‘Türk üsleri kapatılsın’

Kürdistan Bölgesel Parlamentosu, TSK’nın beşinci gününe giren kara harekatına vereceği tepkiyi belirlemek için olağanüstü toplandı.

Oturumun açılışında konuşan Parlamento Başkan Vekili Kemal el Kerküki, harekatı kınadı ve Irak merkezi hükümetini de buna karşı çıkmadığı için eleştirdi.

Bölgedeki Türk askeri üslerinin de kaldırılmasını talep eden el Kerküki şöyle konuştu:

“Türkiye’ye yönelik iyi niyetimizi göstermek amacıyla, Kürdistan bölgesindeki birkaç yere birkaç askeri üs kurulmuştur. Kurulmalarına, buralardaki askeri unsurların hareketlerinin Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bilgisi dahilinde olması şartıyla izin verilmiştir.”

“Ancak son olaylar sırasında, bazı hareketler başlattılar ve Peşmerge kardeşlerimiz ve Kürdistan halkının sağduyusu olmasa, büyük bir felaket yaşanabilirdi.”

Harekatın ilk gününde, Kuzey Irak’taki Bamerni Üssü’ndeki tankların üs dışına çıkmak istediği, ancak Peşmerge güçleri tarafından engellendiğine yönelik haberler yayınlanmıştı.

Olağanüstü toplanan Kürdistan Bölgesel Parlamentosu, bölgesel hükümete bu üslerin kapatılmasını talep etmesi için çağrıda bulunan bir karar aldı.

Türkiye’nin kara harekatının kınandığı kararda ayrıca, Amerikan hükümetinden, Irak’ın egemenliğini ve Kürdistan bölgesinin hava sahasını koruması talep edildi.

Parlamento Bağdat’taki merkezi hükümete de, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ve Arap Birliği’ne taşıması çağrısı yaptı.

Parlamento ayrıca, Peşmerge güçlerinin saldırıya uğramaları durumunda kendilerini savunmalarını öngören bir karara imza attı.

BAĞDAT SERTLEŞİYOR

Kürdistan Bölgesel Parlamentosu’nun çağrılarının Irak hükümeti üzerinde etkili olduğu anlaşılıyor.

Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik kara harekatının başından bu yana ılımlı bir dil kullandığı gözlenen Irak hükümeti sertleşiyor.

Hükümet sözcüsü Ali el Dabbağ tarafından yayınlanan açıklamada, Türkiye’nin kara harekatı, Irak’ın egemenlik hakkının ihlali olduğu gerekçesiyle kınandı.

TSK’NIN KAYIPLARI 19’A YÜKSELDİ

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a yönelik kara harekatının beşinci gününde iki kayıp daha verdiği bildirildi.

Bu kayıplarla birlikte harekatın başından bu yana hayatını kaybeden askerlerin sayısı 19’a yükseldi.

Genelkurmay açıklamasında, PKK’nın bugünkü kayıplarının ise hava muhalefeti nedeniyle tespit edilemediği belirtildi. Dünkü açıklamada PKK’nın toplam kaybı 153 olarak duyurulmuştu.

Bölgedeki yoğun kar yağışının birliklerin ilerleyişini de güçleştirdiği anlaşılıyor. Açıklamada bu konuda şu ifadelere yer verildi:

“Irak’ın kuzeyinde PKK terör örgütüne karşı icra edilen sınır ötesi harekatın 5’inci günü boyunca devam eden yoğun kar yağışı, manevrayı kısmen kısıtlamış ve birlikler bulundukları bölgelerde bütünleme ikmali ile arazi arama ve tarama faaliyetleri icra etmişlerdir. Harekat bölgesinin bazı kritik kesimleri zinde birliklerle takviye edilmiştir.”

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, önceki günlerde yaralanan PKK militanlarının da, Irak’ın kuzeyindeki bazı hastanelerde tedavi edildikleri duyumlarına yer verildi.

Açıklamada, PKK’nın 23 Şubat’ta düşürdüğünü savunduğu Türk helikopterine ilişkin açıklamasına da yanıt verildi.

Önceki saatlerde Awene adlı bağımsız bir internet sitesine konuşan Ahmed Deniz adlı bir PKK sözcüsü, örgütün 23 Şubat’ta düşürdüğünü savunduğu helikopterin pilotu ile iki arkadaşının cesetlerini bulduklarını iddia etmişti.

Genelkurmay Başkanlığı bu iddiayı şöyle yanıtladı:

“Terör örgütü, kendi basın ve yayın organları kanalıyla yaydığı yalan haberlerle kayıplarını gizlemeye ve taraftarlarına moral vermeye çalışmaktadır. Bu kapsamda yayınlanan kırıma uğramış helikopter görüntülerinden, mevsimin kış bile olmadığı ve bu görüntülerin 18 Mayıs 1997’de meydana gelen eski bir kırıma ait olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır.”

Erdoğan: “Tek hedefimiz terör örgütü”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, harekatın Kuzey Irak’a yönelik olmadığı vurgusunu yineledi. Erdoğan şöyle konuştu:

“Açık ve net olarak bir kez daha altını çiziyorum: Bu operasyonlar Kuzey Irak’a yönelik olarak değil, sadece terör örgütüne yönelik olarak yapılmaktadır. Tek hedefimiz, terör örgütüdür.”

“Bu süreci, ABD ve Irak yönetimiyle istişare halinde sürdürüyoruz. Irak yönetiminin sergilediği dirayetli ve işbirliğine açık tutum takdire şayandır. Stratejik ortağımız ABD’nin istihbarat işbirliği konusundaki desteğini de burada özellikle şükranla ifade etmek istiyorum.”

MHP ve CHP: HEDEFE ULAŞINCAYA KADAR SÜRSÜN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de parti grubunda yaptığı konuşmada Kuzey Irak yönetiminin PKK’ya yeniden yardım etmesi ihtimaline dikkat çekti ve “Caydırıcı davranılmalı ve kesin sonuç alınıncaya kadar bölgede kalınmalıdır” diye konuştu.

Benzer bir vurgu CHP grubuna hitap eden Deniz Baykal’ın konuşmasında da dikkat çekti.

Baykal, harekatın hedefine ulaşıncaya kadar sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu operasyon götürülürken ‘Tamam gerekeni yaptınız, artık yeter’ deyip, kalıcı sonuçlar ortaya çıkmadan bu harekatın durdurulması çok vahim sonuçların ortaya çıkmasına neden olur” diye konuştu.

DTP: TEPKİMİZ DORUĞA ÇIKACAK

DTP grubunda konuşan Grup Başkanı Ahmet Türk ise harekatı eleştirerek, “Tarih savaşta ısrar eden, kanla beslenen, akan kan üzerinden siyaset yapanları cezalandıracaktır” dedi. Ahmet Türk şöyle devam etti:

“Gencecik canların yaşamlarını yitirdiğini görüyoruz. 20 asker yaşamını yitirdi, diğer taraftan da gencecik canları kaybettiğimizi görüyoruz. Savaşın önüne geçecek başka alternatif ortaya konulmadı. Bizce alternatif vardı.

”Biz savaşa karşıyız. Demokratik tepkimizi en doruk noktaya taşıyacağız. Bu bir insanlık görevidir, sorumluluktur.” (BBC)

1167480cookie-check‘Türk üsleri kapatılsın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.