Türk kökenli milletvekilleri: AB sözünü tut!

“Avrupa’daki Türkiye Kökenli Milletvekilleri Kuzey Kıbrıs Zirvesi”nde, AB ve özellikle AB Dönem Başkanı Almanya’ya “Kuzey Kıbrıs’a verilen tüm sözlerin tutulması, izolasyonun sona erdirilmesi, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün kabulü, Ercan Havalimanı’nın uluslararası direkt uçuşlar açılması, Türkçe’nin AB resmi dillerinden biri olarak kabul edilmesi” de dahil, Kıbrıslı Türklerin mücadele verdiği birçok konuda çağrı yapıldı.


Zirveden Avrupa Birliği’ne yapılan çağrıda, “Bizler; Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıkların son bulması için atılan adımları takip edeceğiz. Ayrıca Avrupa Birliği’nin, 26 Nisan 2004 sonrası aldığı kararlara sadık kalıp gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını talep ediyoruz” denildi.


Girne Mercure Accor Otel’de bugün yapılan zirveye katılan Avrupa’nın değişik ülkelerinde görev yapan Türkiye kökenli ulusal, eyalet ve yerel düzeyde 20 parlamenter, zirve programında saat 17.30’da yapılması öngörülen basın açıklamasını erkene alarak saat 15.15’te yaptı


Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Ozan Ceyhun tarafından okunan ortak açıklamanın ardından Ceyhun ve milletvekilleri soruları yanıtladı.


Zirvede daha sonra “Ulusal parlamentolarda Kuzey Kıbrıs gerçeğinin anlatılması”; “Eyalet parlamentolarının Kuzey Kıbrıs’a katkısı ne olabilir?” ve “Kuzey Kıbrıs yerel düzeyde ve kentlerde Avrupa kamuoyuna nasıl anlatılabilir?” konulu çalışma grupları toplantılarına geçildi. 


Çalışma gruplarında Avrupalı milletvekilleri yanında KKTC’den bazı milletvekilleri, belediye başkanları, daire müdürleri ve Ticaret Odası üyesi işadamları da yer alıyor.


ORTAK AÇIKLAMANIN TAM METNİ


Zirve ortak açıklamasının tam metni ve imza koyanlar şunlar:


“Bizler, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ulusal, eyalet ve yerel düzeyde faal 20 Türkiye kökenli parlamenter, 31 Mart 2007 tarihinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın konuğu olarak gerçekleştirdiğimiz bu ilk Kuzey Kıbrıs Zirvesi’ni bundan böyle Kuzey Kıbrıs Gerçeği’ni Avrupa kamuoyuna anlatacağımız olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.
Doğu Akdeniz’de nihai barışın gerçekleşmesi açısından Kıbrıs’ın taşıdığı önemin bilincinde olan bizler, Kıbrıs’ta yaşamakta olan Rum ve Türklerin barış ortamında ve eşit koşullarda birleşik Avrupalı modern bir ülkede yaşayabilmeleri hedefine ulaşmak için yoğun çaba veren Kıbrıslıları destekliyoruz.
Kuzey Kıbrıs’ta yaşamakta olan Kıbrıslılar, son yıllarda ortak bir çözüm için ellerinden gelen her şeyi yapmalarına rağmen bugün kesinlikle kabul edilemez haksızlıklar nedeniyle sıkıntı çekmekteler.


Tüm dünyanın Kıbrıs sorununun çözümü için ortaklaşa benimsediği ‘Annan Planı’nı kabul edenler, Avrupa Birliği’nin dışında tutularak cezalandırılırken, bu planı reddederek adayı çözümsüzlüğe ve belirsizliğe sürükleyenler Avrupa Birliği üyesi olup bir de bunu istismar ediyorlar.



Bu nedenle Avrupa’daki Türkiye kökenli milletvekilleri olarak özellikle Avrupa Birliği’ni ve AB Dönem Başkanı Almanya’yı
– Kuzey Kıbrıs’a verdiği tüm sözleri tutmaya;
– Özellikle haksız bir uygulama olduğu artık tüm dünya kamuoyu tarafından bile dile getirilen Kuzey Kıbrıs’a yönelik izolasyonun sona erdirilmesi için “doğrudan ticareti düzenleyen tüzüğün bir an önce kabul edilmesini”, “Ercan Havalimanı’nın uluslararası doğrudan uçuşlara açılmasını” ve bu amaçla atılması acilen gerekli ilk adımlar olarak hayata geçirmesini;
– Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu’nda temsiliyetinin önünün açılmasını;
– Kıbrıs’ın iki resmi dilinden biri olan Türkçe’nin de AB’nin resmi dillerinden biri olarak kabul edilmesini;
– Kuzey Kıbrıslıların birer Avrupalı olmalarına rağmen spor, üniversiteler, kültür ve benzeri daha birçok alanda haksız bir şekilde maruz kaldıkları tüm dışlamalara son verilmesi için gereken adımları atmaya çağırıyoruz.
Bizler, Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıkların son bulması için atılan adımları takip edeceğiz. Ayrıca Avrupa Birliği’nin 26 Nisan 2004 sonrası aldığı kararlara sadık kalıp gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını talep ediyoruz.
Atılması gereken adımların, Avrupa kamuoyu nezdinde anlatılarak Kuzey Kıbrıs gerçeğinin gözler önüne serilmesi ve çözümüne yapıcı bir katkı olmasının sağlanmasını hedeflemekteyiz.
İMZALAYANLAR
1.Prof. Dr. Hakkı Keskin, Almanya Federal Parlamentosu Milletvekili
2.Fatma Pehlivan, Belçika Senatosu Üyesi
3.Hüseyin Araç, Danimarka Parlamentosu Milletvekili
4.Cemal Çavdarlı, Belçika Federal Parlamentosu Milletvekili
5.Ozan Ceyhun, Eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili
6.Özcan Mutlu, Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili
7.Nebahat Güçlü, Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili
8.Gülsen Öztürk, Basel Kanton Meclisi Milletvekili
9.Bilkay Öney, Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili
10.Uğur Çamlıbel, Basel Kanton Meclisi Milletvekili
11.Güle İletmiş, Bremen Eyalet Parlamentosu Milletvekili
12.Hasan Kanber, Basel Kanton Meclisi Milletvekili
13.Filiz Polat, Niedersachsen Eyalet Parlamentosu Milletvekili
14.Alev Korun, Viyana Eyalet Milletvekili
15.Murat Kalmış, Delmenhorst İl Genel Meclisi Üyesi
16.Adil Oyan, Rosenheim İl Genel Meclisi Üyesi
17.Sevgi Hamuroğlu, Rhein-Gau-Taunus İl Genel Meclis Üyesi
18.Yaşar Fincan, Münih Belediye Encümeni Üyesi
19.Nebahat Pohlreich, Bielefeld Belediye Meclis Üyesi
20.Turgut Yüksel, Frankfurt Kent Belediye Meclis Üyesi

801240cookie-checkTürk kökenli milletvekilleri: AB sözünü tut!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.