‘Türk demokrasisine güveniyoruz…’

Fried, Türkiye’de, ”laik ve anayasal cumhuriyet içinde dinin rolüyle ilgili” tartışmada ABD’nin taraf olamayacağını, ancak ”20 yıl öncesinden çok daha derin” olan Türk demokrasisine güvendiklerini belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Avrupa Alt Komitesinde düzenlenen oturumda konuşan Fried, ‘Şimdi Türkiye’nin kimlikle ilgili iç siyasi tartışmasında bir şekilde yeni bir dönem var. Türkiye’de demokrasi derinleşirken, laik, anayasal cumhuriyette dinin yerinin ne olduğu tartışılıyor. Türk kurumları şu sırada bu meseleyle ilgileniyorlar” dedi.

Türk toplumu ve siyaseti içindeki tartışma için, ”bunun nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum. Ancak Türk demokrasisinin, 20 yıl önce olduğundan çok daha derin olduğunu biliyorum. Daha önce demokrasi daha inceydi ve tuzaklar vardı. Şimdi çok daha derin bir demokrasi, daha özgür bir basın ve seçimler var. Askeri düzenin üzerinden çok uzun zaman, onyıllar geçti” ifadelerini kullandı.

Dan Fried, Türk-Amerikan ilişkilerinin, terör örgütü PKK’ya karşı yürütülen işbirliği sayesinde, son altı ayda çok kuvvetli bir ilerleme gösterdiğine de işaret etti.

1170410cookie-check‘Türk demokrasisine güveniyoruz…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.