Türkçe A Level’de yüzde 90.7’lik başarı

279 kişinin katıldığı Türkce A-Level sınavında, öğrencilerin yüzde 90.7’si geçer not olan A grade ile E grade arasında not aldı. Sınava girenlerin yüzde 9.3’ü ise “sıfır çekerek” başarısız oldu. Sıfırcıların oranı geçen yıl yüzde 11, 2002’de ise sadece yüzde 8.97 idi.


Türkçe A-Level sınavlarında bu yılki yüzde 76.3’lük başarı geçen yıla göre 3.8 artışı işaret ediyor. A-Level’de 2003’te 72.5, 2002’de yüzde 78.21, 2001’de yüzde 76.02, 2000 yılında net yüzde 76, 1999 yılında yüzde 74 ve 1998 yılında da yüzde 66.7’lik başarı sağlanmıştı.


Sınav sonuçlarıyla ilgili olarak görüştüğümüz eğitimciler, 2002 A-Level sınav sonuçlarını değerlendirirken, A grade alanların oranının azalmasına rağmen genelde başarı oranının arttığına dikkati çektiler. Eğitimciler A, B ve C grade alan öğrencilerin sayısının geçen yıla göre yüzde 3.8 arttığını ayrıca, “U” alan, yani neredeyse sıfır çeken öğrencilerin sayısının da yüzde 2 oranında azaldığını kaydediyorlar.


Sınava katılan öğrenci sayısının 273’ten 279’a çıkmasının sevindirici olduğuna işaret eden eğitimciler, “Bu öğrencilerin 97’si A, 61’i B, 55’i de C alarak başarılı olurken, yüzde 9.3’ünün çok kötü sonuç alması hem üzücüdür. Bu rakamı sıfıra çekmeliyiz” dediler.


ÜNİVERSİTELER ARTMALI


Eğitimciler sadece bazı üniversitelerin Türkçe A-Level sınavlarının sonuçlarını kabul eden az sayıda üniversitenin sayısının artırılması gerektiğine işaret ederek, bunun için de “hem eğitimciler hemde sivil toplum kuruluşlarımızla elimizden gelen herşeyi yapıp, üniversitelere baskı yapmalıyız” dediler.


A-Level sınavlarını düzenleme sorumluğunu elinde tutan Oxford, Cambridge and RSA Examinations (OCR) yetkilileri Londra Gazete’ye yaptıkları açıklamada, Türkçe A-Level sınavına katılanların çok büyük bir bölümünün başarılı olmasının sevindirici olduğunu belirtti.


OCR yetkilileri Türkçe A-Level sınavında elde edilen yüzde 76/3’lük başarı oranının A-Level sınavlarındaki İngiltere ortalamasının üzerinde olduğunu belirttiler.


Velileri birçok üniversite tarafından kabul edilen Türkçe A-Level sınavına girmeleri için çocuklarını teşvik etmelerinin önemini vurgulayan OCR yetkilileri, “Türkçe konuşan çocuklar kendilerine büyük avantaj sağlayan kendi dillerinin sınavına girerek, önemli bir adım atabilirler” dedi.
 

675500cookie-checkTürkçe A Level’de yüzde 90.7’lik başarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.