu belirten Şekercioğlu, vericisiz, halkasız ve özgürce göç eden bir kelaynağı da görüp gönül rahatlığıyla listeyebildiğini, kuşlar çobanlara alıştıklarından yanlarına yaklaşılabildiğini, iyi fotoğraflar aldığını söyledi…

FOTOĞRAF (Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu): Etiyopya’daki kelaynaklar

1139820cookie-checkTürk bilimadamı Etiyopya’da kelaynak buldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.