Türkçe işçisini yitirdi

Ercan'ın sosyalist mücadele için geçen yaşamı yorgun kalbine yenik düştü. Son olarak Papirüs ve 24 Yayınevi'nin yayın kurulu üyesi olan Ercan, İstanbul/Maltepe’de yayımlanan yerel “Katılımcı Maltepe Gazetesi” yayın kurulunda yer alıyor ve kültür sayfasında köşe yazıyordu.


Ercan'ın cenazesi, 6 Eylül Cumartesi (bugün) öğlen Maltepe-Doğuş Kent Camii'nden kalkacak ve Yakacık-Yeni Şıhlı Mezarlığında toprağa verilecek.


(Doğuş Kent Camii, E-5 üzerinde, Maltepe sapağına çok yakın, Maltepe köprüsünden Başıbüyük yönüne dönünce 500-600 metre solda yer alıyor ve E-5 üzerinden görünüyor.)


İSMET ERCAN?


1934 yılında Eskişehir’de doğdu. 1952’de Ankara 2. Erkek Sanat Enstitüsü Makine Ressamlığı Bölümü’nü bitirdi. 1957 yılında Şükran Ercan ile evlendi. Ankara ve İstanbul’da, değişik sanayi kuruluşlarında, 51 yıl Konstrüktör Teknik Ressam olarak çalıştı. Emeklilik döneminde de İstanbul Maltepe’de yaşamayı tercih etti.


Sendikal Yaşamı:


1962 yılında, sonradan DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) in kurucu sendikalarından olan Türk – İş üyesi idi, Türkiye Maden-İş Sendikası Ankara Şubesinin kurucu üyeleri arasında yer aldı. Ankara Şubesi başkanı olarak sendikal yaşama girdi. Sendika Şube başkanlığı sırasında yapılan Bölge Temsilciliği seçimlerine katıldı. Türkiye Maden-İş Sendikası 2. Bölge Temsilcisi seçildi. 1966 yılında, ODTÜ; Milli Prodüktivite Merkezi; Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Türk-İş ve Asya-Afrika Sendikalar Birliği’nin ortak girişimi ve katılımı ile Ankara’da açılan “Türk-İş Sendikacılık Koleji”nin dörder aylık dönemsel, ilk dönem,  eğitim kursuna katıldı. Dönem birincisi olarak sertifika aldı. Daha sonra Sendika Genel Merkezinde Eğitim ve Örgütlenme sorumlusu olarak ilgili birimlerde yönetim görevlerinde bulundu.


13 Şubat 1967 de kurulan DİSK’in kuruluş tüzüğünü hazırlama komisyonunda sendikası adına görev yaptı. Komisyon başkanlığı ve sözcülüğünü üstlendi. DİSK kuruluş genel kurulunda delege oldu. Onur Kurulu Üyeliğine seçildi.


Türkiye Maden-İş Sendikası için yaptığı bir iç çalışması; 1966 Genel Kurulunda “Dünyada ve Türkiye’de Sendikacılık”, “Sovyetler Birliği’nde Sendikacılık” başlığıyla ve imzası ile sendika yayını kitap olarak basıldı, delegelere ve çağrılı katılımcılara dağıtıldı. 1968 yılında kendi isteğiyle sendikal görevlerden ayrılıp, mesleğinde, fabrika işçiliğine döndü.


Yazın Yaşamı:


Yazın yaşamı 1954 yılında Vatan Gazetesi Sanat Eki’nde yayınlanan ilk şiiri ile başladı. İzleyen süreçte şiir, öykü ve deneme/eleştiri yazılarıhı; Kaynak, Türk Dili, Varlık, Hisar, Yücel, Yeditepe, Şairler Yaprağı, Sendika Fikir ve Sanat Gazetesi, Öncü Gazetesi, Sosyal Adalet, Ant, Tay, Her Şeye Karşın, Kum, Cumhuriyet Kitap Eki gibi dergi ve gazetelerde sürdürdü.


18 Mart 1957 de, Nurullah ATAÇ ve Sevim Leventoğlu'nun (tüzük gereği en az iki üyenin üyeliğe önermesi gerekir) üyelik başvurusunu desteklemeleriyle Türk Dil Kurumu üyesi oldu. Kurultaylarda Yarkurul üyesi olarak görev yaptı. Yerel ağızlardan söz derleme çalışmasına katıldı. TDK’nin zoralımla resmileştirilmesinden sonra kurulan DİL DERNEĞİ üyesi oldu.


1966 – 1968 arasında Karabük’te yayımlanan “Sendika Fikir ve Sanat Gazetesi”’inde yayın kurulu üyesi oldu. Kurucuları arasında künyesinde yer aldı.


2003 yılından buyana da Papirüs ve Yirmidört yayınevlerinin yayın kurulundaydı. Ayrıca İstanbul/Maltepe’de yayımlanan yerel “Katılımcı Maltepe Gazetesi” kültür sayfasında köşe yazarı ve gazetenin yayın kurulu üyesiydi…


AÇIK GAZETE: İyiden, güzelden ve yeşilden yana bir dünya için bütün yaşamını adayan İsmet abimizi yitirmekten büyük acı duyuyoruz. Açık Gazete ailesi olarak Ercan ailesi ve dostlarına başsağlığı diliyoruz.

1066090cookie-checkTürkçe işçisini yitirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.