Türk dostu Jack Straw Adalet Bakanı

Ayrıca hükümette en çok eleştirilen Blair’in sağ kolu Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Goldsmith’e de kabinede yer vermedi…


TÜRK DOSTU STRAW GELDİ


Başbakan Tony Blair hükümetinde Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemde Türkiye’nin AB görüşmelerinde Avusturya ve Almanya’ya karşı başarılı kulis yapan Jack Straw, bu kez Adalet Bakanı olarak Brown kabinesine girdi…


Irak politikasında Blair ve ABD Başkanı George Bush ile görüş ayrılığına düşen Straw, İran’ın nükleer santral kurma hakkı olduğunu da açıkca söylemişti. Straw’un ABD tarafından aforoz edildiği için Blair’in son kabinesinde yer almadığı da ciddi ulusal basına yansımıştı.


Geçen yıl açıkca Blair’in koltuğunu Brown’a bırakması gerektiğini söyleyen Straw, son olarak da kendisiyle görüşmek için ofisine gelen Müslüman kadınlardan peçelerini çıkarmasını isteyince ülke gündemine peçe tartışması girmişti.


BLAİR’İN ADAMI GOLDSMITH GİTTİ


Brown, yeni kabinede sivil toplum kuruluşları ve sol kanadın tepkisini çeken Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Goldsmith’e yer vermedi.


İngiltere basınında sıkca gündeme gelen Lord Goldsmith son olarak BAE Systems’ın Suudi Arabistan’a silah satmak için Suudi prense ödediği rüşvetten haberi olduğu öne sürülmüştü.


İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Guardian; İngiltere’nin en büyük savunma şirketi BAE Systems’ın Suudi Arabistan’ın eski Washington büyükelçisi Prens Bender bin Sultan’a 10 yıl zarfında yaklaşık 1 milyar sterlin rüşvet vermesinden, ülkenin yargı sisteminin en üst düzey yetkilisi olan Lord Goldsmith’in haberi olduğunu yazmıştı.


Goldsmith’in “İnsan hakları yasası dış görevdeki askerleri bağlamaz. Cenevre sözleşmesi hükümlerine uyulması yeterli” tavsiyesine karşı da insan hakları savunucuları bayrak açmıştı… 


Ayrıca Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair’in geçen eylül ayında Goldsmith’le yaptığı telefon konuşmasını kaydettiği de basına yansımıştı.


IRAK POLİTİKASINI ELEŞTİRENLERİ ATADI


Yeni kabinede koltuğunu koruyan tek kişi Savunma Bakanı Des Browne oldu. Kabinenin yaş ortalaması da 54’ten 49’a indi. İngiltere’nin tarihindeki ilk kadın içişleri bakanı Jacqui Smith oldu.


Dışişleri Bakanlığı’na getirilen ünlü Marksist kuramcı Ralph Miliband’in de oğlu David Miliband (41) ise Lord Owen’dan sonra 30 yıldır bu göreve getirilen en genç siyasetçi ünvanını kazandı. David Miliband’in 37 yaşındaki kardeşi Ed Miliband de kabinede (müsteşar olarak) yer aldı.


The Financial Times Siyaset editörü James Blitz’e göre; Brown Irak politikasını hemen değiştirmeyecek… Koltuğuna oturamasıya yaptığı üç atama, Brown’un ciddi şekilde Irak konusunda nelerin yanlış gittiğini yansıtmaya hazır olduğunu gösteriyor. Bunlar; Lübnan Savaşı’nda İsrail’in açık şekilde desteklemesini eleştiren David Miliband’ın dışişleri bakanı, İngiltere’nin Irak’a işgal sürecine katılımına karşı çıkan Sir Mark Malloch Brown’un Afrika-Asya ve BM’den sorumlu bakan yardımcılığına ve Irak’ın 2003’te işgali sonrası istifa eden üç bakan yardımcısından birisi olan John Denham da Eğitim’den sorumlu bakan yardımcısı oldu.


Brown’un bakanlar kurulu ilk toplantısında; gelecekte yurt dışına önemli oranda asker göndermeden önce meclis onayının alınması ve seçim sisteminde reform yapılmasının gündeme getirmesi bekleniyor.


İNGİLTERE BASINININ YORUMU?


İngiltere’nin ciddi ulusal basını Brown hükümetine farklı yaklaşsa da hükümetin kurulması ve sonrasındaki atamalarda ABD ile ilişkilerde temkinli isimlerin hükümette yer almasına dikkat çekti. Belli başlı basındaki yorumlar şöyle:


The Times: Brown’la herşey değişiyor… Brown kasırgası, köklü değişikliklerle eski düzeni yerle bir ediyor…
The Daily Telegraph: Son 10 yılın en radikal kabine değişikliği… Brown, son 10 yılın en radikal değişimini gerçekleştirdi… Halen kabinedeki en zor görevin Jacqui Smith’e verilmesi bir kumar.
The Guardian: Brown’un ilk günü: Yeni yüzler ve eski yaraları sarma planları…
The Financial Times: Kabinenin yeni yüzleri…


FOTOĞRAF: Jack Straw

803650cookie-checkTürk dostu Jack Straw Adalet Bakanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.